Sairaudet

Pihvin syönti saattaa altistaa silmäsairaudelle

Punaista lihaa yli kymmenen kertaa viikossa syövät voivat australialaistutkijoiden mukaan altistua [elink=http://www.poliklinikka.fi/?page=9779819]silmänpohjan ikärappeumalle[/elink].

24.3.2009 Terve.fi

Kanaruokien syöminen sen sijaan liittyi pienempään sairastumisriskiin. Kanaa ainakin kolmena päivänä viikossa syövät sairastuivat noin puolet harvemmin kuin 1-2 päivänä syövät.

Ikärappeumat ovat yleisempiä epäterveellistä ruokavaliota noudattavilla, ja todennäköisesti runsas punaisen lihan syöminen onkin merkki tästä. Kanaruokia suosivat syövät yleensä muutenkin terveellisesti.

Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin yli 65-vuotiaiden näkövammaisuuden aiheuttaja kaikkialla teollistuneissa länsimaissa. Jonkinasteinen rappeuma todetaan yhdellä yli 60-vuotiaalla kymmenestä, paha rappeuma noin yhdellä sadasta. Ikärappeuman riskitekijöitä ovat tupakointi, korkea verenpaine ja kolesteroli, valtimonkovettumistauti, lihavuus ja epäterveellinen ruoka. Osa riskistä selittyy myös perimällä.

Tutkimusta varten tutkittiin 6 700 australialaisen 58-69-vuotiaan silmät. Silmät kuvattiin vuosina 2003-2006. Ruokavaliota oli selvitetty vuosina 1990-1994.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: American Journal of Epidemiology 2009;169:867-876

Copyright Duodecim 2009

Lisätietoja:Lääkärikirja: Aikuisten lihavuus – Poliklinikka.fiLääkärikirja: Kolesteroli – Poliklinikka.fiLääkärikirja: Silmänpohjan ikärappeuma – Poliklinikka.fiLääkärikirja: Tupakointi – Poliklinikka.fi

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt