Kauneus

Näin erilaiset hapot vaikuttavat ihoosi

Kosmetiikkamainoksissa vilisee toinen toistaan erikoisempia happojen nimiä. Mitä ne ovat, kenelle ne sopivat ja mitä ne tekevät?

Teksti Emine von Boehm
Kuvat valmistajat, Fotolia
20.11.2015

AHA-hapot 

Alfahydroksi- eli AHA-hapot ovat ryhmä happoja, joita esiintyy luonnossa ja ihmiskehossa, mutta niitä tuotetaan myös synteettisesti. Tunnetuimpia alfahydroksihappoja ovat glykoli-, maito-, omena- ja mantelihappo.

AHA-hapot kuorivat ihoa, parantavat kollageenin muodostumista ja kirkastavat ihon sävyä. Niitä käytetään kemiallisissa kuorinnoissa, kuorinta-aineissa ja anti-aging-tuotteissa. 

Alfahydroksihapot sopivat kaikille ihotyypeille, riippuen happojen pitoisuudesta tuotteessa. Kotona käytettävissä tuotteissa pitoisuudet ovat matalampia kuin ammattilaisen tekemässä kemiallisessa kuorinnassa.

Kokeile: 

1. Kolmea eri AHA-happoa sisältävä Philosophyn Renewed Hope in a Jar kosteusvoide uudistaa ja kosteuttaa ihoa. 46 e/60 ml.

2. Tehokas Supermoodin Youth Glo The Luxury Peel kasvokuorinta paljastaa hehkuvan ihon välittömästi. 39 e/75 ml. 

PHA-hapot 

Polyhydroksihapot eli PHA-hapot vaikuttavat iholla samalla tavalla kuin AHA-hapot. Ominaisuuksiltaan ne ovat AHA-happoja miedompia ja kosteuttavampia. Siitä syystä ne sopivat hyvin myös herkälle tai kuivalle iholle.

PHA-hapot toimivat myös antioksidantteina, joiden tehtävänä on suojella elimistöä ja tasapainottaa erilaisten soluvaurioita aiheuttavien rasitustekijöiden, kuten ilmansaasteiden, UV-säteilyn ja stressin vaikutuksia. 

Tunnetuimpia polyhydroksihappoja ovat glukonolaktoni ja laktobioninen happo.

Kokeile: 

1. Rauhoittava ja puhdistava Exuviancen Purifying Clay Mask savinaamio käy kaikille ihotyypeille. 42 e/50 ml, kauneushoitoloista.

2. Tasaisemman ja kimmoisamman ihon takaa Estelle & Thildin Super BioActive Age Control Serum -seerumi. 54,90 e/30 ml. 

Salisyylihappo 

BHA-happo eli betahydroksihappo tunnetaan paremmin nimellä salisyylihappo. Se on ihoa kuoriva ja tulehdusta rauhoittava ainesosa. 

Salisyylihappoa käytetään etenkin rasvaisen ja epäpuhtaan ihon tuotteissa, koska se syväpuhdistaa ihohuokoset ja tehostaa ihon uudistumisprosessia.

Kuiva tai herkkä ihoinen voi käyttää salisyylihappoa, mutta se saattaa hieman kuivattaa ihoa, jos sitä sisältävässä tuotteessa ei ole kosteuttavia ainesosia.

Kokeile: 

1. Epäpuhdas iho raikastuu Image Skincaren Clear Cell Clarifying Pads -kasvojenpuhdistuslapuilla. 36 e/50 kpl, kauneushoitoloista.

2. Raikas Acon Spotless Daily Face Wash kasvojenpesugeeli puhdistaa rasvaisen ihon. Ei sovi silmämeikinpoistoon. 11 e/200 ml, apteekeista. 

Hyaluronihappo

Hyaluronihappo on sokerimolekyyli, joka imee vettä moninkertaisesti kokoonsa nähden.  Se saa ihon pullistumaan, mikä silottaa pieniä juonteita. Erinomaisen imukykynsä ansiosta hyaluronihappoa käytetään myös täyteaineena huulissa.

Elimistö tuottaa hyaluronihappoa itse, mutta sen tuotanto alkaa vähentyä noin 20-vuotiaana. Hyaluronihaposta on hyötyä etenkin kuivalle iholle, koska se kosteuttaa tehokkaasti ja saa ihon tuntumaan kimmoisammalta.

Kokeile:

1. Kasvoja virkistävä Bio-Beauté by Nuxen Smoothing and 24HR Moisturizing Mask with Clementine Cells kosteuttava kasvonaamio tuoksuu sitrushedelmille. 20 e/50 ml.

2. Kolme tippaa aamuin illoin kasvoille V 10 Plus Hyaluronihappo seerumia riittää kosteuttamaan ihon. 36 e/10 ml, apteekeista. 

Alfalipoiinihappo 

Tioktiinihapoksi kutsuttu alfalipoiinihappo on kosmetiikassa ja ravintolisänä käytetty voimakas antioksidantti, joka parantaa C- ja E-vitamiinien toimintaa.

Alfalipoiinihappoa käytetään anti-aging-tuotteissa, koska sen tiedetään vähentävän ihon pieniä juonteita merkittävästi.

Kokeile:

1. Kiinteyttävä Juice Beautyn Green Apple Age Defy Serum seerumi kirkastaa ikääntyvää ja UV-säteilyn vahingoittamaa ihoa. 30 ml/59, naturelle.fi

2. Tehokkaan aurinkosuojan antaa Isispharman Light Eyes SPF30 vaalentava silmänympärysvoide. 20 e/15 ml, apteekeista.

Lähteet: Refinery29, Terveyskirjasto ja Exuviance

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi