Onko vauvallasi vaippaihottumaa? Näillä vinkeillä ennaltaehkäiset yleisen vaivan

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Linola
Onko vauvallasi vaippaihottumaa? Näillä vinkeillä ennaltaehkäiset yleisen vaivan
Vaippaihottuma on yleinen vaiva etenkin 8–12 kuukauden ikäisillä vauvoilla. Vaiva on kuitenkin ehkäistävissä oikeanlaisella ihonhoitorutiinilla.
Julkaistu 25.3.2020

Vauvan iho on aikuisen ihoa huomattavasti ohuempaa, joten se on hyvin herkkää ja vahingoittuu helposti. Tähän vaikuttaa paksuuden lisäksi se, ettei ihon suojatoiminto ole vielä täysin kehittynyt. Vanhempana oletkin varmasti jo huomannut, että vauvasi iho reagoi nopeasti ulkoisiin ärsykkeisiin.

Erityisen herkkää iho on pepun alueella. Tämän takia lähes kaikki vauvat kärsivät pepun ärtymisestä jossain vaiheessa. Useimmiten syyllinen on vaipassa oleva kostea uloste, joka on ollut kosketuksissa ihon kanssa turhan pitkään. Tilannetta pahentaa liikkeen aiheuttama hankaus, joka levittää bakteereja ja lisää näin ihon ärsytystä. Yhtälön tuloksena voi olla kivuliaan tulehduksen lisäksi vaippaihottuma.

Opettele hellävarainen hoitorutiini

Miten vauvan ihoa tulisi sitten hoitaa? Puhdistettaessa kannattaa käyttää erityisen pehmeää pesukinnasta, myös kylvettäminen on hellävarainen vaihtoehto. Veden tulisi olla miellyttävän lämmintä eli 37–38-asteista. Huomioithan, että kuuma vesi kuivattaa ihoa.

Kylvetä vauvasi pari kertaa viikossa ja käytä mietoja kylpytuotteita. Toisinaan pelkkä vesikin riittää, sillä vauvan iho ei yleensä ole kovin likainen. Jos iholla on voiteen jäämiä tai ulostetahroja, voit käyttää niiden poistamiseen esimerkiksi mietoa pesugeeliä. Vältä saippuan käyttöä, jos vauvan iho on ärtynyt.

Kylvettämisen jälkeen vauvan iholle tulisi hieroa suojaavaa voidetta. Aikuisten tuotteet sisältävät usein ainesosia, jotka voivat ärsyttää vauvasi herkkää ihoa, joten mikä tahansa voide ei tähän tarkoitukseen sovellu. Valitse erityisesti vaippa-alueen suojaamiseksi sopiva hoito- ja suojavoide, kuten Linola Suojaava Balsami. Kyseinen voide muodostaa iholle hengittävän kalvon, joka suojaa ihoa hankauksen, hien, virtsan ja ulosteiden aiheuttamalta ärsytykseltä.

Mikä on vaippaihottuma?

Vaippaihottuma ei ole merkki allergiasta, vaan sen aiheuttaa ihon hautuminen kosteassa vaipassa. Tunnistat ihottuman punoittavasta ihosta vauvan pepussa ja taipeissa. Koska iho on usein arka, voi lapsi aristaa vaipanvaihtoa.

Ihottuma on erityisen tavallinen 8–12 kuukauden iässä, kun lapsi saa jo kiinteämpää ravintoa. Ongelma voi kuitenkin ilmaantua jo muutaman viikon iässä. Kannattaa käydä vauvan kanssa lääkärissä tai näyttää ihottumaa neuvolassa, jos vaiva jatkuu yli viikon, iholle ilmaantuu kraattereita tai haavaumia, iho alkaa voimakkaasti punoittaa tai jos ihottumaläiskiä leviää vaippa-alueen ulkopuolelle.

Näin ehkäiset ihon ärtymisen

  • Vähennä ärtymisriskiä. Vaihda vaippa riittävän usein, toisin sanoen mahdollisimman pian vatsan toimimisen jälkeen. Puhdista samalla pienokaisesi peppu hellävaroen. Paras vaihtoehto on haalea vesi ilman pesuaineita. Kuivaa iho hyvin ja hiero siihen vauvoille tarkoitettua hoitavaa voidetta.
  • Suojaa iho voiteella. Lisäsuojaa pepun ihoa ärsyttäviä ulosteita vastaan saat sivelemällä Linola Suojaavaa Balsamia. Tuote muodostaa hengittävän suojakalvon estäen siten ärtymisen. Voide ei sisällä mineraaliöljyjä, silikonia eikä hajusteita.
  • Anna ilmakylpyjä. Jos sää ja huonelämpötila sallivat, voit antaa vauvasi välillä leikkiä, liikkua ja kontata ilman vaippaa. Näin iho saa hengittää ja ärsyyntyy vähemmän.
  • Muista, että vähemmän on enemmän. Pepun ihon suojakerros vahingoittuu, jos aluetta pestään liian usein esimerkiksi saippualla tai pesugeelillä. Tämän vuoksi päivittäinen pesu pehmeällä pesukintaalla sekä viikoittainen kylpy puhdistustuotteiden kera on vauvan kannalta oiva ratkaisu.
  • Huomioi ruoan vaikutus. Vauvalle tarjoamasi ruoka vaikuttaa usein pepun ärtymiseen. Ärtymisriskiä lisäävät happopitoiset tai sokeriset ruoat, kuten hedelmämehut, marjat, tomaatit, riisi ja pasta. Siksi kannattaakin ensin kokeilla pieniä määriä kyseisiä raaka-aineita, jotta tiedät, miten hyvin pienokaisesi niitä sietää.
Kommentoi »