Terve.fi

Mitä seksi on?

Seksi on osa seksuaalisuutta. Sen avulla ihminen voi täyttää luontaisia seksuaalisia ja seksuaalisen tyydytyksen tarpeitaan, jatkaa sukua, nauttia toisen ihmisen läheisyydestä,  saada ja antaa rakkautta sekä viestittää rakastamisesta. Toisaalta seksi voi olla myös hetken huumaa; kahden ihmisen kiihkeä, sitoutumaton hetki pelkän seksuaalisen intohimon tyydyttämiseksi.

Seksi ei aina vaadi kumppania, sillä sitä voi toteuttaa myös yksin.

Vaikka seksi usein liitetäänkin vain sukupuolielinten alueella tapahtuvaksi yhdyntään ja orgasmiin johtavaksi toiminnaksi, kysymys on kuitenkin laaja-alaisemmasta asiasta. Seksuaalinen kanssakäyminen käynnistyy jo paljon ennen toiminnallista seksiä. Se herättelee aistit ja kehon tuntemukset toivomaan rakastelua ja tyydytystä. Herättely voi olla vaikkapa toisen tai itsen kanssa fantasiointi, eroottiset viestit, eroottinen keskustelu, paljon puhuvat katseet, aistillinen koskettelu, yhdessä saunominen tai kylpeminen. Kiihottavia asioita ei voi edes listata, sillä on täysin yksilöllistä, mikä asia saa ihmisen innostumaan.

Seksi on kokonaisuus. Se on yksi ihmisen psyykkisistä ja fyysisistä perusvieteistä ja tarpeista; siihen kuuluvat tunteet, positiivinen jännitys, rakkaus, viestien välittäminen, koskettelu, läheisyys, luottamus, mielikuvat ja nautinto. Hyvä ja tyydyttävä seksi laukaisee stressiä, lisää terveyttä ja mielenterveyttä ja kuuluu kiinteänä osana parisuhteisiin. Toisaalta ilmankin seksiä voi niin halutessaan elää täysipainoista elämää ja nauttia omasta naiseudestaan tai miehisyydestään.

Lähde: Suuri Seksivälineopas – Sin City 

Julkaistu: 16.10.2009
Kommentoi »