Terve.fi

Mitkä pahentavat oireita?

Mitkä pahentavat oireita?
Tavallisia astmaoireita pahentavia tekijöitä ovat yleiset limakalvoja ja hengitysteitä ärsyttävät tekijät, kuten rasitus, pölyt, saasteet, käryt, voimakkaat tuoksut, tupakka, kylmä ilma sekä hengitysteiden virus- ja bakteeritulehdukset. Astmassa hengitysteiden tulehtunut ja yliherkkä limakalvo reagoi helpommin myös näistä yleisistä ei–allergisista ärsykkeistä. Muut oireita laukaisevat tekijät perustuvat allergiseen herkistymiseen, joka vaihtelee yksilöittäin.
Julkaistu 10.11.2005

Tavallisia ovat ilmateitse kulkevat allergeenit, jotka aiheuttavat oireita niiden päästessä hengitysteihin. Hyviä esimerkkejä ovat pölypunkit, kissojen ja koirien eläinpöly, puiden ja kasvien siitepölyt ja sieni-itiöt..

Lääkeaineista on hyvä muistaa erityisesti aspiriini ja kaikki tulehduskipulääkkeet eli ns. NSAID-ryhmään kuuluvat lääkkeet, joita ovat tavalliset ibuprofeeni , ketoprofeeni ja naprokseeni. Edelliset voivat kaikki aiheuttaa astmaoireita jopa vaikeina ja kaikki tämän ryhmän lääkkeet kuuluvat vältettäviin, jos olet saanut oireita yhdestä. Särkylääkeyliherkkyyttä esiintyy 10–20 prosentilla kaikista astmapotilaista. Erikoista on, että täysin säännöllisesti käytetty tulehduskipulääke esimerkiksi reumaan käytettynä toimii yleensä ilman astman vaikeutumiseen liittyviä ongelmia.

Särkylääkeyliherkkyys on hankittu reaktiotapa ja sitä saattaa esiintyä vuosien käyttötauon jälkeenkin yllättäen, vaikka olisi joskus aikaisemmin lääkettä sietänyt. Pillereiden hallitsemassa länsimaisessa kulttuurissa on syytä muistaa, että useimmat ns. flunssalääkkeet sisältävät tulehduskipulääkkeitä. Tavallinen kipulääke parasetamoli on miltei poikkeuksetta täysin turvallinen ja tehokas.

Sairaalassa ongelmia saattaa aiheutua hoidettaessa vatsakipupotilasta, useimmiten sappikivitautia sairastavaa. Tavallinen käytetty kipulääke on jokin tulehduskipulääke ja usein metamitsolia sisältävä lääkevalmiste (Litalgin), joka voi aiheuttaa vakavan astmakohtauksen. Toinen tavallinen astmaoireita aiheuttava lääkeryhmä on ns. beetasalpaajat , joita käytetään yleisesti sydänsairauksissa ja verenpainetaudissa sekä silmätippoina silmänpainetaudin hoidossa. Ensisijaisesti niitä olisi astmapotilaalla pyrittävä välttämään, ellei käyttöperuste ole vahva. Esimerkiksi verenpainetaudin hoitoon löytyy nykyään helposti vaihtoehtoinen lääkitys. Vaikeassa sepelvaltimotaudissa ja rytmihäiriöiden hoidossa beetasalpaajaryhmän lääkkeet saattavat olla välttämättömiä ja hyvin vaikeasti korvattavia muilla lääkkeillä. Tuolloin on mahdollista käyttää sellaisia valmisteita, joiden vaikutus keuhkoputkiin on vähäinen.

Lääkkeiden aloitusvaiheessa huolellinen oireiden ja PEF-puhallusten seuranta on erityisen tärkeätä. Lääkitys voidaan aloittaa myös valvotusti osastolla tai poliklinikalla, mikäli vaikean astmakohtauksen riskin arvioidaan olevan olemassa. Astman hoitotasapaino voidaan vaikeassa tapauksessa optimoida tehostetulla lääkityksellä, jotta välttämättömäksi arvioitu beetasalpaaja saataisiin pidettyä käytössä sellaisessakin tapauksessa, jossa sivuvaikutuksia vaikuttaa tulevan.

Kommentoi »