Terve.fi

Mikä avuksi kun lonkkaa särkee

Mikä avuksi kun lonkkaa särkee
Lonkan nivelrikon eli kuluman tärkein aiheuttaja on ylipaino. Myös raskas fyysinen työ, vammat, diabetes, synnynnäiset epämuodostumat, perimä ja tupakointi voivat altistaa nivelrikolle. Perimmäistä syytä lonkkanivelen kulumalle ei tiedetä.
Julkaistu: 7.9.2010

Iänmukana lonkkanivelen kuluman esiintyvyys nousee.

Mitä nivelrikossa tapahtuu

Kaikki ihmisen nivelpinnat on päällystetty rustolla, jokatoimii nivelten liukupintana. Nivelrikolle on tyypillistä rustopinnan rikkoutuminen janivelruston häviäminen nivelpinnoilta. Kun liukupinta puuttuu, nivelen toimintahuononee, esimerkiksi liikelaajuus pienenee.

Ruston tehtävänä on toimia myös painetta ja iskujavastaanottavana eristeenä nivelen luiden välissä, kun rusto puuttuu, siirtyypaine luuhun, joka aistii kohonneen paineen/iskut kipuna.

Alati pahenevaa kipua

Tyypillisin oire nivelen kulumassa on kyseisen nivelen kipu.Alussa kipu liittyy yleensä liikuntaan, mutta taudin edetessä kipuja ilmaantuumyös levossa. Kipu voi herättää öisin kesken unen.

Lonkkanivelperäinen kipu tuntuu usein maksimaalisena reidenetupinnalla aivan nivustaipeen alapuolella, mutta se voi olla laaja-alaisempija epätarkempi ja säteillä reiden etu-, ulko- ja takapinnalle. Muita tyypillisiä oireita ovat nivelen jäykkyys jatoimintakyvyn rajoittuminen: kun nivel jäykistyy esimerkiksi pukeutuminensaattaa hankaloitua, kävelymatkat lyhenevät kivun vuoksi, portaiden nousu jalasku voivat vaikeutua.

Yleensä lääkärin tekemä potilaan tutkiminen ja röntgenkuvausvarmistavat diagnoosin. Laboratoriokokeilla valmistaudutaan potilaanleikkaamiseen.

Kuluneen tilalle uusi nivel

Parantava hoito lonkkanivelen kulumassa on nivelen vaihtotekoniveleen. Vaikka leikkauksella on hyvät tulokset, tulisi kaikki muut keinotolla kokeiltuna ennen leikkaukseen ryhtymistä.

Kipua hoidetaan kipulääkkeillä, joista parasetamoli onsuositeltavin sen vähäisten sivuvaikutusten vuoksi. Jos lääkkeen teho ei riitä,voidaan sen rinnalla käyttää tulehduskipulääkkeitä. Tarvittaessa käytetään myösvahvempia kipulääkkeitä.

Laihduttaminen on erittäin tärkeää, se helpottaahuomattavasti potilaan oireita, ja mikäli leikkaukseen päädytään, on senormaalipainoisella teknisesti helpompi ja leikkausriskit ovat pienemmät.

Lihaskunnosta ja nivelen liikkuvuudesta kannattaa pitäähuolta joko omatoimisesti tai fysioterapeutin ohjeiden mukaan. Ohjattu liike-ja liikuntaharjoittelu sekä kotiharjoittelu vähentävät kipua ja parantavattoimintakykyä ja elämänlaatua polven nivelrikkoa potevilla.

Liikuntaa saa harrastaa, mutta kipua aiheuttavia lajeja onsyytä välttää. Uinti ja pyöräily ovat yleensä turvallisia liikuntamuotoja.

Jo 3-kymppisillä kulumia

Nivelten kulumat ovat lisääntymässä oleva kansantauti.Painonhallinnalla on tärkein merkitys kulumariskin vähentämisessä. On arvioitu,että jopa 30 prosentilla 30-vuotiaista on jo jonkinlaisia kulumamuutoksia.

Parantava hoito lonkkanivelen kulumaan on tekonivelleikkaus.Leikkaus on suurehko ja vaatii pitkän toipumisajan. Leikkausta ei kuitenkaan kannata aristella jos oireet ovathankalat. Leikkaustulos on yleensä erittäin hyvä.

Faktaa lonkan nivelrikosta

  • Ylipaino on lonkkanivelen kuluman tärkein aiheuttaja
  • Leikkaus on parantava hoito, mutta ennen leikkausta kokeillaan kaikki muut hoidot
  • Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua oireiden alkuvaiheessa, jotta taudin etenemistä pystytään hidastamaan
  • Leikkaushoito on vaativa, mutta onnistuessaan tulokset ovat hyvät

Keskustele lonkan nivelrikosta

Kommentoi »