Kanaruokien syöminen sen sijaan liittyi pienempään sairastumisriskiin. Kanaa ainakin kolmena päivänä viikossa syövät sairastuivat noin puolet harvemmin kuin 1-2 päivänä syövät.
Ikärappeumat ovat yleisempiä epäterveellistä ruokavaliota noudattavilla, ja todennäköisesti runsas punaisen lihan syöminen onkin merkki tästä. Kanaruokia suosivat syövät yleensä muutenkin terveellisesti.
Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin yli 65-vuotiaiden näkövammaisuuden aiheuttaja kaikkialla teollistuneissa länsimaissa. Jonkinasteinen rappeuma todetaan yhdellä yli 60-vuotiaalla kymmenestä, paha rappeuma noin yhdellä sadasta. Ikärappeuman riskitekijöitä ovat tupakointi, korkea verenpaine ja kolesteroli, valtimonkovettumistauti, lihavuus ja epäterveellinen ruoka. Osa riskistä selittyy myös perimällä.
Tutkimusta varten tutkittiin 6 700 australialaisen 58-69-vuotiaan silmät. Silmät kuvattiin vuosina 2003-2006. Ruokavaliota oli selvitetty vuosina 1990-1994.
Uutispalvelu Duodecim
Lähde: American Journal of Epidemiology 2009;169:867-876
Copyright Duodecim 2009
Lisätietoja:Lääkärikirja: Aikuisten lihavuus – Poliklinikka.fiLääkärikirja: Kolesteroli – Poliklinikka.fiLääkärikirja: Silmänpohjan ikärappeuma – Poliklinikka.fiLääkärikirja: Tupakointi – Poliklinikka.fi