Sairaudet

Omega-3-ravintolisistä voi olla jopa haittaa terveydelle

Uuden tutkimuksen mukaan omega-3-rasvahappoja sisältävät ravintolisät tai antioksidantit eivät auta potilaita, jotka kärsivät vakavista keuhko-ongelmista teho-osastolla, uutisoi USA Today.

7.10.2011 Terve.fi

Tutkijoiden mukaan ravintolisät saattavat itse asiassa vahingoittaa keuhkokuumetta tai verenmyrkytystä sairastavaa potilasta. Potilaat, joille ravintolisiä annettiin, olivat hengityskoneessa useampia päiviä ja joutuivat pysymään teho-osastolla pidempään. Lisäksi heillä oli hiukan korkeampi riski kuolla kuin niillä potilailla, joille ravintolisiä ei annettu.

Kokeilu lopetettiin, koska tulokset olivat niin masentavia.

Tutkijoiden mukaan ravintolisien käyttö kriittisessä tilassa olevien potilaiden hoidossa on koko ajan kasvamassa. Oletuksen mukaan se mitä ihmiset syövät, voivat vaikuttaa lopputulokseen, kun ihminen on todella sairas.

Ajatuksen takana olevan tieteen mukaan omega-3-rasvahappoja sisältävät ravintolisät ja antioksidantit voisivat heikentää akuuteissa keuhkovaurioissa ilmeneviä tulehduksia.

Kolme aiempaa, vaikkakin pienempää, tutkimusta on esittänyt aiheesta lupaavia tietoja, jotka johtivat tämän tutkimuksen tekoon, tutkijat kertovat.

Kuolinriski kasvoi

Kokeiluun piti osallistua 1000 potilasta, mutta sen keskeyttämisen takia osallistujia oli vain 272.

Kaikki potilaat olivat teho-osastolla hengityskoneissa keuhko-ongelmien takia. Heille oli satunnaisesti määrätty ravintolisiä kahdesti päivässä tai sitten ravintoa ilman lisiä tippaletkun kautta.

Vaikka lisät kohottivatkin rasvahappojen määrää veressä, ne eivät parantaneet tilannetta mitenkään muuten. Potilaat, jotka saivat lisiä kahdesti päivässä, olivat hengityskoneessa lähes neljä päivää pidempään kuin toiset potilaat. Lisäksi he joutuivat pysymään teho-osastolla reilut kaksi päivää pidempään kuin toiset, ja he kärsivät useamman päivän ajan ripulista.

Heidän kuolinriskinsä oli myös todennäköisempi kuin toisella ryhmällä. 60 päivän jälkeen 26,6 prosenttia ravintolisiä vastaanottaneista oli kuollut, kun toisessa ryhmässä kuolleita oli 16,3 prosenttia. Eroa ei kuitenkaan pidetty kliinisesti merkittävänä.

Tämän ja aiempien tutkimusten välillä oli joitakin eroja, jotka voivat selittää erilaisia tuloksia. Toisin kuin aiemmissa tutkimuksissa, tässä kokeilussa normaali ravinto annettiin erillään ravintolisistä ja kahdessa annoksessa jatkuvan syötön sijaan.

Johanna Rytkönen, toimittaja

Ajankohtaiset terveys- ja hyvinvointiuutiset suoraan sähköpostiisi nyt kerran viikossa!

Lähde: usatoday.com

Lue myös:Ovatko omega-3-rasvahapot sittenkään hyväksi sydämelle?

Omega-3-rasvahapoista ei ole eteisvärinän ehkäisijöiksi

Omega-3-rasvojen tehoa tutkittu: hyödyt sydämelle vähäiset

Yllättävä tutkimustulos: Margariinien omega-3-rasvahapoilla ei olekaan sydänhyötyjä

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt