Voi hyvin

Näin taltutat esiintymisjännityksen

Näin taltutat esiintymisjännityksen
Suuta kuivaa ja kädet tärisevät. Sydän hakkaa. On aika pitää puhe, mutta tekisi mieli karata. Älä lannistu, sillä jokainen meistä jännittää. Jokainen myös osaa esiintyä, kun valmistautuu ja harjoittelee.
Julkaistu: 26.6.2018

Esiintyjä mumisee nurkassa selin yleisöön ja selvästi haluaa äkkiä pois, mutta asia on huippumielenkiintoinen ja ainutlaatuinen, joten yleisö kuuntelee lumoutuneena.

Toinen esiintyjä on sujuvasanainen hurmaaja, lavalla kuin kotonaan, mutta hän puhuu tyhjänpäiväisyyksiä, joten yleisössä kaivellaan puhelimia ja haukotellaan. Hyviä esityksiä on monenlaisia, samoin hyviä esiintyjiä.

Yleisölle ja esiintyjälle on kuitenkin mukavampaa, kun esiintyjällä on varma olo, hän ottaa kontaktin yleisöön, esitys on hiottu ja esitystä on vaivaton seurata

Hyvä esiintyjä on innostunut ja sujuva. Yleensä esitystä pidetään onnistuneena, kun se on selkeä, antaa uutta tietoa, herättää tunteita ja auttaa kuulijoita.

– Tärkein onnistuneen esityksen kriteeri on, että se palvelee kuulijoita, puhetaidon ja retoriikan kouluttaja Antti Mustakallio sanoo.

Yleisö antaa aikaansa, joten se kannattaa käyttää mahdollisimman hyvin ja palvella kuulijoita.

– Tämä ajatus siirtää huomion pois itsestä siihen, mikä esityksen tehtävä on. Levollinen ja itsevarma esiintyjä on yleensä hyvä. Kannattaa muistaa, että kuulijat ovat puolellasi ja haluavat sinun onnistuvan.

Mustakallio kehottaa miettimään kahta kysymystä ennakkoon: kenelle puhut ja mikä on puheen tarkoitus. Millä tavalla maailma on erilainen puheen jälkeen? Kun on vastannut kysymyksiin, esityksen tekeminen on huomattavasti helpompaa.

Esitys ei ole epäonnistunut, jos esiintyjä jännittää. Jännitys on merkki siitä, että esitys on esittäjälleen merkityksellinen. Hän haluaa onnistua ja antaa parastaan.

Yleisin syy epäonnistumiseen on huono valmistautuminen. Etenkin työelämässä kannattaa jättää kunnolla aikaa esitysten valmisteluun.

Suurin osa jännittää esiintymistä. Jännityksestä pääsee eroon, ja hyväksi esiintyjäksi voi jokainen tulla. Jännitys ei saisi olla este esiintymiselle, sillä silloin paljon tärkeää tietoa jää jakamatta.

5 askelta kohti onnistunutta esitystä

1 Määrittele hyvä esitys

Millainen on sinun mielestäsi hyvä esiintyjä? Mikä on tavoitteesi? Yhdelle se on karismaattinen valloittaja, toinen tykkää hauskasta viihdyttäjästä ja kolmas arvostaa luotettavaa ammattilaista.

Katso vaikuttavia esiintyjiä netistä, esimerkiksi Ted.com-sivuilta ja Youtubesta, ja käy kuuntelemassa luentoja. Katso, miten esiintyjä ottaa yleisön, miten hän puhuu ja käyttää kehonkieltään.

Ota opiksi, mutta älä matki. Ei ole yhtä oikeaa esiintymistapaa, mutta on vain yksi sinä. Vain sinä voit esiintyä omalla, ainutlaatuisella tavallasi. Korosta vahvuuksiasi. Ole aidosti oma itsesi, se riittää.

Mieti myös, millainen on onnistunut esitys. Mitä tekijöitä siihen kuuluu? Analysoi, miten suosikkiesiintyjäsi ovat rakentaneet puheitaan.

2 Valmistaudu esitykseen hyvin

Onnistuneen esityksen suunnitteluun ja hiomiseen menee paljon aikaa. 10 minuutin puheen tekeminen vie ammattilaiselta 10 tuntia. Huolellinen valmistautuminen on yleisön kunnioittamista, ja se näkyy valmiissa esityksessä.

Pohdi yleisöäsi. Miten se hyötyy esityksestäsi? Miten voit auttaa heitä?

Yleinen virhe on ahtaa puheeseen liian paljon asiaa. Jos käytät Powerpointia, laita vain muutama asia tai kuva yhteen kalvoon. Keskity olennaiseen. Kuulija muistaa seuraavana päivänä vain noin neljänneksen sisällöstä.

Tee hyvä runko: Mieti, mikä on ydinviestisi. Luo sitten pääviestin ympärille sisältö, kahdesta kolmeen asiaa.

Esitys ei ole epäonnistunut, jos esiintyjä jännittää. Jännitys on merkki siitä, että esitys on esittäjälleen merkityksellinen.

