Miksi miehen on helpompi harrastaa irtoseksiä?

Miksi miehen on helpompi harrastaa irtoseksiä?
Myytti miehen suoraviivaisista haluista elää vahvana. Kykeneekö mies tosiaan tunteettomaan seksiin? Onko nainen pekkaa parempi?
Julkaistu 9.1.2014

Seksi seksinä ja muut asiat sitten erikseen, pelimies vitsailee. Miehet haluavat ilmeisesti aina. Riittää, että nainen on haluttava. Tunteista viis ja tositoimiin.Myytti miehen “luonnollisesta” valloitusvietistä elää vahvana. Väitetään, että miehellä olisi biologinen taipumus levittää siementään useisiin naisiin. Miehet nähdään alkukantaisina olentoina, joiden himoja ei pidättele mikään – varsinkaan, kun he ovat liikkeellä yössä ja nauttivat alkoholia. Miksi tunteeton seksi riittää miehelle?

TUNTEETON SEKSI ON Väestöliiton tutkimusprofessorin Osmo Kontulan mukaan harhaanjohtava ilmaisu.– Seksi ei ole koskaan tunteetonta. Uutuudenviehätyksen takia yhden illan suhteissa on usein intohimoa jopa enemmän kuin vakituisissa suhteissa, suomalaisen seksitutkimuksen konkari Kontula sanoo.Jotta miehen on mahdollista edes yhtyä naiseen, hänen on kiihotuttava eli tunnettava fyysistä vetoa. Jotkut tarvitsevat vahvempiakin tunteita. Mistä moinen stereotypia sitten on peräisin?Kontula arvelee, että kristinuskon käsitys avioliitosta on kautta aikain yrittänyt ohjata ihmisiä ihanteeseen, jossa rakastelu kuuluu vain avioliittoon. Muunlaiset seksisuhteet on nähty paheksuttavina. Miehelle on kuitenkin perinteisesti sallittu vapaampi seksikäyttäytyminen kuin naiselle. Se näkyy myös asenteissa. Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa miehet paljastavat naisia useammin, että silkka nautinnonhalu on motiivi irtoseksiin.– Miehillä ei yleensä ole yhtä paljon ehtoja seksikumppaneille kuin naisilla, joten heidän voi olla helpompi heittäytyä sänkyyn tuntemattoman kanssa. Nainen haluaa useammin olla rakastunut. Tässäkin kulttuuri on tosin muuttunut, Kontula sanoo.

IRTOSUHTEIDEN MÄÄRÄ ON KASVUSSA, tietää terapeutti.– Miehet ja naiset harrastavat nykyään yhtä paljon seksiä ilman halua sitoutua, koska myös naisen oikeudesta nautintoon puhutaan paljon, psykologi ja tietokirjailija Kari Kiianmaa sanoo. Naisen on myös teknisesti mahdollista harrastaa seksiä, vaikkei ihan kamalasti innostaisi.– Mies ei voi pakottaa itseään seksiin, koska sittenhän hänellä ei yksinkertaisesti seiso. Penis on viisas ja kertoo miehelle, missä mennään ja missä kunnossa ihmissuhde on.

Kari Kiianmaa pitää miesten seksihalujen liioittelua vaarallisena. Näin väitettäessa seksi nähdään suorituksena ja rakkaus unohtuu.Pinttynyt tapa nähdä miehet kyltymättöminä ajaa myös vaimot internetin hakukoneiden äärelle pohtimaan, mikä on, jos mies ei tänään halunnut.Paineet saavat miehen häpeämään mahdollista haluttomuuttaan ja turvautumaan herkästi potenssilääkkeisiin.– Niihin jää koukkuun kuin rauhoittaviin. Sekä naisen että miehen kannattaisi kuunnella tunteitaan.

Kommentoi »