Terve.fi

Oletko raskaana? Syö pähkinöitä, niin vähennät lapsen allergiariskiä

Oletko raskaana? Syö pähkinöitä, niin vähennät lapsen allergiariskiä
Julkaistu: 30.8.2012

Pähkinöitä raskausaikana syöneiden äitien lapsilla astmariski laskee kolmanneksella seitsemänteen ikävuoteen mennessä, tutkijat havaitsivat.

Vuosien ajan raskaana olevia naisia on neuvottu välttämään kaikenlaisten pähkinöiden syömistä, koska on pelätty, että ne kohottavat jälkeläisten allergiariskiä.

Nyt tanskalaiset tutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että pähkinöiden syönnistä odotusaikana on itse asiassa hyötyä vauvoille.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 60 000 äitiä ja lasta. Heitä seurattiin varhain raskauden alusta siihen asti, kunnes lapsi oli 7-vuotias.

Pähkinöiden syönti raskausaikana alensi lapsen astmariskiä 18 kuukauden kohdalla noin neljänneksellä ja seitsemän ikävuoden kohdalla kolmanneksella.

– Havaitsimme, että äidin pähkinöiden syönti kerran tai useammin viikossa raskauden aikana vähentää lapsen allergiariskiä. Tuloksemme eivät siis tue käsitystä siitä, että pähkinöitä pitäisi välttää raskaana ollessa, tutkijat toteavat.

Asiantuntijat kuitenkin huomauttavat, että niiden naisten, joiden suvussa on vakavaa pähkinäallergiaa, kannattaa edelleen välttää pähkinöiden syöntiä raskauden aikana.

2 kommenttia