Kauneus ja Terveys

Näin kallis voiteesi oikeasti toimii - Tiedä, mistä maksat

Näin kallis voiteesi oikeasti toimii - Tiedä, mistä maksat
Pelkäätkö eksyväsi kosmetiikan raaka-aineviidakossa ja tekeväsi hutiostoksen? Tässä yhdeksän tehokkainta ainetta, joita kannattaa etsiä purkkien kyljistä.
Julkaistu: 25.2.2013

1. HYALURONIHAPPO 

Tunnetaan myös nimillä: Hyaluronic acid, sodium hyalyronate,dimethylsilanol hyaluronate ja muut hyaluronate-loppuiset nimet.

Miten se vaikuttaa? Hyaluronihappo pitää ihon kimmoisana ja pehmeänä. Se sitoo tehokkaasti kosteutta ja silottaa juonteita. Hyaluronihappoa on ihossa myös luonnostaan. Uusimmissa voiteissa on hyödynnetty tekniikkaa, jonka ansiosta raaka-aineen teho voidaan kohdistaa tiettyyn ihokerrokseen. Hyaluronihappoa käytetään myös ihoon pistettävissä täyteaineissa.

Kenelle se sopii? Kaikille ihotyypeille, mutta etenkin kuivalle iholle. Käyttö kannattaa aloittaa 20-vuotiaana, jolloin ihon luontainen hyaluronihappotuotanto alkaa heikentyä.

Näissä sitä on: Lumenen Arctic Aqua 2in1 kosteuttava jatasoittava tehohoito 14,90 €/35 ml, Avènen Soothing Eye Cream 21,50€/10 ml, Clinidermin SensitiveComfort Face Cream Rich -kosteusvoide 20,10 €/50 ml ja Rugardin Hydro Vitamin-Creme -päivävoide 9,45 €/50 ml.

2. KASVIEN KANTASOLUT 

Tunnetaan myös nimillä: Omenan kantasolu-uute, lakan kantasolu-uute, merifenkolin kantasolu-uute ja cell culture extract -loppuiset nimet.

Miten ne vaikuttavat? Antioksidanttipitoiset kantasolu-uutteet auttavat pitämään ihon kimmoisana. Ne tukevat ihon kollageenituotantoa ja hidastavat kollageenin hajoamista. Lakan kantasolu-uute madaltaa juonteita. Merifenkolin kantasolu-uute heleyttää, ja omenan kantasolu-uute poistaa väsymyksen merkkejä.

Kenelle ne sopivat? Yli 25-vuotiaille, ensimmäisiin juonteisiin.

Näissä niitä on: Biothermin Skin. Ergetic-seerumi 65 €/50 ml, Bio StaminalianRejuvenating Intensive Serum 66,50 €/50 ml ja Lumenen Excellent Future Dual Boost suojaava ja korjaava yövoide29,90 €/50 ml.

3. KERAMIDI 

Tunnetaan myös nimillä: Ceramide-alkuiset ja -loppuiset nimet.

Miten se vaikuttaa? Keramidit ovat pitkäketjuisia rasvoja, jotka vahvistavat ihon suojamuuria ulkoisia haittoja vastaan. Ne korjaavat kuivuudesta johtuvia vaurioita ihossa. Keramidit vaikuttavat myös solujen uusiutumiseen.

Kenelle se sopii? Kaikenikäisille kuivaihoisille. Ikääntymisen merkeistä kärsivän kannattaa aloittaa keramidien käyttö noin 40-vuotiaana.

Näissä sitä on: Lancômen Génifique Nutrics Nourishing Youth Activating Cream 83 €/50 ml, Elizabeth Ardenin CeramidePremiere Intense Moisture and Renewal Overnight Regeneration Cream 109 €/50 ml, Elivon 24H syväkosteuttava kasvovoide 19 €/50 ml ja La Roche PosaynEffeclar H -hoitovoide 18,60 €/40 ml.

4. KOLLAGEENI 

Tunnetaan myös nimillä: Kollageenijohdannaisia on paljon: esimerkiksi palmitoyylijohdannaiset,antioksidantit, kuten C-vitamiini ja erilaiset kasviuutteet.

