Näin suojaat ihoasi ennenaikaiselta ikääntymiseltä

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: HudHelse
Näin suojaat ihoasi ennenaikaiselta ikääntymiseltä
Tiedätkö mitä tarkoittaa "inflammaging"? Se on krooninen matala-asteinen tulehdus, joka aiheuttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä – ja kasvava ongelma ihotautilääkäri Michael Zanganin mukaan. Lue asiantuntijan vinkit tulehduksen ennaltaehkäisemiseen ja hoitoon.
Julkaistu 23.5.2022

Jokainen meistä on joskus saanut haavan sormeensa tai polttanut poskipäänsä auringossa – ikävä, mutta ohimenevä ongelma. Tällainen akuutti ihotulehdus on useimmiten helppo tunnistaa ja vaurio paranee yleensä nopeasti, jos iho on terve. Krooninen tulehdus iholla saattaa sen sijaan jäädä huomaamatta, sillä se ei välttämättä aiheuta mitään erityisiä oireita. Ihmisen solut pystyvät hoitamaan tehokkaasti vain lyhytkestoisia tulehduksia. Pitkään jatkuva tulehdustila kuormittaa uusiutumaan pyrkiviä soluja ja voi johtaa ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen, josta käytetään termiä inflammaging.

Iän myötä solujen uusiutuminen hidastuu ja ihon rakennuspalikkana toimiva kollageeni hajoaa, mistä seuraa lisääntynyt ihon tulehdustila. Ihon luonnollista suojakerrosta heikentävät monet sisäiset tekijät, kuten korkea stressitaso, liian vähäinen uni tai huono ruokavalio, sekä ulkoiset tekijät kuten UV-säteily, vapaat radikaalit ja ilmansaasteet.

– Ihon suojakerros on kehon oma haarniska, joka suojaa meitä ulkoisilta vaikutuksilta kuten auringolta ja ilmansaasteilta. Kun tämä haarniska rakoilee, ihon antama suoja heikkenee, mikä johtaa lisääntyneeseen tulehdukseen, ihotautilääkäri Michael Zangani kertoo.

Miten ihon suojakerrosta voi vahvistaa?

Kun halutaan ennaltaehkäistä tai hoitaa ihon matala-asteista tulehdusta, on vahvistettava ihon suojakerrosta. On tärkeää suojata ihoa ulkoisilta haittavaikutuksilta kuten auringon UV-säteilyltä ja huolehtia, että iho saa riittävästi uusiutumiseen tarvittavia ainesosia. Päivittäin käyttämistämme voiteista kaikkein tärkein onkin aurinkovoide.

– Korkean suojakertoimen aurinkovoiteen tulisi ehdottomasti kuulua jokaiseen ihonhoito-ohjelmaan, ihotautilääkäri Michael Zangani opastaa.

Korkean suojakertoimen lisäksi ihonhoito-ohjelmaan on tärkeää sisällyttää ihon suojakerrosta vahvistavia antioksidantteja ja muita korjaavia ainesosia. ZO Skin Health tarjoaa useita erilaisia tuotteita, jotka sisältävät ihon hyvinvointiin vaikuttavia ainesosia.

Monet meistä käyttävät tottumuksesta tuttuja ihonhoitotuotteita, joista ei välttämättä ole suurta hyötyä iholle. Zanganin mukaan koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä aloittaa ihonhoitoa.

– Iho on siitä ihmeellinen elin, että se uudistaa itseään jatkuvasti, hän kertoo.

Ihotautilääkäri Zangani suosittelee neljää eri ZO-tuotetta, joilla on tehokas vaikutus ihon pitkäaikaiseen krooniseen tulehdustilaan: korkean suojakertoimen aurinkovoide ZO Daily Sheer SPF 50, ihoa vahvistava ZO Daily Power Defense, pigmenttimuutoksia ehkäisevä ZO Brightalive sekä tiivistetty antioksidanttiseerumi Illuminating AOX Serum, joka vaikuttaa kohdennetusti ihon matala-asteista tulehdusta vastaan.

Terveelliset elämäntavat

Oikeiden ihonhoitotuotteiden lisäksi on tärkeää noudattaa terveellisiä elämäntapoja kehon ja mielen – sekä ihon – tasapainon ylläpitämiseksi. Monipuolinen ruokavalio, liikunta ja riittävä uni ovat tärkeitä niin terveydelle kuin ihollekin.

Zanganin mukaan monet ruoka-aineet auttavat hillitsemään kehon tulehdustilaa: vihreät vihannekset, välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja sisältävät ruoat, antioksidanttipitoiset marjat, vihreä tee ja niin sanotut superfoodit kuten granaattiomena ja kurkuma. Olisitko arvannut, että parsakaalin versoilla on erityisen paljon tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia?

– Kun vahvistamme ihoa sisältäpäin, se pystyy puolustautumaan paremmin tulehdusta ja ulkoisia rasituksia vastaan. Tämä puolestaan vähentää ennenaikaisen ikääntymisen riskiä, ihotautilääkäri selittää.

Jotkin ruoat ja juomat ovat ihon terveyden kannalta vähemmän hyödyllisiä. Niitä ovat esimerkiksi virvoitusjuomat, friteeratut ruoat, punainen liha ja pitkälle jalostetut lihatuotteet.

– En myöskään voi korostaa liikaa sitä, kuinka haitallisia sokeri ja nopeat hiilihydraatit ovat ihon kunnolle. Niiden liiallista käyttöä kannattaa välttää, asiantuntija neuvoo.

Löydä lähin ZO-klinikka osoitteesta: www.hudhelse.com.

Kommentoi »