Terve.fi

Migreeni lisää naisen aivoinfarktiriskiä - infarktit kuitenkin usein lieviä

Migreeni lisää naisen aivoinfarktiriskiä - infarktit kuitenkin usein lieviä
Aurallista migreeniä potevien naisten tiedetään sairastuvan muita todennäköisemmin aivoinfarkteihin ja ohimeneviin aivoverenkierron häiriöihin, mutta yleensä infarktit ja häiriöt ovat heillä lievähköjä.
Julkaistu 21.12.2010

Harvardin yliopistossa tehty havainto on tervetullut, sillä migreeni on noin 3-4 kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä. Lisäksi naisille aivohalvausten seuraukset ovat usein pahempia.

Tutkimukseen osallistui 28 000 yli 45-vuotiasta naista, jotka eivät olleet sairastaneet aivohalvauksia tai ohimeneviä aivoverenkierron häiriöitä. Keskimäärin 14-vuotisen seurannan aikana heille sattui yhteensä 400 ohimenevää aivoverenkierron häiriötä ja 350 aivoinfarktia.

Tutkijat havaitsivat aurallista migreeniä potevien sairastuneen ohimenevään aivoverenkierron häiriöön puolitoista kertaa ja aivoinfarktiin noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin terveiden, jotka eivät sairastaneet migreeniä. Naisten saamat aivoinfarktit kuitenkin parantuivat hyvin eivätkä yleensä aiheuttaneet pitkäaikaisia haittoja.

Muut kuin auralliset migreenit eivät liittyneet sairastumisiin.

Migreeniä sairastaa noin kymmenesosa väestöstä. Heistä joka seitsemännen oireet ovat aurallisia eli he kokevat näön tai puheen häiriöitä varsinaisia migreenikohtauksia ennen. Auraoireita kutsutaan myös esioireiksi.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2010

Lue lisää:

Lääkärikirja: MigreeniHarvard-julkaisu: Migreeni vieroitusoireenaViranomaistiedote: Työstressi lisää naisten migreeniriskiä

Arkistosta poimittua:

Saako lääkekuurin aikana urheilla? – Katso video!

Kommentoi »