Terve.fi

Näköhäiriöt varoittavat silmänpohjan ikärappeumasta

Näköhäiriöt varoittavat silmänpohjan ikärappeumasta
Sanonta ”Vanhuus ei tule yksin” pitää valitettavasti lääketieteellisessä mielessä tasan tarkkaan paikkansa, myös silmien osalta. Ikääntyminen näkyy silmissä monessakin mielessä.
Julkaistu: 14.4.2008

Vanhuuden myötä silmän linssi eli mykiö alkaa vähitellen samentua eli kehittyy harmaakaihi. Silmänpaineen kohoamisen riski kasvaa iän myötä.

Myös silmänpohjien kunto voi heiketä ikääntymisen seurauksena. Tämä ei toki tarkoita sitä, että kaikille tulisi iän myötä silmänpohjien ikärappeuma, mutta riski siis kasvaa iän myötä.

Silmänpohjan ikärappeuma on yleisempi naisilla kuin miehillä. Jopa kolmanneksella yli 65-vuotiaista todetaan jonkinasteista ikärappeumaa.

Tupakanpoltto on merkittävä riskitekijä ja ravintotekijöillä on jonkin verran merkitystä; runsas rasvojen käyttö lisää riskiä ja taas runsas värillisten vihannesten käyttö vähentää. Myös perintötekijöillä on merkitystä sairastumisessa. 

Kuiva ja kostea muoto

Ikärappeumaa on kahta muotoa; kuivaa ja kosteaa.

Kuiva rappeuma on ”kiltimpi” tauti eli se etenee hitaammin ja heikentää yleensä vähemmän näköä kuin kostea muoto.

Kosteassa rappeumassa verkkokalvon tarkannäkemisen alueen alle kasvaa uudissuonia, jotka voivat tihkua verta ja aiheuttaa arven muodostumisen. Sen seurauksena on yleensä voimakas näön heikentyminen.

Kuivan rappeuman osuus on noin 85 % ja kostean siis noin 15 % tapauksista. 

Oireena näön heikentyminen

Ikärappeuman oireena on näön heikentyminen ylipäätään sekä kuvan vääristyminen. Suorat viivat alkavat tehdä mutkia ja keskeisestä näkökentästä voi hävitä osia. Tätä voi testata itse Amslerin kartalla (pdf-tiedosto).

Kuivaan muotoon ei valitettavasti ole lääkitystä olemassa, mutta osaa kosteaa rappeumaa sairastavista voidaan hoitaa.

Tärkeää olisi hakeutua ajoissa silmälääkärille tutkimukseen ja hoitoon, koska jo syntyneitä vaurioita ei pystytä poistamaan. Mikäli pahoja muutoksia ei ole ehtinyt syntyä, voidaan taudin eteneminen mahdollisesti pysäyttää.

Hoidossa käytössä ovat ns. fotodynaaminen hoito sekä lasiaiseen ruiskutettavat kasvutekijäestäjät. Lisäksi tietyissä tapauksissa vitamiini-antioksidanttihoito voi vähentää taudin etenemisen riskiä. 

Kuntoutus hyödyksi

Verkkokalvon tarkannäkemisen alueen vaurioiduttua on opeteltava käyttämään verkkokalvon viereisiä alueita katsomalla hieman kohteen ohi.

Heikkonäköisten on mahdollista päästä apuvälinesovitukseen, missä opetellaan mm. erityisapuvälineiden käyttöä.

Näönkäytön ohjaajat tekevät myös kotikäyntejä ja mm. valaistusta korjaamalla voidaan parantaa olosuhteita näkemiselle otollisemmiksi. Lisätietoja kuntoutuksesta Näkövammaisten Keskusliiton sivuilla.

Kommentoi »