Terve.fi

Onko toinen synnytys todellisuudessa nopeampi? Lukijat kertovat

Ensimmäisen lapsen syntymä on elämää mullistava kokemus, joka syöpyy varmasti vanhempien mieleen. Synnytystilanteessa kaikki on tuolloin uutta, mutta miten on toisen lapsen kohdalla.

Toisen lapsen syntymän koetaan usein olevan helpompi, ”kivuttomampi” ja nopeampi kuin ensimmäisen. Siinä missä ensimmäisen lapsen synnytys voi kestää jopa kymmeniä tunteja, saattaa toisen kohdalla tilanne olla ohi jo muutamassa tunnissa.

Helistimen keskustelupalstalla aiheesta käydään mielenkiintoista keskustelua useammankin ketjun voimin. Tässä lukijoiden kokemuksia.

“Ensimmäinen synnytys 15 tuntia, toinen tuli 5:ssä”

Suurimmalla osalla keskusteluun osallistuneista äideistä oli käynyt juuri niin, että toinen lapsi tuli jopa puolet nopeampaa kuin ensimmäinen.

”Yleensä esikoisen synnyttäminen vie kauemmin kuin seuraavien lapsien, kun paikat on tiukat ja “korkkaamatta”. Minä synnyttelin ensimmäistä 15 tuntia, ponnistusvaihe 1 h ja kuopus tuli sitten 5 tunnissa ja ponnistusvaihe 10 minuuttia.”

”Esikoisen synnytys kesti laskutavasta riippuen 5-8 h, ponnistusvaihe 21 min. (Papereissa lukee 8h, mutta jälkikäteen tajusin, että aluksi kyllä supisteli vähän miten sattuu.) Kipeä olin tästä ajasta 1,5h. Epiduraalia huusin, vaan olin jo 9cm auki enkä saanut.  Kakkosen synnytys 3h50 min, josta ponnistusvaihe 8min. Kipeänä tästä olin tunnin. Nyt mentiin luomuna tietoisesti, olin siihen itteni psyykannut, koska osasin odottaa suht nopeaa toimintaa”

”Oman kokemuksen mukaan, juu, olihan se toka synnytys nopeampi. Mutta ei sitäkään nyt NOPEAKSI voi sanoa. Eka kesti 36 tuntia ja toka vikkelät 22!”

”Minulla oli ensimmäinen synnytys suoraan sanottuna kamala juuri ponnistusvaiheen vuoksi. Ponnistusvaihe kesti 2,5 tuntia ja minulta repesi emätin kohdunsuulta pyllyreikään saakka.Synnytys kesti 13 tuntia. Ja sain kaikenmaailman kivunlivitykset, mutta mikään ei auttanut. No, lapsikin oli 4 kg.Viiteen viikkoon en istunut.. Voit uskoa, että pelkäsin toista synnytystä kuin ruttoa. Mutta toinen synnytys oli uskomattoman hieno kokemus. Kuin elokuvista. Kesto 5 tuntia ja ennenkaikkea ponnistusvaihe 2 minuuttia!!Yhdellä supistuksella lapsi syntyi.”

”Mulla juurikin puolittui, eka synnytys kesti 6 tuntia ja toka vajaat kolme tuntia. Molemmat alkoi ihan yhtäkkiä säännöllisillä supistuksilla ilman ennakkovaroituksia. Hyvin pysyi vauhdissa mukana, mutta kolmatta odottaessa ehkä harkitsen parkkeeraamista sairaalan pihaan LA:n lähestyessä”

”Mulla eka kesti 14 tuntia ja toka vajaat 8 tuntia, joten lähes puolittui. Ehkä sekin vaikuttaa että itse on rennompi kun tietää mitä suunnilleen on tulossa niin paikat pääsee paremmin avautumaan.”

”Ei aina pidä paikkaansa, että toinen synnytys vikkelämpi”

Poikkeus vahvistaa säännön, kuten sanotaan. Kaikkien äitien kohdalla ”puolet nopeammin” –fraasi ei pitänyt sitten lainkaan paikkansa, vaan myöhemmin syntyneiden lasten kohdalla saattoi joutua ponnistamaan jopa ensimmäistä pidempään.

”Ei se kyllä tosiaan aina pidä paikkaansa että toinen synnytys vikkelämpi… Ensimmäistä pakerrettiin 13 tuntia jonka jälkeen sektio, toista alatietä 27 tuntia, josta ponnistusta 45 min…”

”Molemmissa virallinen kesto reilut 8 tuntia, esikoisen kohdalla supisteli ennakoivasti ennen tuota vähän pidempään. Joten ei juuri lyhentynyt. Esikoisen ponnistusvaihe 24 minuuttia, toisesta 10 min.”

”Eka synnytys 7h, ponnistus 45min, toinen synnytys 6h, ponnistus n. 20min, kolmas synnytys 10h, josta ponnistus vain n. 1min (tuli ekalla työnnöllä). Varmasti myös synnytyksen alulla on tekemistä asian kanssa. Esikoinen käynnistettiin, toinen alkoi supistuksilla ja kolmannen synnytys lapsivesien menolla, joten supistukset alkoivat vasta myöhemmin.”

”Eka synnytys 4 tuntii 45 min, ponnistusvaihe 5 min.  Toinen synnytys 16 tuntii, ei tullut kokoaikana säännöllisii supistuksii, mut eteni silti, väsynyt olin mutta ei kuvulia, kun oli pitkii huili taukoja. Kätilöt olisi laittaneet tipan mut en halunnut. Ponnistusvaihe 2 min.  Kolmas 5 tuntii 40 min, ponnistusvaihe 9 min, josta 5 min odoteltiin supistusta.  Ekassa ja viimeisessä olin mielestäni kipee. Kipulääkkeitä en ole koskaan saanut, tarjottu on mut en halunnut ottaa. Viimeisestä olin sairaalassa vain 40 min kun jo vauva synty.”

”Ensimmäisen kanssa meni lapsivedet ja 36h päästä sektoitiin. Toisen kanssa meni lapsivedet ja 48h päästä sektoitiin. Eli hitaasti hyvää tulee.”

Keskustele aiheesta Helistimessä:

Julkaistu: 22.2.2011
Kommentoi »