
Paprika on loistava C-vitamiinin lähde – keitä paprikasta herkullinen kasvisgulassi
Kirkkaissa väreissä hehkuva paprika on erinomainen C-vitamiinin lähde. Maukkaassa kasvisgulassi-keitossa paprikaa on sekä tuoreena että jauheena.
1. Paprika on ehta vitamiinipommi
Paprika on C-vitamiinipommi, joka maistuu niin raakana kuin kypsennettynäkin. Keltaisessa paprikassa on jopa viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa.
Paprika sisältää myös muita tärkeitä ravintoaineita, kuten foolihappoa, B- ja E-vitamiinia sekä karoteenia, A-vitamiinin esiastetta. A-vitamiinia on eniten punaisessa paprikassa.
2. Värikirjossa löytyy
Saatavana on erivärisiä, -makuisia ja -muotoisia paprikoita. Tutuimpien puna-, kelta- ja oranssihedelmäisten lajikkeiden lisäksi on ainakin violetteja, valkoisia ja ruskeita paprikoita.
Sen sijaan vihreitä vihannespaprikalajikkeita ei ole olemassa, vaan hedelmä muuttuu aina kypsyessään toisen väriseksi.
3. Maut eroavat
Paprikoiden mauissa on eroja. Keltahedelmäiset lajikkeet ovat punaisia miedompia ja hieman makeampia. Oranssi lajike on kaikkein makein.
4. Monipuolisesti maistuvaa
Paprika maistuu salaateissa, voileipien päällä, keitoissa, padoissa ja kastikkeissa. Niitä voi myös täyttää. Kun paprikoita paahtaa uunissa, kuori irtoaa, liha pehmenee ja maku syvenee.
5. Säilö eri tavoin
Paprikaa voi kuivata, pakastaa tuoreena tai valmistaa etikkasäilykkeeksi. Hedelmästä poistetaan aina siemenet ennen ruoanvalmistusta ja säilöntää.

Kasvisgulassi
4 annosta | 45 min vegaaninen, gluteeniton
- 4 perunaa
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 punainen paprika
- 1 keltainen paprika
- 3 tomaattia
- 2 rkl rypsiöljyä
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 2 tl paprikajauhetta
- 400 g tomaattimurskaa
- 5 dl vettä
- 2 rkl kasvisfondia
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 1 tl kuminaa
- ½ tl mustapippuria
- 280 g valkoisia papuja (käyttövalmiita)
- Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Halkaise paprikat, poista niistä siemenet sekä kalvot ja leikkaa paloiksi. Kuutioi tomaatit.
- Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulit ja kuullota niitä muutama minuutti. Lisää tomaattipyree, paprikajauhe, perunat, paprikat ja tomaatit. Sekoittele muutama minuutti.
- Lisää tomaattimurska, vesi, kasvisfondi, suola, kumina ja pippuri. Keitä 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
- Huuhtele ja valuta pavut. Lisää pavut keittoon ja keitä vielä 5 minuuttia.
- Tarjoa halutessasi keiton kanssa nokare kaurafraichea tai vegaanista jogurttia.