Terve.fi

Onko kielipääsi kotimainen vai ulkomainen?

Onko kielipääsi kotimainen vai ulkomainen?
Haluaisitko opetella uuden kielen? Alkuhuuma lopahtaa, jos opiskelu ei tuota toivottua tulosta.

Haluaisitko opetella uuden kielen? Ei ihme, sillä syksyisin erilaiset opistot ja koulunpenkit pursuavat innokkaista oppijoista. Alkuhuuma kuitenkin lopahtaa, jos opiskelu ei tuota toivottua tulosta.

Helsingin yliopiston tutkija Lilli Kimppa havaitsi väitöstutkimuksessaan, että kielen ja erityisesti sanojen oppimisen taustalla on nimenomaan toistaminen. Tutkimuksessa kuuntelutettiin koehenkilöillä puolen tunnin ajan suomenkielisiä sekä suomen kieltä muistuttavia tai siitä poikkeavia sanoja. Osaa kuunneltiin aktiivisesti keskittyen, osaa muun toiminnan ohessa.

Koehenkilöillä havaittiin nopea aivovasteen kasvu molemmissa tapauksissa. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että sana on siirtynyt muistiimme. Mitä näkyvämpi aivovasteen kasvu oli, sitä paremmin henkilöt kuulemansa sanat muistivat.

Omaa oppimistaan kannattaa tarkastella, sillä ainakin tämän tutkimuksen perusteella pelkkä istuminen pöydän ääressä ei välttämättä ole ainut keino oppia uutta kieltä. Joillain esimerkiksi ääninauhan kuunteleminen autoa ajaessa tai ruokaa laittaessa voi helpottaa kielen oppimista.

Kaikki voivat istahtaa kielioppikirjan kanssa tavailemaan uutta kieltä, mutta helpompaa se on niille, jotka ovat opiskelleet aiemmin useita kieliä ja aloittaneet kieliopintonsa tavanomaista aikaisemmin.

Myöhemmin kieliopintonsa aloittaneet puolestaan muistivat äidinkieltä muistuttavia epäsanoja muita paremmin. Tutkijan mukaan tämä viittaa siihen, että näiden henkilöiden aivot ovat ikään kuin virittäytyneet omalle äidinkielelle.

Julkaistu: 9.9.2017
Kommentoi »