Miten se vaikuttaa? Kollageeni on säiemäinen valkuaisaine, joka ylläpitää ihon joustavuutta ja kimmoisuutta. Ihosta noin 70 prosenttia koostuu kollageenista. Sen tuotanto hidastuu noin 25-vuotiaasta lähtien, kunnes se lakkaa kokonaan noin 40-vuotiaana. Kun kollageenin tuotantoa tehostetaan, ennen kuin sen valmistus elimistössä lakkaa, sitä jää enemmän varastoon tuleviksi vuosiksi. Tämä edistää ihon pysymistä kimmoisana. Kollageenin tuotantoa vilkastetaan myös erilaisilla hoidoilla, kuten mesoterapialla.

Kenelle se sopii? Alle 40–45-vuotiaille naisille. Tuotantoa kannattaa vilkastuttaa, ennen kuin iho lakkaa valmistamasta kollageenia.

Näissä sitä on: Sensain Cellular Performance WrinkleRepair Collagenergy -tehohoito 187,30 €/50 ml, N°7:n Protect &Perfect Intense Beauty -seerumi 26,90 €/30 ml ja Dermalogican MultivitaminPower Recovery -naamio 57,90 €/75 ml.

5. PEPTIDIT 

Tunnetaan myös nimillä: Kaikilla nimillä, jotka päättyvät peptide-sanaan. Eri peptidejä on satoja.

Miten ne vaikuttavat? Aminohapoista muodostuvat peptidit vaikuttavat ihon uusiutumiseen, vilkastuttavat nestekiertoa, vähentävät turvotusta ja tummentumia sekä madaltavat jo syntyneitä juonteita. Eri peptidit vaikuttavat ihoon hieman eri tavalla.

Kenelle ne sopivat? Aikuiselle naiselle, jolla on juonteita ja ryppyjä. Peptidejä on etenkin yli 50-vuotiaille suunnatuissa voiteissa.

Näissä niitä on: Olayn Regenerist 3 Point Treatment Cream -kosteusvoide 25,70 €/50 ml, Eucerinin Dermodensifyer-päivävoide 30,30 €/50 ml ja LumeneLABin korjaava silmänympärysvoide19,90 €/15 ml.

6. PRO-XYLANE 

Tunnetaan myös nimillä: Molekyylillä ei ole muita nimiä.

Miten se vaikuttaa? L’Oréalin kehittämä ja patentoima, pyökistä saatava molekyyli korjaa ikääntymisen merkkejä: silottaa ja rauhoittaa ihoa. Joidenkin tutkimusten mukaan molekyylin ihon kuntoa parantava vaikutus voimistuu, mitä pitempään sitä käytetään.

Kenelle se sopii? 30-vuotiaalle ja sitä vanhemmalle, jonka iholla näkyy ikääntymisen merkkejä. Osa Pro-Xylane-tuotteista on tarkoitettu ihovaurioiden tai ärtyneen ihon hoitoon. Niitä voi käyttää myös kauneuskirurgisten toimenpiteiden jälkeen.

Näissä sitä on: L’Oréalin tuotteissa, kuten HelenaRubinsteinin Prodigy Power Cell Night Serum 105 €/20 ml Lancômen Absolue Precious CellsCrème 196,50 €/50 ml ja VichynNeovadiol GF -päivävoide 37,90 €/50 ml.

7. Q10 

Tunnetaan myös nimillä: Ubikinoni tai ubiquinone, koentsyymi Q10, CoQ10.

Miten se vaikuttaa? Vitamiinin kaltainen rasvaliukoinen antioksidantti ehkäisee ja lievittää tulehdusta. Joissakin tutkimuksissa koentsyymi Q10:n on havaittu ehkäisevän ja silottavan juonteita sekä parantavan ihon kuntoa. Maksan tuottamaa ubikinonia esiintyy ihmisen elimistön kaikissa soluissa. Ikääntyminen, sairaudet ja tietyt lääkkeet kuitenkin vähentävät ubikinonin määrää kehossa. Koentsyymi Q10:ä voi nauttia myös sisäisesti ravintolisänä.

Kenelle se sopii? Herkästi punoittavalle iholle ja jopa ihottumasta kärsiville, sillä Q10 ehkäisee tulehdusta. Ryppyvoiteena se tepsii parhaiten lieviin ikääntymisen merkkeihin.

Näissä sitä on: Nivea Visagen Q10 Plus Anti-Wrinkle seka-ihon päivävoide 11,50 €/50 ml, Clinidermin Age Prevent-päivävoide 20,10 €/50 ml ja Eucerinin Q10 Active Day Fluid -päivävoide17,50 €/50 ml.

  8. RETINOLI  

Tunnetaan myös nimillä: A-vitamiini, retinyl linoleate, retinyl palmitate.

