Kauneus ja Terveys

Mitkä hoidot tehoavat pigmenttilaikkujen vaalentamiseen?

Mitkä hoidot tehoavat pigmenttilaikkujen vaalentamiseen?
Kolme lukijaamme kokeili pigmenttilaikkuja vaalentavia hoitoja neljän kuukauden ajan. Nyt he ja hoitajat paljastavat, miten kävi.
Julkaistu: 21.4.2015

Hoito tepsi akneen ja läiskiin

Kuka testasi? Metronkuljettaja Kyllikki Lempiäisen, 39, aknea ja pigmenttiläiskiä hoidettiin Ihoakatemiassa. Ihotautien ja allergolo­gian erikoislääkäri, ylilääkäri Marge Uibu aloitti hoidon kuuden viikon lääke- ja lääkevoidekuurilla. Sen jälkeen lääkehoitoa tehostettiin viidellä Cellec-valoimpulssikäsittelyillä, joihin yhdistettiin akneihon kemiallinen kuorinta. Hoidot tehtiin viikon välein. Kotona Kyllikki käytti lääkevoiteen lisäksi Dermahealin Super Brightening -peptidiseerumia ja -voidetta.

Hoidon hinta 1 333 e:  Kela-korvattava lääkärin vastaanotto ja lääkkeet noin 130 e, Cellec + akneihon ja arpien intensiivihoito 5 × 200 e ja kotihoitotuotteet 203 e.

Kyllikin arvio: ”Lääkekuuri vei näpyistä kivun muttei parantanut ihoa täysin. Viikko lääkekuurin aloittamisen jälkeen vaihdoin kosmetiikkasarjaa. Uudet aineet raikastivat ihoa ja vähensivät sen rasvaisuutta.

Pelkkä lääkekuuri ei mielestäni vaalentanut pigmenttiläiskiäni. Valoimpulssihoidon ja kemiallisen kuorinnan jälkeen läiskät nousivat mustelman tummina rupina ihon pinnalle ja kuoriutuivat pikkuhiljaa pois. Jo toisen hoidon jälkeen huomasin selkeän vaalenemisen. Neljännen hoidon jälkeen läiskät olivat lähes kokonaan poissa. Myös ihohuokoset pienenivät, akne parani ja iho kirkastui. Yllätyin, miten tehokas valoimpulssihoito oli. Minua se tosin sattui.

Olen lopputulokseen tyytyväinen. Jatkan todella hyviksi osoittautuneiden kotihoitotuotteiden käyttöä. Harkitsen myös 300 euroa maksavan valohoitolaitteen hankintaa.”

Lääkäri Marge Uibu: "Kyllikin vaikea akne ja pigmenttiläiskät onnistuttiin hoitamaan eri hoitojen yhdistelmällä. Lääkkeet, lääkevoide ja muut kotihuoitotuotteet sekä erityisesti aknen hoitoa tehostavat valoimpulssihoidot ja kemialliset kuorinnat paransivat ihon.

Suosittelen ylläpitohoidoksi hoitotuotteiden käytön jatkamista ja kuukauden valohoitokuuria Filorgan Lumitherapist Led -laitteella. Valohoitoa voi myöhemmin jatkaa tarvittaessa, muutaman päivän jaksoina kerrallaan.”

Laser vaalensi valovauriot

Kuka testasi? Kampaaja Teija Linnan, 46, posken selkeää tummaa länttiä ja muita valovaurioläiskiä hoidettiin Siluetti Spassa. Johtava hoitaja Taina Heikkinen laseroi Teijan pigmentti­häiriöitä ja couperosaa neljästi kuukauden välein. Laserhoitojen välissä kasvoille tehtiin timanttihionnat. Kotona Teija hoiti ihoaan retinolivoiteilla.

Hoidon hinta 1  860 e: laserhoito 4 × 330 e, timanttihionta 4 × 110 e ja kotihoitotuotteet 100 e.

Teijan arvio: ”Laserhoito tuntui epämiellyttävän polttavalta. Hoitoon oli silti mukava mennä, sillä tilanne oli muuten miellyttävä ja lopputulos houkutteli.

