Toistatko usein ”Mitä sanoit, en kuullut?” tai onko television äänenvoimakkuus tapissa? Jos kyllä, kuulosi voi olla alentunut.
Kuulon heikkeneminen on vääjäämätöntä ja alkaa verrattain varhain. Tutkimusten mukaan parikymppisillä on parempi kuulo kuin 35-vuotiailla, sanoo Lääkärikeskus Minervan korvalääkäri Maija Ylivuori. Ikäkuulossa sisäkorvan aistinsolut, kuulohermot ja kuuloaivokuori rappeutuvat pikkuhiljaa. Siihen vaikuttavat perinnölliset tekijät, elämäntavat ja melualtistus. Valtaosalla 70–75-vuotiaista on kuulonalenema. Ensioire on usein vaikeus saada puheesta selvää, kun on paljon ääniä.
On myös näyttöä siitä, että vaihdevuodet vaikuttaisivat kuuloon. Amerikkalaistutkimuksessa todettiin, että myöhäinen menopaussi ja etenkin pitkä hormonikorvaushoito ovat riskitekijöitä kuulon heikkenemiselle.
Vaihdevuosissa korvien soiminen eli tinnitus lisääntyy. Se on osittain fysiologista, mutta liittyy myös unenlaadun heikkenemiseen, jolloin tinnituksen sietokyky herkästi madaltuu.
Kuulossa on sukupuolten välisiä eroja: naiset kuulevat yleensä paremmin korkeita ja miehet matalia ääniä. Miesten kuulo heikkenee naisia aiemmin, erityisesti korkeilla taajuuksilla. Näin miehen voi myös olla vaikeampi kuulla naisen ääntä. Vitsit ”valikoivasta kuulosta” voivat olla totta ja johtua kuulon heikkenemisestä.
Jos jotain korviensa hyväksi kannattaa tehdä, niin suojella niitä melulta. Se on tehokas konsti varjella arvokasta aistia, jonka rappeutumista voi hidastaa.
1. Älä kaivele
Korvan puhdistusjärjestelmää ei pidä sekoittaa kaivelemalla topsipuikolla. Vaikku kulkeutuu itsestään korvakäytävän suulle, josta sen voi poistaa varoen. Lääkärissä tehtyä puhdistushuuhtelua tarvitaan, jos korvaan kerääntyy kuivaa vahaa.
2. Anna korvien levätä
Saako kuulokkeita ja korvatulppia käyttää? Kuulokkeissa oleellisinta ovat desibelit. Olet ehkä huomannut, että hälyssä nostat volyymiä, ja kun tulet hiljaiseen tilaan, huomaat, että voimakkuus on kovan huudon luokkaa. Tässä piilee vaara.
Meluisassa ympäristössä vastamelukuulokkeet ovat paras valinta, mutta hiljaisuudessa, kuten illalla sängyssä äänikirjaa kuunnellessa, napitkin toimivat. Tosin jos ne ovat jatkuvasti korvilla, vaikku ei välttämättä pääse liikkumaan ja voi tehdä korviin bakteeripesäkkeitä. On myös hyvä antaa korvien välillä levätä ja kuunnella säännöllisesti myös hiljaisuutta.
Entä saako korvatulppia käyttää jatkuvasti esimerkiksi öisin? Saa, jos ne eivät aiheuta ongelmia, kuten kutinaa tai tulehduksia. Kannattaa suosia apteekista saatavia malleja ja sovitella omaan korvaan istuvat tulpat.
Korvakäytävätulehdus voi johtua korvan kaivamisen aiheuttamasta ihorikosta, likaisesta uimavedestä tai korvaan jääneestä pumpulipalasta. Huuhtelupuhdistus ja antibioottikortisonitipat auttavat.
3. Elämäntavat kuosiin
Kiinnitä huomiota terveellisiin elintapoihin. Lopeta tupakointi ja hoida diabetes, korkea kolesteroli ja verenpaine. Ne kaikki heikentävät sisäkorvan verenkiertoa ja voivat huonontaa kuuloa.
4. Tunnista kipu
Korvakipu voi johtua tulehduksen lisäksi hampaiden narskuttelusta tai purentaviasta. Kipu voi myös säteillä kaularangasta, jossa voi olla nikamakulumaa tai lihasjumeja. Joskus nielutulehdus voi tuntua korvakipuna, vaikka korva olisi terve.
5. Huimaus voi johtua korvista
Tuntuuko siltä kuin olisit karusellin kyydissä? Huimaus voi johtua sisäkorvan tasapainoelimen häiriöstä. Hyvälaatuinen asentohuimaus hoidetaan tasapaino- ja asentoharjoituksilla.
6. Ota kuulokoje ajoissa
Jos huomaat kuulevasi aiempaa huonommin, mene matalalla kynnyksellä lääkäriin. Jos kuulolaitteen ottaa varhain, aivot ehtivät sopeutua siihen paremmin. Mitä pidempään kuulee huonosti, sitä hankalampaa kuntoutuminen on. Silloin hyväkään kuulokoje ei välttämättä auta, sillä aivot eivät osaa enää käsitellä kojeen välittämiä äänisignaaleja.
Huono kuulo lisää dementian ja masennuksen riskiä. Jatkuva sinnittely on väsyttävää ja sosiaaliset tilanteet voivat tuntua kiusallisilta. Silloin eristäytyy herkästi omiin oloihin.
Jos kuulet normaalisti eikä suvussasi ole kuulonalenemaa nuorella iällä, kuuloa ei tarvitse säännöllisesti mittauttaa. Melutyötä tekevien kuuloa seurataan työterveydessä.
7. Hyödynnä kohina
Tinnitusta esiintyy joka kymmenennellä aikuisella. Syy voi olla yllättävä kova melu tai sisäkorvan rappeutuminen. Äkillinen vaiva menee useimmiten ohi. Käy lääkärissä, jos huimaa, kuulo heikkenee tai on muita oireita.
Tinnitusta ei voi parantaa, mutta oireita voidaan lievittää. Siedätykseksi suositellaan taustaääniä, kuten musiikkia tai valkoista kohinaa. Narskuttelu ja stressi pahentavat vaivaa. Hoida myös hartiajumit liikunnalla ja hieronnalla. Pois oppimiseen perustuva TRT-ohjelma auttaa eroon noidankehästä, jos tinnitus aiheuttaa ahdistusta ja kielteisiä tunteita.
Asiantuntija: korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Maija Ylivuori, Lääkärikeskus Minerva