Terveysuutisissa puhutaan nykyään paljon matala-asteisesta tulehduksesta, jota ylipaino aiheuttaa. Jopa satojen tuhansien suomalaisten sanotaan kärsivän tästä tilasta. Sen kerrotaan lisäävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen, muistisairauksiin ja syöpiin. Vyötärölle on kertynyt muutama mukavan pyöreä vatsamakkara. Ne ovat köllötelleet siinä jo vuosia. Olisiko syytä huolestua?
Sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi rauhoittelee, ettei ihan heti kannata syöksyä tutkimuksiin. Kyseessä on muotitermi, joka kalskahtaa turhan vaaralliselta.
– Tulehduksia on monenlaisia. Ne voivat olla joko bakteerien, virusten tai sienten aiheuttamia, Suomi selvittää.
Huonosti hoidetuissa hampaissa saattaa esimerkiksi pesiä tulehdus, joka lisää sairastumisriskiä tai pahentaa jo todetun sairauden oireita. Samoin suolistossa voi olla krooninen tulehdustila.
Ärsytys vai tulehdus?
Englannin kielessä erotetaan toisistaan termit infection eli infektio ja inflammation eli inflammaatio tai ärtyminen. Matala-asteinen tulehdus on enemmän kehon ärsytystila kuin tulehdus. Se kroonistuu huonojen elintapojen seurauksena.
Jos on selvästi ylipainoa, liikkuu vähän, tupakoi ja syö epäterveellisesti, ihmisellä on todennäköisesti tällainen ärsytystila elimistössään.
Jos vielä suvussa on sydän- ja verisuonitautia, on syytä huolestua. Riskitekijät kasaantuvat. Tulehduksen sijaan voitaisiin puhua myös kehon stressitilasta.
Jos painoindeksi (BMI) on yli 30, se stressaa elimistöä ja heikentää terveyttä. Yli 35 menevä painoindeksi lisää jo kuoleman riskiä.
Helposti estettävissä
Matala-asteista tulehdusta voidaan mitata verikokeilla. Herkkä CRP-testi kertoo, kuinka paljon maksa erittää tiettyä tulehdukseen viittaavaa proteiinia.
– Mutta ilman testejäkin pärjätään. Matala-asteisen tulehdustilan voi helposti ehkäistä terveillä elintavoilla. Myös veren kolesteroliarvot ja verenpaine kertovat hyvin, missä kunnossa ihminen on, Suomi sanoo.
1980-luvulla kohistiin oksidatiivisesta stressistä. Sanottiin, että vapaat happiradikaalit tekivät tuhojaan elimistössä. Solujen epätasapainon syynä pidettiin esimerkiksi rasvaista ja hiilihydraattipitoista ruokaa. Avuksi tarjottiin purkeissa myytäviä antioksidantteja, kuten beetakaroteenia ja E-vitamiinia. Joni Suomen mukaan kehon tulehdustilasta puhutaan nyt samaan tapaan. Terveydestään huolestuneille on helppo myydä lisäravinteita.
– Se on miljardibisnestä, mutta lisäravinteiden hyödyistä ei ole olemassa kunnon tutkimustietoa. Tarpeelliset ravintoaineet saa terveellisestä ruoasta, kuten hedelmistä ja vihanneksista.
Kun makkarat eivät karise
Miten matala-asteinen tulehdus sitten oireilee? Joni Suomen mukaan elimistö stressaantuu yhä enemmän, kun ihminen vanhenee. Jos on yli 40-vuotias ja tuntee olonsa koko ajan epämääräisen voimattomaksi ilman selkeää syytä, kyseessä voi olla kehon ärsytystila.
FLT ravintovalmentaja Annika Havasteen luokse saapuu asiakkaita, jotka valittavat juuri epämääräistä huonoa oloa, vetämättömyyttä sekä suolisto- ja iho-ongelmia. Vatsamakkarat eivät tunnu karisevan sitkeistä yrityksistä huolimatta.
Huono ruokavalio on suurimpia terveysriskejä. Luullaan, että syödään terveellisesti, mutta ravinto sisältääkin vääränlaisia rasvoja, teollisesti käsiteltyä ruokaa, paljon sokeria sekä liian vähän kuituja ja antioksidantteja. Tämä voi lisätä kehossa kytevää tulehdusta.
