Voi hyvin

Nina Honkanen: "En omista mitään"

Nina Honkanen: "En omista mitään"
Kirjailija Nina Honkanen ei ostele tavaraa nurkkiin. Hän on tottunut elämään tiukalla budjetilla.
Julkaistu: 22.6.2016

Laina kaatui niskaan

Helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja Nina Honkanen, 48, on raumalaisen yrittäjäperheen lapsi. Kun hän oli 18, vanhemmat pyysivät tytärtään takaamaan ensim­mäisen lainansa. Muuten yritys ei olisi selvinnyt. Ei se siihen jäänyt. Lainoja kertyi kolmen vuoden sisällä yhdeksän. Nina halusi auttaa ­eikä ­käsittänyt, miten ison riskin hän otti.

– Allekirjoitin osan lainapapereista vanhempien keittiönpöydän ääressä ilman todistajaa. Ennen 1990-luvun lamaa ­takaajiksi otettiin ihmisiä, joilla ei olisi ollut mitään saumaa maksaa velkoja edes 50 vuodessa.

Ensimmäinen lapsi syntyi, ja Nina alkoi opiskella. ­Rahaa oli vähän. Kun isä kuoli 40-vuotiaana ja yritys ­meni konkurssiin, velat kaatuivat Ninan niskaan.

– Se oli surullisten sattumien summa. En syytä vanhempiani. Äitikin sairastui vakavasti. Olen kiitollinen Helsingin ulosottovirastolle kärsivällisyydestä, meillä on pitkä ja lämmin suhde.

Ninan lapset eivät saaneet pienenä uusia polkupyöriä tai luistimia. Ruokapöytä on lahja ­ystävältä. Tuolit ovat 30 vuotta vanhoja. Sohvan Nina osti pilkka­hinnalla, kun kaveripari erosi.

– Kierrätin jo ennen kuin se oli muodikasta. Opin elämään ilman uutta. Tavaraa saa puoli-ilmaiseksi Emmauksen kirpputorilta ja Facebookin kierrätysryhmistä.

Ei asuntoa ilman luottotietoja

Asuntoa luottotietonsa menettänyt ei vapailta markkinoilta saa. Nina on mennyt pokkana näyttöihin ja selittänyt tilanteensa.

– Yksi pankinjohtaja ­sanoi, että minun pitäisi ­saada ekstraplusmerkintä siitä, että hoidan muidenkin lainat!

Velkaa on vieläkin jäljellä, 30 vuotta myöhemmin. Nina ei voi ottaa kotivakuutusta, hankkia luottokorttia, vuokrata autoa ­eikä avata kännykkäliittymää.

Hän ei omista muuta kuin kodin tavarat, vanhat stereot ja polkupyörän. Kerran kymmenessä vuodessa hän miettii, että lainanlyhennyksillä olisi mak­settu parisataaneliöinen asunto Helsingin keskustasta.

– Mutta ei sitä auta murehtia.

Nina tajusi, että tarvittaessa pärjää hyvin vähällä. Velka on muuttanut hänen arvojaan.

– Enää en koe häpeää. Katson historiaani kiitollisena.

Tässä Ninan oivallukset:

Vältä suunnitelmia

Minulla ei enää ole vahvoja periaatteita, enkä tee viisivuotis­suunnitelmia. Tiedän, että kaikki voi romahtaa yhdessä yössä.

Usko elämään

Vastuuta ei kannata pelätä. Se vahvistaa. Olen ollut aika peloton. Luottanut siihen, että elämä kantaa ja ajatellut, että tästäkin selvitään.

Älä varo sanojasi

On turha miettiä liikaa, mitä puhuu. Kun kerrot vaikeistakin asioista rohkeasti, sinua on vaikeampi haavoittaa.

Ole valmis oppimaan

Et ole koskaan valmis. Ota vastaan mahdollisuus oppia uutta, vaikka luulisit jo hallitsevasi kaiken.

Etsi vaivattomuutta

Kaikki, mikä helpottaa ja vetreyttää elämää, on hyväksi. Juokseminen on vaivaton laji, jossa tulee liikuttua kuin vahingossa. Kaikkea vapaa-aikaa ei kannata ohjelmoida.

Nauti voimastasi

Seksuaalisuus on elämänvoima, joka virtaa ihmisessä kehdosta keinutuoliin. Se on kaunis, ihana osa-alue meissä jokaisessa.

Hyväksy mennyt

Elämä on näkökulmakysymys. Älä häpeä menneisyyttäsi. Voit ajatella, että elämäsi on ollut moninaista. Ole siitä kiitollinen. Se on lahja.

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 4/2016

1 kommentti