Hoidon jälkeen läiskät tummuivat kahvinruskeiksi ja niiden päälle muodostui rupimainen, karhea pinta. Sen sai onneksi piiloon meikillä. Ruvet rapisivat pois vajaassa viikossa, ja läiskät vaalenivat silmissä.

Olen hoitotulokseen todella tyytyväinen. Häiritsevintäkään länttiä tuskin huomaa, ja voin lähteä ihmisten ilmoille ilman meikkiä. Iho on muutenkin kunnossa. Laser vei mennessään myös nenänpielten katkennet verisuonet ja pienensi ihohuokosia. Timanttihionnat kirkastivat ihoa ja hoitotuotteet sopivat minulle niin hyvin, että jatkan niiden käyttöä. Tänä talvena ihoni ei ole kuivunut niin kuin aiemmin."

Hoitaja Taina Heikkinen: ”Hoitotulos oli odotettu, jopa loistava. Teijakin on hurjan­ tyytyväinen. Hän ei enää tarvitse paksua meikkiä, sillä iho on heleä ja ihohuokoset entistä pienemmät.

Pimeänä vuodenaikana Teijan on hyvä jatkaa ihonsa hoitamista retinolilla. Kun aurinko alkaa paistaa, hänen on muistettava käyttää aurinkovoidetta, jossa on korkea suojakerroin. Syksyllä Teijan kannattaa käydä seurannassa ja jatkaa retinolivoiteen käyttöä.”

Akupunktion anti jäi laihaksi

Kuka testasi? Akupunktuurihoitaja Arto Komulainen hoiti toimittaja Miia Kauhasen, 34, pigmenttiläiskiä kosmeettisella akupunktiolla, muutaman hoidon yhteydessä tehtiin myös kasvohierontaa.

Hoidon hinta 720 e: kosmettinen akupuntio sarjahoitona 8 × 90 e.

Miian arvio: ”Ennen hoitoa en ollut käynyt akupunktiossa. Sen lempeys yllätti. Hiustakin ohuemmat neulat tuskin tuntuivat, pahimmillaan tunsin itikan pistoon verrattavan kivun kasvoilla. Pari kertaa muutamaan pistoskohtaan ilmestyi hyvin pieni mustelma.

Akupunktio osoittautui miellyttäväksi ja rentouttavaksi hoidoksi. Pötköttelin pyyhkeiden alla neulat kasvoilla ja vartalolla reilun puoli tuntia kerralla. Nukahdin melkein aina. Hoidon jälkeen olo oli raukea.

Läiskäni eivät vaalentuneet, tosin ne haalistuivat tänä talvena aiemmin kuin aiempina vuosina. Katsotaan, miten niille käy, kun aurinko alkaa paistaa.Voisin hyvin kuvitella hakeutuvani Arton hoitoon jatkossakin muista syistä. Lopputuloksesta huolimatta luotan hänen ammattitaitoonsa.”

Hoitaja Arto Komulainen: ”Kolmannella hoitokerralla huomasin, etteivät Miian pigmenttimuutokset vaalene, kuten pitäisi. Jatkoimme hoitoa suunnitellusti, mutta valitettavasti läiskät eivät juuri vaalentuneet.

Vain maksaläiskiä eli melasmoja, joissa melanosyyttien määrä on normaali, voi vaalentaa akupunktiolla. Arvelen, ettei hoito tepsinyt, koska Miian läiskät ovatkin kesakoita eli lentigo simplexejä. Niissä on kasvaneen melaniinimäärän lisäksi tavallista enemmän melanosyyttisoluja. Akupunktion vaikutus voi toki näkyä myös viiveellä.

Miian ihosta tuli kimmoisampi ja kirkkaampi. Eniten hän hyötyi hoidon rentouttavasta vaikutuksesta ja parantuneesta unenlaadusta, vaikka tavoite olikin toinen.

Suosittelen Miialle käyntiä ihotautilääkärillä, joka tekisi diagnoosin ja kertoisi hoitomahdollisuuksista. Aurinkosuojausta ei saa unohtaa. Myös puhtaalla ravinnolla voi vaikuttaa ihon hyvinvointiin ja ulkonäköön.”

Kommentoi »