Tilannetta pahentavat nautintoaineet, ylipaino, liikkumattomuus, istuminen, unesta nipistäminen ja korkea stressitaso. Stressi ei tarkoita vain ylipitkiä työpäiviä. Myös liiallinen virikkeiden määrä ja levon puute nostavat kehon hälytystilaa. Suolistobakteeriston huono kuntokin voi oireilla väsymyksenä.
Rasvakudoksen tulehdus
Annika Havaste korostaa, että piilevä,matala-asteinen tulehdus on eri asia kuin vaikkapa vamman aiheuttama tulehdus. Tulehdusreaktio on elimistön tapa suojautua. Se saa immuunipuolustusjärjestelmän aktivoitumaan. Näin pitää ollakin.
Kroonistuva tulehdus taas on haitallinen. Liki kaikkien sairauksien taustalla on jonkinlainen tulehdus. Tästä esimerkkejä ovat astma, allergiat ja reuma.
– Tulehduksen aste voi olla niin alhainen, että se vain kytee. Kun se voimistuu, voi puhjeta vaikkapa Alzheimerin tauti, diabetes, sydänsairaus tai ärtyvän suolen oireyhtymä, Havaste selittää.
Ylipainoisen ihmisen rasvakudoksessa syntyy tulehdussytokiineja. Siksi painonpudotus on niin tärkeää. Vatsaontelossa sijaitseva rasva on haitallisinta, koska se heikentää sisäelinten aineenvaihduntaa.
Auta elimistöäsi
Onneksi jotain on tehtävissä. Kaalien ja sipulikasvien sisältämät rikkipitoiset yhdisteet edistävät maksan myrkynpoistoa. Sitä tukevat myös marjojen ja vihannesten antioksidantit sekä laadukkaiden öljyjen E-vitamiini ja rasvahapot.
– Länsimaissa on yleistä, että ravinto sisältää liikaa omega-6-rasvahappoja. Ne lisäävät tulehdusta, kun taas omega-3-rasvahapot vähentävät sitä, Havaste sanoo.
Omega-6-rasvahappoja on esimerkiksi auringonkukka- ja rypsiöljyssä. Tutkijat kuitenkin kiistelevät siitä, ovatko ne niin suuri peikko kuin väitetään.
Omega-3-rasvahappoja sisältävät kylmäpuristetut öljyt, pähkinät, siemenet sekä rasvaiset kalat. Huonoja ovat teollisesti käsitellyt rasvat, etenkin transrasvat. Niitä on maitotuotteissa, paistetuissa ruoissa ja monissa herkuissa.
Havasteen mukaan useimmat öljyt menettävät parhaat ominaisuutensa, kun niitä käsitellään paljon. Yksi esimerkki tästä on margariini.
Räätälöi ruokavaliosi
Terveellisen ravinnon perusteet on periaatteessa helppo selvittää, mutta niiden noudattaminen voi olla vaikeaa. Ihmiset ovat erilaisia. Esimerkiksi ruoka-aineyliherkkyydet tai suoliston sairaus vaativat juuri tietynlaista ruokavaliota.
– Silloin on löydettävä korvaavia ruoka-aineita ja keksittävä keinot syödä täysipainoisesti. En voi suositella samanlaista tulehdusta vähentävää ruokavaliota kaikille, Havaste sanoo.
Syö värikkäitä kasviksia
FLT ravintovalmentaja Annika Havasteen vinkit tulehduksen välttämiseen:
- Suolisto voi hyvin, kun suosit kuitupitoista ruokaa, kasviksia, marjoja, laadukkaita rasvoja ja maitohappokäytettyjä ruokia.
- Nauti antioksidanttipitoista värikästä kasvisruokaa, pähkinöitä ja paljon vihreitä vihanneksia.
- Muista rasvahappojen tasapaino. Syö riittävästi omega-3-rasvoja.
- Vältä teollisesti käsiteltyä ruokaa, sokeria, lisäaineita ja huonolaatuisia rasvoja.
- Jos sinulla on tulehdukseen viittaavia oireita, nauti kurkumaa, inkivääriä ja vihreää teetä.
Lisätietoa: Annika Havaste: Virtaa ravinnosta! Miten löydät kehon ja mielen tasapainon sinulle sopivalla ruokavaliolla. Basam Books 2015