Näin pääset eroon sisäänkasvaneista karvoista

Näin pääset eroon sisäänkasvaneista karvoista
Kärsitkö ihokarvoista, jotka kasvavat sisäänpäin? Silloin tiedät, että tämä vaiva on sekä ruma että kivulias. Onneksi on olemassa keinoja, joilla voit hoitaa ja estää sisäänkasvaneita karvoja, uutisoi EveryDayHealth.com.
Julkaistu 25.6.2015

Karva normaalisti kasvaa ulospäin ihohuokosesta nimeltä karvatuppi. Karva kasvaa sisäänpäin, kun karvan pää jää kiinni karvatuppeen ja karva jatkaa kasvuaan. Tämä voi aiheuttaa tulehduksen, kipua, ärsytystä ja joissakin tapauksissa infektion. Lääkärit käyttävät tilasta nimitystä karvatuppitulehdus.

Sisäänkasvaneita karvoja ilmenee ajelun jälkeen. Ihmiset, joilla on kiharat karvat ja jotka ajelevat usein, kärsivät eniten jatkuvista sisäänkasvaneista karvoista. Vaivaa esiintyy miltei joka puolella kehoa. Naisilla sisäänkasvaneita karvoja löytyy useimmiten niin jaloista, kainaloista kuin bikinirajaltakin.

Kuinka hoitaa ja estää sisäänkasvaneita karvoja? 

Sisäänkasvaneiden karvojen hoito on todennäköisesti ainoa tapa helpottaa kipua. Jos et saa itse poistettua sisäänkasvaneita karvoja, voit poistattaa ne lääkärillä. Ongelman saa hoidettua, kun vapauttaa karvan neulalla ihon alta. Muista hyvä hygienia! Jos sisäänkasvanut karva pääsee tulehtumaan, antibioottivoide tai reseptillä saatavat antibiootit voivat tulla tarpeeseen.

- Sisäänkasvaneita karvoja voi hoitaa reseptillä saatavilla voiteilla, jotka sisältävät glykolihappoa ja kortisonia. Paras keino hoitaa ja estää sisäänkasvaneita karvoja on kuitenkin poistattaa karvat laserilla, kertoo lääkäri Heather Woolery-Lloyd.

Laserilla toteutettu karvanpoisto vähentää niiden karvojen määrää, joka saattavat kasvaa sisäänpäin. Laser ei poista karvoja lopullisesti, mutta se voi tarjota helpotusta kuukausiksi ja joillekin ihmisille jopa vuosiksi.

Paras tapa välttää sisäänkasvaneita karvoja on silti antaa karvojen kasvaa rauhassa. Koska monet naiset inhoavat karvoja säärissään tai kainaloissaan, tämä ei ehkä ole hyvä vaihtoehto. Höylääminen on yhdistetty sisäänkasvaneisiin karvoihin, joten Woolery-Lloyd ehdottaa toista keinoa:

- Jos haluat ajella karvasi, hanki esimerkiksi epilaattori, joka on suunniteltu estämään ajon jälkeisiä helposti tulehtuvia näppyjä.

Kun ajelet, noudata seuraavia neuvoja:

  • ajele karvojen kasvusuuntaan eli siis alaspäin
  • ajele lämpimän suihkun jälkeen, jolloin karvat irtoavat helpommin karvatupista
  • vältä erittäin tarkkaa ajelua, sillä se tekee ongelmasta entistä vaikeamman
  • ajele harvemmin
  • älä nyi tai paina ihoa ajellessasi
  • älä aja samaa kohtaa montaa kertaa
  • käytä ajeluun tarkoitettua vaahtoa tai geeliä
  • käytä elektronista karvanpoistajaa, sillä se on hellävaraisempi iholle eikä katkaise karvaa niin läheltä ihoa kuin tavalliset höylät
  • koeta epilaattoria tai karvanpoistoaineita – muista testata tuotetta pienellä ihoalueelle selvittääksesi, oletko yliherkkä tuotteen sisältämille kemikaaleille

Jos näistä varotoimenpiteistä huolimatta edelleen taistelet sisäänkasvaneiden karvojen kanssa, keskustele lääkärin kanssa ongelmastasi. Saatat saada lisäneuvoja jo näiden oppimiesi ohjeiden lisäksi.

Kommentoi »