Voi Hyvin

Oiva oliivi

Oiva oliivi

Välimeren ympäristössä kukoistavista oliivilehdoista saadaan öljyä, joka kaunistaa sisäisesti ja ulkoisesti.
Teksti Tanja Lähteenmäki
Kuvat Hanna Immonen
Mainos

Oliivi- eli öljypuu (Olea europaea) on ollut kauan Välimeren kulttuurien elinkeinon ja vaurauden lähde. Erään Kreetalla kasvavan oliivipuun iäksi on laskettu yli 2 000 vuotta. Sitkeän kasvin hedelmistä eli luumarjoista puristetaan rikasta öljyä, joka on alueen terveellisen ruokavalion perusta.

Oliiviöljy on suosittu myös kauneudenhoidossa. Sen sisältämät E- ja A-vitamiinit toimivat antioksidantteina eli estävät soluja vanhentavia hapetusreaktioita. Oliiviöljy myös ravitsee ihoa, tukee sen kollageeni- ja elastiinituotantoa ja ylläpitää kosteustasapainoa.

Tee itse luonnon antimista:

Elisabetin hiusnaamio eli Itävalta-Unkarin keisarinnan kiiltävien hiusten naamio

puolet juoksevaa hunajaa

puolet oliiviöljyä

Sekoita aineet keskenään huolellisesti ja anna vaikuttaa hiuksissasi tunnin ajan ennen pesua. Lämpö tehostaa vaikutusta.

Kiistala, Mari: Ruusuvettä ja koivunlehtiä. Nemo 2004.

Rauhoittava ruusuvoide kuivalle ja normaalille iholle

4 rkl oliiviöljyä

1 rkl mehiläisvahaa

1 rkl manteliöljyä

1 rkl ruusuvettä

pisara eteeristä ruusuöljyä

Sulata ja sekoita mehiläisvaha ja oliivi- ja manteliöljy kattilassa vesihauteessa. Lisää joukkoon ruusuvesi ja -öljypisara. Vatkaa, kunnes ruusuntuoksuinen seos viilenee voidemaiseksi. Purkita lasipurkkiin ja säilytä viileässä.

Kiistala, Mari: Ruusuvettä ja koivunlehtiä. Nemo 2004.

Oliiviöljyhoito kuiville käsille

2 rkl (30 ml) oliiviöljyä

2 tippaa eteeristä appelsiiniöljyä

1 tippa frankinsensiöljyä

Sekoita öljyt keskenään pullossa. Appelsiini ja frankinsensi ovat molemmat erittäin ravitsevia. Upota kädet ennen nukkumaanmenoa öljyyn ja laita öljyisiin käsiin muovihansikkaat yöksi. Huuhtele kädet aamulla ja hiero ylimääräinen öljy kunnolla ihoon. Mitä parempilaatuista oliiviöljy on, sitä ihanammalta kädet tuoksuvat. Käytä mahdollisuuksien mukaan orgaanista neitsytoliiviöljyä.

Spiers, Katie: Luonnollinen tie kauneuteen. Gummerus 1999.

Julkaistu: 24.8.2010