Voi hyvin

Mitä läsnäolo tarkoittaa?

Mitä läsnäolo tarkoittaa?
Voi hyvin -lehti kysyi kouluttaja Jutta Saanilalta, mitä läsnäolo on ja miten sitä voi oppia.

Mitä läsnäolo tarkoittaa jokapäiväisessä arjessa?

Läsnäolo arjessa on sitä, että saa itsensä päivittäin läs­nä­olon tilaan ja huomaa hetket, jolloin on automaattisesti läsnä. Tärkeintä on halu olla läsnä ja kyky hyväksyä olo­suhteet. Läsnä­olo on tietoa siitä, että käsittelee hankalatkin asiat koko kehossa tunteiden, ei vain järjen, tasolla.

Olemme koko ajan läsnä jossain määrin, mutta tiedostamisen taso vaihtelee. Moni haluaa esimerkiksi tallentaa auringonlaskun tai kaveritapaamisen huippuhetken Facebookiin, mutta hetkeä ei voi tallentaa. Se pitää elää.

Miten läsnäoloa voi oppia?

On varmaankin luonnonlahjakkuuksia, jotka osaavat olla aina läsnä ja tehdä sillä perusteella elämän­valintoja. Lapsilla läsnäolontaito on luonnostaan. Läsnäoloa voi oppia harjoitusten kautta, ohjaajan avustuksella tai vaikkapa cd:n avulla. Opettajina voivat olla myös koirat, kissat, lapset tai viisas kirjallisuus.

Läsnäolo tarvitsee sekä henkisen että fyysisen tien. Harjoitellessa on käytävä läpi sisäiset esteet. Kuten kropan treenaaminenkin, läsnäolon harjoittaminen vaatii mukavuus­kynnyksen ylittämistä. Se voi aluksi tuntua hankalalta, mutta kun harjoittelee tarpeeksi, sitä alkaa haluta. Ensin on vain käytävä läpi vaihe, jolloin se on tervanjuontia.

Jos on sisäisesti rauhaton, rauhattomuus pitää ensin myöntää itselleen. On oltava tuntemukselle läsnä ja kuulosteltava sitä. Harmoniaan ei voi päästä suoraan.

Kysymyksiin vastasi työyhteisökouluttaja Jutta Saanila.

Juttu julkaistu Voi hyvin numerossa 8/2013

Julkaistu: 21.10.2013
Kommentoi »