Terve.fi

Neljä asiaa, jotka muuttuvat lääkärin ja hoitajan työssä – ministerin suusta

Neljä asiaa, jotka muuttuvat lääkärin ja hoitajan työssä – ministerin suusta
On jo kuultu, että konkreettisesti sote-muutos tarkoittaa tuhansille ihmisille sitä, että työnantajan nimi vaihtuu palkkakuitissa. Mitkä muut asiat muuttuvat, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula? Lue Juha Rehulan haastattelu.
Julkaistu 26.8.2016

Kuva: Lauri Leinonen

On jo kuultu, että konkreettisesti sote-muutos tarkoittaa yli 220 000 ihmiselle sitä, että työnantajan nimi muuttuu palkkakuitissa. Mitkä muut asiat muuttuvat, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula?

Koko ihmiskäsitys remonttiin, ellei ihmistä nähdä kokonaisuutena…

1. Ihmiskäsityksen pitää muuttua

Mitään sote-muutosta ei tule, ellei osalla ihmisistä ajattelu muutu. Terveydenhuollon ammattilaisten ihmiskäsitykseen täytyy tulla muutos. Näin sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) puhuessaan MediCongress Oulu -tapahtumassa ja myöhemmin tavatessaan toimittajia mediatilaisuudessa.

– Nyt lääkäreille taotaan päähän, että ihminen on potilas. Sosiaalityöntekijöille taas ihminen on asiakas. Jotta meillä jonain päivänä voi olla (integroitu) sote, meillä pitää olla joukko ammattilaisia, joille ihminen on kokonaisuus: ei potilas eikä asiakas vaan yksi kokonainen ihminen.

– Täytyy olla ymmärrystä sille, että ihminen on muutakin kuin esimerkiksi tässä mielikuvien maailmassa ortopedille lonkanvaihto.

Miten lääkärien, hoitajien, sosiaalityöntekijöiden ja muita ihmisille käytännössä palveluja antavien ihmisten kouluttamista pitäisi muuttaa, kun sotea muutetaan?

– Esimerkiksi lääkärikoulutuksessa pitäisi löytyä koulutusohjelmia, joissa lääkäri ja sosiaalihuollon korkeakoulutettu ihminen istuisivat samassa salissa.

– Koulutuksen järjestäjien asia on ottaa huomioon se tulevaisuus, jota tässä ollaan rakentamassa. En moiti yhtäkään lääkäriä, sairaanhoitajaa enkä sosiaalityöntekijää. Mutta näen tulevaisuuden sellaisena, että kun sote-integraatio tulee, meidän yliopistolaitoksen pitää pystyä vaatimaan sellaisia koulutuksia, joissa ihmiset istuvat samoilla luennoilla.

– En ole Hippokrateen valaa mihinkään muuttamassa, mutta kylläkin ihan perusajatteluun tarvitaan muutoksia. Tämähän voi vaatia yhden sukupolven. Muistan ajan, jolloin toimittajatutkintolaiset tulivat Tampereelle samalle kunnallispolitiikan luennolle, jolla itsekin istuttiin, ja se oli juuri sitä evvk-hommaa. Mutta mitään muutosta ei tapahdu, jos ei edes yritetä.

2. Ammattilaisen pitää voida keskittyä siihen työhön, johon hän on saanut koulutuksen – esimerkiksi lääkärin lääkärintyöhön

On laskettu, että lääkärien työaikaa valuu valtavasti hukkaan tietojärjestelmien tökkimisen takia. Tätä tulee toki olemaan vastedeskin, sanoo Rehula mutta toivoo, että lääkäri pystyy vastedes käyttämään osaamistaan aiempaa enemmän juuri siihen työhön, mihin on koulutuksensa saanut. Sama pätee muihin sote-ammattilaisiin.

Tiedon pitää kulkea ja olla hyödynnettävissä. Sote-muutoksessa ei kuitenkaan olla rakentamassa yhtä ainoaa tietojärjestelmää. Sellainen hanke olisi Rehulan mukaan mahdoton:

– Ei semmoisia euroja ole, eikä siinä olisi päätä eikä häntää.

3. Lääkäristä tulee entistä enemmän valmentaja

– Iso muutos, joka tapahtuisi joka tapauksessa (sote-muutoksesta huolimatta) on se, että lääkäristä tulee jatkossa yhä enemmän valmentaja, näkee Rehula.

Paljon on puhuttu ennaltaehkäisystä ja terveyden edistämisestä sekä mahdollisuuksista, joita kytkeytyy digimaailmaan. Näihin viittaa myös Rehula.

– Kun menee kentälle ja puhuu digistä, alkaa äkkiä tulla palautetta, että pääsenkö minä enää lääkäriin ja minähän en minkään koneiden kanssa ala keskustella. Kun jalka murtuu, jokuhan sen korjaa. Osa asioista edellyttää vastaanottokäyntiä. Mutta lääkärin työn rooli tulee muuttumaan.

4. Työtä tehdään yhä enemmän muiden ammattilaisten kanssa ja tiimeissä

– Ihmiset joutuvat – käytän sanaa joutuu, sillä se on välttämätöntä – tekemään aiempaa enemmän eri ammatti-ihmisten ja erilaisen koulutuksen saaneiden ihmisten kanssa töitä. Toki tämä on tehtävästä kiinni. Jatkossakin on sairaaloita, joissa on osastonhoitajia ja on lääkäreitä, jotka ottavat potilaita vastaan esimerkiksi 15–20 minuutin ajoilla. Mutta todennäköisyys siihen lisääntyy, että tehdään töitä myös muiden alojen ihmisten kanssa. Digimaailman kanssa tullaan lähentymään, uskoo Rehula.

– Kyllä maakuntahallinnossa todennäköisesti on insinöörejä, jotka olevat lääkäreitten kanssa tekemisissä, hän näkee.

Lähde: Ministerin puheenvuoro MediCongress Oulussa sekä toimittajatapaaminen Oulussa 24.8.2016

Lue lisäksi:

Lue lisää aiheesta SOTE-uudistus

2 kommenttia