Terve.fi

Peräaukon haava on kivulias

1


Peräaukon haava on kivulias

Peräaukon haava eli anaalifissuura on nimensä mukaisesti haava peräaukon ulkosuulla. Oireena on kipu ja verenvuoto. Kipu ilmenee ulostamisen yhteydessä ja voi olla erittäin kovaa.

Tyypillisesti kipu jatkuu ulostamisen jälkeenkin parin tunnin ajan. Verenvuoto on usein vain vähäistä ja ilmenee yleensä wc-paperissa, pyyhkimisen yhteydessä..

Peräaukon haavan syyt

Haava syntyy esimerkiksi kovan ja kuivan ulosteen raapaistessa ihon rikki. Syynä voi olla myös esimerkiksi ripuli. Kroonistuneeseen haavaan voi liittyä peräaukon supistajalihasten normaalia korkeampi kireys. Tämä lihasten kireys hidastaa haavan paranemista ja toisaalta vaikeuttaa ja kipeyttää ulostamista entisestään. Kivun takia saatetaan välttää ulostamista, minkä seurauksena kova ulostemassa pakkautuu peräsuoleen. Noidankehän seurauksena haava kroonistuu.

Peräaukon haava on helposti todettavissa

Anaalifissuura voidaan todeta helposti ilman tähystystä. Tyypillisesti haavan näkee peräaukon viereistä ihoa hieman levittämällä. Sormella tunnustellessa haavalla tuntuu kipua. Tähystys- tai muita tutkimuksia, kuten peräaukkokanavan painemittausta, tarvitaan vain hoidolle reagoimattomissa tapauksissa.

Hoito perustuu ruokavalion muutoksiin

Akuutti haava paranee yli 90 %:lla ilman kirurgista hoitoa. Uloste tulee pitää pehmeänä kuitupitoisella ruokavaliolla ja nauttimalla riittävästi nestettä. Myös kuituvalmisteita tai laksatiiveja voi käyttää. Lämpimät istumakylvyt auttavat rentouttamaan supistajalihaksia. Kipuun voi käyttää puuduttavaa geeliä ja tavanomaisia särkylääkkeitä. Diltiatseemia tai nitraattia sisältävät voiteet parantavat haava-alueen verenkiertoa ja ovat varsin tehokkaita. Näitä reseptillä saatavia voiteita tulee käyttää noin kahden kuukauden kuurina.

Leikkaushoitoon turvaudutaan, jos yllämainitut hoidot eivät auta. Leikkauksessa halkaistaan pieni osa sisäistä supistajalihasta, jolloin lihaskireyden hellittäessä haava paranee ja kipu hellittää. Leikkaus voidaan tehdä polikliinisesti paikallispuudutuksessa. Aiemmin käytettiin supistajalihasten venytyshoitoa, mutta siitä on luovuttu suuren komplikaatioriskin vuoksi.

Julkaistu: 27.5.2008