Ota mukaan faktat, perustelut, tarinat ja kysymykset. Huumoria ei ole koskaan liikaa. Uskalla provosoida ja väittää.

Muista toiston mahti ja kiteytä ydinviestisi kertaalleen kuulijoille, jotta se jää mieleen. Keksi sitten naseva lopetus, vaikkapa tavoitetila tai mieleen jäävä tarina.

Kun runko on tehty, on usein helpompi miettiä mukaansatempaava aloitus. Se on tärkein kohta. Aloitus voi olla tarina, kysymys, väite tai muu ”koukku”, joka saa kuuntelemaan.

Älä aloita pitkillä jorinoilla itsestäsi tai yrityksestäsi.

3 Harjoittele esitystä

Harjoittelu antaa varmuutta. Jännitys ja epävarmuus vähenevät, usein katoavat kokonaan, kun tiedät tarkalleen, mitä olet sanomassa.

Opettele esityksesi niin, että osaat sen sujuvasti ilman papereita. Muistamista helpottamaan voi käyttää pienille korteille kirjoitettuja avainsanoja tai hyödyntää kalvojen ydinsanoja.

Ulkoa opettelu on suositeltavaa, mutta esiintymistilanne ei saa olla ulkoa pulputtamista, vaan luontevaa läsnäoloa. Hyvä esiintyjä reagoi ja improvisoi tilanteen mukaan.

Harjoittele ääneen. Samalla tiedät, kuinka pitkä puhe on ja onko rytmisi sopiva. Sanaton viestintä on noin puolet esityksen tehosta, panosta siis siihen puolet valmisteluajasta.

Tehokkain keino on videoida esitys ja arvioida, mikä vaatii hiontaa.

4 Keskity

Tee ennen esitystä asioita, joista tiedät saavasi varmuutta. Pukeudu vaatteisiin, joissa varmasti viihdyt. Siistit ja klassisen tyylikkäät vaatteet eivät ainakaan ärsytä ketään. Erikoinen asuvalinta voi viedä huomion sisällöstä itse puhujaan.

Tee jokin rauhoittava rituaali hetki ennen esitystä. Yhtä auttaa tanssiminen, toista edestakaisin käveleminen. Useat ammattiesiintyjät tekevät hengi­tysharjoituksia. Voit istua alas, laittaa silmät kiinni, hengittää syvään, rentouttaa kehosi ja laskea kymmeneen.

Positiivinen mielikuvaharjoitus helpottaa jännitystä: Mieti ennakkoon, millainen olet parhaimmillasi. Olet varmaankin innostunut, iloinen, rento ja luottavainen.

Jännitys ei saisi olla este esiintymiselle, sillä silloin paljon tärkeää tietoa jää jakamatta.

Miltä hyvä olo tuntuu? Miten silloin seisot ja hengität? Tallenna tuo olo- ja tunnetila mieleesi ja kehoosi. Toista harjoitus riittävän monta kertaa, jotta voit palauttaa sen missä vain. Juuri ennen esitystä tyhjennä mielesi kaikesta turhasta ja palauta hy­vän­olon tunne.

Jos jännitys iskee, rentouta kehosi. Siirrä sitten huomio pois itsestäsi ja pelostasi asiaan, jota olet kertomassa. Keskity sisältöön. Muista, ettei kyse ole sinusta, vaan esittämästäsi asiasta ja yleisön auttamisesta.

Toista paria ensimmäistä lausetta mielessäni, jos se helpottaa keskittymistä. Kun astut lavalle, katso yleisöön ja hymyile. Näytä heille, että välität ja olet läsnä. Älä piiloudu puhujapönttöön tai ole selin yleisöön.

– Millainen olet hyvien ystävien seurassa, kun kerrot tarinaa? Miten elehdit ja puhut? Tuo sama sinä lavalle, ja tilanteesta tulee luonteva ja jäykkyys katoaa, kouluttaja Antti Mustakallio neuvoo.

Ole aito oma itsesi ja anna innostuksesi näkyä. Innostus välittyy ja tarttuu muihin.

5 Pyydä esityksestä palautetta

Kehut motivoivat, mutta rakentava palaute kehittää. Joskus esitys epäonnistuu, koska et ehkä valmistautunut riittävästi tai kerroit liian paljon asiaa. Epäonnistumiset ovat kuitenkin opettavaista.

Jännitys ja epävarmuus vähenevät, usein katoavat kokonaan, kun tiedät tarkalleen, mitä olet sanomassa.

Käy läpi, miksi ja mikä meni pieleen. Itsestä tuntuva moka on usein asia, jota kukaan muu ei huomannut. Pyydä perusteltua palautetta kuulijoilta.

Älä päästä palautteen antajia helpolla, vaan kysy, miten voisit kehittää itseäsi. Jokainen esiintymiskokemus vie eteenpäin, joten tartu niihin ja mene rohkeasti eturiviin. ♥

Kuvitus: Satu Kettunen

Kirjoittaja Krista Launonen on ammattipuhuja ja esiintymiskouluttaja, joka on kirjoittanut esiintymisestä kirjan LAVA – kauhu ja himo. Avain Kustannus, 2017.

Kommentoi »