Terve.fi

Pidättäytyminen seksistä

Pidättäytyminen seksistä
Selibaatti -sana tulee latinan kielestä ja tarkoittaa alun perin naimattomuutta. Nykyisin sillä tarkoitetaan pidättäytymistä seksuaalisista toiminnoista, täydellisimmässä muodossaan jopa itsetyydytyksestä.
Teksti
Julkaistu 4.12.2006

Selibaatti liitetään usein myös askeettiseen elämäntapaan. Kristilliselle asketismille selibaattilupaus on erottamaton osa luostarilupauksia. Suurimmassa osassa kristikuntaa selibaattia edellytetään munkkien ja nunnien lisäksi myös joko papeilta ja piispoilta.

Selibaatti voi olla joko vapaaehtoinen valinta, pakon sanelema ratkaisu tai ympäröivän yhteisön määräämä. Selibaatti saattaa tuntua luonnolliselta ratkaisulta silloin, kun sukupuolivietti on heikohko tai kun ikääntyminen tuo mukanaan muutoksia. Toisen ihmisen läheisyyden tarve ei kuitenkaan poistu silloinkaan.

Pienelle osalle ihmisistä seksi ei ole lainkaan tärkeää eikä seksuaalisia tuntemuksia tule tietoisuuteen juuri lainkaan. Sukupuolielimissä ei välttämättä ole tuntoherkkyyttä eivätkä ne ole latautuneet eroottisesti. Tällaisilla henkilöillä voivat kuitenkin jotkin muut kehonosat olla herkempiä aistimaan ja seksuaaliset viestit voivat välittyä muiden aistimien kautta. Tällöin sukupuolielinten seksuaalinen toiminta voi olla lähes olematonta ja on tavallaan luonnollista olla harrastamatta seksiä.

Jos selibaatti perustuu vapaaehtoisuuteen, sen ei ole todettu vahingoittavan mielenterveyttä eikä fyysistä terveyttä. Jos taas ihminen esimerkiksi joutuu luopumaan olosuhteiden pakosta hänelle tärkeästä elämänalueesta, seksistä, tämä voi haitata myös mielenterveyttä.

Millainen sitten voi olla tilanne jossa selibaatti on pakkotilanne? Jos ihminen kokee yhdynnän ainoaksi tavaksi toteuttaa seksuaalisuuttaan (poissulkien kriminalisoidun seksuaalisuuden) ja häneltä puuttuu kumppani, ollaan pakkoselibaattitilanteessa. Joskus seksitautitartuntojen voimakas pelko voi olla syy selibaattiin tai vaikkapa sairaus, joka estää yhdynnän. Laitokseen joutuminen saattaa pakottaa selibaattiin, ainakin joksikin aikaa. Tässä joitakin esimerkkejä. On tärkeää, että omat asenteet seksiä kohtaan tarkastetaan ja pyritään etsimään muunlaisia tapoja tyydyttää seksuaalisia tarpeita.

Selibaatin tai seksin merkityksestä luovuuden, työvireen tai vaikkapa urheilusuorituksen kannalta ei ole olemassa varsinaisia tieteellisiä tutkimustuloksia. Jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee omalla kohdallaan. Toisinaan seksuaalisesti aktiivisellakin henkilöllä voi tulla elämässä aikoja, jolloin seksi ei kerta kaikkiaan tunnu miltään eikä se kiinnosta.

Kommentoi »