Miten se vaikuttaa? Retinoli silottaa tehokkaasti ryppyjä ja juonteita. Se on yksi harvoista kosmetiikkaraaka-aineista, joiden lääketiedekin tunnustaa hidastavan ihon ikääntymistä. A-vitamiini tepsii myös UV-säteilyn aiheuttamiin valovaurioihin ja vilkastuttaa kollageenin ja hyaluronihapon muodostumista ihossa. Retinoli on tehokkaimmillaan suurina pitoisuuksina, mutta se saattaa kuivattaa ihoa ja aiheuttaa punoitusta. Raaka-aine voi aiheuttaa myös valoherkkyyttä, joten sitä kannattaa suosia yövoiteissa tai yhdistää siihen päiväkäytössä suuri aurinkosuojakerroin.

Kenelle se sopii? Yli 25-vuotiaille: retinolista ei ole hyötyä, ennen kuin iholla on selkeitä ikääntymisen merkkejä. Kaikille ihotyypeille. Jos olet kuiva- ja herkkäihoinen, totuttele retinoliin pikkuhiljaa.

Näissä sitä on: Dermalogican Age Reversal Eye Complex -silmänympärysvoide 78 €/15 ml, Filorgan Meso+ Anti-Age -seerumi 57 €/30 ml, Helena Rubinsteinin Re-Plasty High Definition Peel -yöseerumi 160 €/30 ml ja Vichyn Liftactiv Retinol HA-yövoide 36,20 €/30 ml.

9. VAALENTAVAT AINESOSAT 

Tunnetaan myös nimillä: Muun muassa kojic-happo, punalevä-uute,  glykaanit ja kanervasta saatavaarbutiini.

Miten ne vaikuttavat? Ihon sävyä tasoittavat ja pigmenttiläiskiä häivyttävät raaka-aineet pyrkivät vilkastamaan solujen uusiutumista ja aineenvaihduntaa ja siten vaalentamaan jo syntyneitä muutoksia sekä ehkäisemään uusia. Osa raaka-aineista vaikuttaa melatoniin tuotantoon. Monissa vaalentavissa tuotteissa on korkea aurinkosuojakerroin.

Kenelle ne sopivat? Kaikenikäisille. Epätasaisesta ihon väristä tai pigmenttiläiskistä kärsiville. 

Näissä niitä on: Giorgio Armanin Beauty Regenessence 3.R Youth Regenerator -tehohoito 105 €/30 ml, Comfort Zonen Absolut Pearl Fluid -kosteusemulsio 70,45 €/30 ml, Dermalogican ChromaWhite TRx Pure Light SK 30 83,90 €/30 ml, L’Oréal Paris’n Revitalift Total Repair 10 BB-voide 17,90 €/50 ml ja YSL:n Forever YouthLiberator Creme SK 15 90 €/50ml.

RAAKA-AINEIDEN SALATUT ELÄMÄT 

Kosmetiikkavalmistajille raaka-aineet ovat tärkeä kilpailuvaltti. Uuden, mullistavan tehoaineen kehitys ei kuitenkaan ole helppoa: se vaatii vuosien tutkimuksen, testauksen ja tietysti patentoinnin, jotta uusi ainesosa saadaan salattua kilpailijoilta. Usein kehitystyö saa sysäyksen lääketieteen havainnoista.

Esimerkiksi L’Oréalin valmistaman Lancômen Génifique-ihonhoitotuotteissa on hyödynnetty geenien ilmentymistä tutkivaa transkriptomiikkaa ja proteiinisynteesiä selvittävää proteomiikkaa. Voidesarjan lanseerausta edelsi 10 vuoden tutkimustyö.

Kotimainen Lumene keskittyy Pohjolan luonnosta saatavien aktiiviaineiden kehittämiseen. Sitä varten tarvitaan esimerkiksi turvallisuus- ja tehokkuustutkimuksia, joihin osallistuu eri tutkimuslaitoksia ja yliopistoja.

Kun uusi tehoaine on valmis, sille haetaan patenttia. Menettely ja sen kesto vaihtelevat eri maissa, mutta yleensä patentin saaminen kestää vuosia. Patentti on voimassa patenttisuojan ajan, enintään 20 vuotta hakemuksen jättämisestä. Hakija maksaa patentin voimassaolosta asteittain nousevan vuosimaksun. Patentin rauettua tehoaineen resepti on muidenkin käytettävissä.

Kommentoi »