Terve.fi

Närästys korventaa useaa suomalaista

Närästys korventaa useaa suomalaista
Närästys on yleinen vaiva. Suomessa tehdyssä kyselytutkimuksessa todettiin, että 10 prosenttia aikuisväestöstä on kärsinyt närästyksestä viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Useamman kuin joka toisen on arvioitu kärsivän närästyksestä jossain vaiheessa elämäänsä.
Julkaistu: 13.7.2006
Vielä 20-30 vuotta sitten närästystä pidettiin varttuneiden ihmisten normaaliin elämään liittyvänä oireiluna, johon saattoi saada helpotusta esimerkiksi soodalla, mutta mistä harvoin pääsi kokonaan eroon.
Närästys tarkoittaa rintalastan takaista polttavaa, karvastelevaa tai kouristuksenomaista epämiellyttävää tunnetta. Närästys liittyy refluksitautiin, eli mahan sisällön takaisinvirtaukseen ruokatorveen, ja siitä aiheutuviin oireisiin tai kudosvaurioihin.

Kun ruoka ei pysy mahalaukussa

Refluksitaudin yleisin aiheuttaja on ruokatorven alasulkijan (LES) vaillinainen toiminta. LES toimii ruokatorven ja mahalaukun välisenä fysiologisena porttina, joka avautuu nielemisen jälkeen, ja ruoka pääsee kulkeutumaan ruokatorvesta mahalaukkuun. Yleensä tämä portti on kiinni estäen mahan sisällön takaisinvirtauksen vaikka seisoisi päällään, mutta refluksitaudissa alasulkija avautuu epätarkoituksenmukaisesti ja mahan sisältöä nousee ruokatorveen aiheuttaen limakalvolla ärsytystä, mikä aistitaan närästyksenä. Närästyksen ohella toinen tyypillinen refluksitaudin oire on regurgitaatio eli mahan sisällön nouseminen nieluun tai suuhun.

Tähystämättäkin diagnoosiin

Refluksitaudin diagnoosi perustuu potilaan oirekuvaan, lääkehoitokokeiluun, tähystystutkimuksen ja joskus ruokatorven pH-rekisteröintiin. Lääkehoitokokeilussa potilas syö esimerkiksi kahden viikon happosalpaajalääkekuurin, ja jos oireet häviävät, ei muita tutkimuksia tarvita. Gastroskopiassa ruokatorveen, mahalaukkuun ja pohjukkaissuoleen viedyn hieman kynää paksumman tähystimen avulla saadaan hyvä näkyvyys limakalvolle ja esimerkiksi ruokatorven alaosan tulehduksen eli refluksiesofagiitin vaikeusaste voidaan määrittää.

Elämäntavat tässäkin kuntoon

Elämäntapaohjeet ovat riittävä hoitokeino närästykseen, jos oireet ovat ajoittaisia ja lieviä. Närästystä ilmenee usein aterioinnin jälkeen ja tavallista on, että pitkällään olo ja kumartuminen pahentavat oireita. Yöllisiä oireita voi helpottaa koroke sängyn pääpuolen alla. Runsaiden aterioiden sijaan kannattaa syödä pieniä annoksia useammin, ja makuulle ei kannata mennä muutamaan tuntiin aterioinnin jälkeen. Rasvainen ja voimakkaasti maustettu ruoka, sitrushedelmät, kahvi ja suklaa ovat tyypillisiä närästysoireita lisääviä herkkuja. Myös väkevät alkoholijuomat ja tupakka närästävät. Näitä aineita kannattaa närästyksestä kärsivän välttää.

Lääkkeistä nykyään hyvä apu

Oireenmukaisena lääkehoitona lieviin oireisiin voi käyttää antasideja, alginaattia, sukralfaattia ja H2 -salpaajia. Tehokkaiden happosalpaajalääkkeiden tultua markkinoille on vaikeastakin närästyksestä kärsineet saaneet huomattavaa helpotusta oireisiinsa. Perusajatuksena on aloittaa hoito 2-4 viikon happosalpaajalääkityksellä, jolloin oireet yleensä helpottavat eikä enempää lääkitystä tarvita. Usein lääkekuureja joudutaan kuitenkin uusimaan, ja jotkut potilaat tarvitsevat jatkuvan estolääkityksen.Leikkaustakin voidaan harkita
Mikäli lääkehoito ei ole riittävä tai potilas ei halua jatkuvaa lääkitystä, on paikallaan harkita leikkausta. Leikkausaiheet ovat aina potilaskohtaisia, eikä selkeitä, jokaiselle potilaalle sopivia leikkauskriteereitä ole olemassa, vaan leikkauspäätöksen tekevät aina kirurgi ja potilas yhdessä, tarkan harkinnan jälkeen. Leikkaus tehdään useimmiten tähystystekniikalla eli laparoskooppisesti, jolloin potilas pääsee sairaalasta kotiin parin kolmen päivän kuluttua viettämään noin kuukauden sairauslomaa.
Närästyksestä kärsivän kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriinsä, elleivät oireet taltu kotikonstein. Tähystyksen pelossa vastaanotolle menoa ei kannata pitkittää, sillä hoito on aluksi melkein aina pillerikuuri. Lääkäriltä saa reseptin erittäin tehokasta ja nopeasti oireita lievittävää happosalpaajalääkettä varten, eli apu on yhtä lähellä kuin lähin lääkäri.
Kommentoi »