Voi hyvin

Opi tunnistamaan intuitio

Opi tunnistamaan intuitio
Henkisen kasvun ohjaaja Leena Siitonen kuuntelee tarkasti sisäistä ääntään. Hän neuvoo, miten sinäkin opit tämän taidon.
Julkaistu 15.6.2018

Kun 3-vuotiaalta Leena Siitoselta kysyttiin, mikä hänestä tulee isona, tyttö vastasi: kynttilä.

Aikuiset ihmettelivät ja vitsailivat, että varmaankin opettaja, kansankynttilä.

Leena aisti pikkutyttönä tarkasti, millä tuulella aikuiset olivat tai millainen tunnelma kyläpaikassa vallitsi.

– Olin herkkä, kuten lapset yleensä ovat. Useinhan juuri lapset päästelevät suustaan totuuksia, joita aikuiset sitten hyssyttelevät, että ei noin saa sanoa.

Kaikki ihmiset ovat Leenan mukaan intuitiivisia, mutta usein tuo ominaisuus vaimenee kasvatuksen ja koulun myötä. Järkeä ja rationaalisuutta kun korostetaan yhteiskunnassa yli kaiken.

Niinpä Leenakin oppi sulkemaan erikoiset tuntemukset pois mielestään. Mitä lie höpönlöpöä.

Herätys ja selkeä viesti

Liekki ei kuitenkaan kokonaan sammunut. Johonkin se jäi kytemään. Leena opiskeli yliopistossa englantia, ranskaa ja kirjallisuustiedettä. Hän lähti Skotlantiin opiskelijavaihtoon ja sieltä töihin Saksaan poikaystävän perässä.

Kun Leena kolmikymppisenä palasi yksin takaisin Suomeen, hän ahdistui.

– Tulin tyhjän päälle. Koko elämä masensi. Ei ollut työtä, perhettä eikä parisuhdetta. Suomen räntäinen marraskuu oli ankea. Mietin, että tässäkö tämä elämä oli? Tuntui, että minua oli huijattu.

Leena poikkesi joulun alla myyjäisissä. Yhdellä pöydällä oli myynnissä pieniä kuppeja tuikkukynttilöitä varten. Kylkiin oli kirjoitettu mietelauseita. Yhdessä kupissa luki: ”Odotatko ihmettä? Itse olet ihme”.

– Sanat kulkivat lävitse kuin sähköisku. Ryntäsin vessaan itkemään. Se oli iso herätys ja muistutus. En ollutkaan yksin. Sain selkeän viestin, että ala nyt hyvä ihminen elää omaa elämääsi. Lakkaa murehtimasta ja säälimästä itseäsi. Luota!

Niinpä Leena kuunteli sydäntään ja antoi intuition johdattaa. Hän luki henkistä kirjallisuutta, osallistui kursseille ja retriiteille. Leena matkusti Lappiin pyhille voimapaikoille. Thaimaassa hän syvensi meditaatiotaitojaan. Hän lensi Havaijille henkisen kasvun kursseille. Käännöstyöt toivat tarvittavan toimeentulon.

– Löysin itseni. Tein matkaa sisäänpäin omaan sielun maisemaani.

Tunne vatsanpohjassa

Mitä intuitio on? Englannin kielessä siitä käytetään usein hauskaa termiä gut feeling. Jokin tuntuu siis vatsanpohjassa, syvällä sisuksissa. Se ei ole järjen ääni, joka analysoi ja vertailee.

– Intuitio on välitön reaktio ennen kuin järki astuu mukaan kuvioon. Sellainen on esimerkiksi ensivaikutelma jostain ihmisestä tai paikasta, Leena selittää.

Nykyisin intuitiota tutkitaan paljon ja mystisyys sen ympäriltä on häviämässä. Leenalle intuitio on työkalu sekä työssä että arjessa. Hän tapaa työhuoneellaan asiakkaita, jotka pohtivat elämäänsä ja miettivät, mihin suuntaan lähteä.

– Teen intuitiivisia tulkintoja. Sukellan asiakkaan maailmaan. Oivallukset nousevat mieleeni kuvina. En kerro mitään, mitä ihminen ei jo tietäisi. Jokin tärkeä asia on vain voinut unohtua.

Jos sulkee täysin intuition lähettämät viestit mielestään ja seuraa ainoastaan järjen ääntä, elämä muuttuu Leenan mukaan ankeaksi. Ihminen ohjautuu ikään kuin kokonaan ulkoapäin.

– Tyypillistä on epämääräinen levottomuus. Kaikki vain alkaa tuntua tyhjältä ja tarkoituksettomalta. Silloin kannattaa pysähtyä ja muuttaa suuntaa.

– Tiedemies Albert Einstein sanoi, että intuitio on pyhä lahja ja rationaalinen mieli uskollinen palvelija. Mutta olemme luoneet yhteiskunnan, joka kunnioittaa palvelijaa ja unohtaa lahjan.

Arjen henkisyys

Nykyään Leena luennoi lempeän elämän ja arjen henkisyyden puolesta. Hänestä tuli siis lopulta opettaja, tuikku etsijöille.

Henkisyys ymmärretään Leenan mielestä helposti väärin. Sitä pidetään korkealentoisena hymistelynä, joka ei kosketa tavallista tallaajaa.

– Arjen henkisyys on sitä, että ottaa muut huomioon eikä tuijota vain omaa napaa. Toivotetaan aamuisin huomenet ja autetaan siinä, missä voidaan. Se, miten kohtelet toisia, kertoo paljon myös siitä, miten kohtelet itseäsi.

Näin kehität intuitiotasi

Hiljenny

Varaa päivässä 10–15 minuuttia vain itsellesi. Sulje kännykkä ja kaikki laitteet. Ole vain ja hengittele. Kysy itseltäsi: mitä minulle kuuluu? Mitä tarvitsen?

Herkisty

Kun pitää valita, aisti miltä eri vaihtoehdot tuntuvat kehossa. Tuleeko ratkaisusta keveä, avautunut ja innostunut olo? Vai raskas ja vastentahtoinen?

Havainnoi

Kun menet uuteen paikkaan, pysähdy toviksi. Millainen ilmapiiri siellä on? Kun tapaat uuden ihmisen, mitä tuntemuksia hän heti herättää?

Leena Siitonen: Lempeän elämän käsikirja säätäjille (Viisas elämä 2017). Lisätietoa: hyvatvibat.fi

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 4/2018.

Kommentoi »