Sairaudet

Matala LDL-kolesteroli ehkä syövän riskitekijä

Veren LDL-[elink=http://www.poliklinikka.fi/?page=1719109]kolesterolin[/elink] pitoisuuden pienentäminen vähentää sydäntautien vaaraa, mutta se saattaa myös lisätä potilaan syöpäriskiä.

6.8.2007 Terve.fi

Tulosten perusteella vaara sairastua syöpään oli hieman suurentunut potilailla, joiden LDL-kolesterolipitoisuus oli pienentynyt tavoitetasolle. Tuhatta tällaista potilasta kohden havaittiin yksi syöpätapaus enemmän kuin potilailla, joiden veren LDL-pitoisuus oli suurempi. Syöpäriskiin ei sen sijaan vaikuttanut se, kuinka paljon potilaan LDL-kolesterolin pitoisuus oli pienentynyt lääkitystä edeltävästä pitoisuudesta.

LDL:n vähyys liittyi etenkin virtsa- ja sukupuolielinten syöpiin ja eturauhas-, hengitystie- ja verisyöpiin

Suurten statiiniannosten nauttiminen liittyi myös maksaentsyymien lisääntymiseen, mikä saattaa kertoa suurentuneesta maksasairauden vaarasta.

Tutkijat painottavat, etteivät tulokset tarkoita, että statiinien käyttäminen lisää syöpiä, vaan että alhaisen LDL-tason saavuttaminen saattaa edistää uusien syöpien muodostumista. Yhteys pitää tosin varmistaa lisätutkimuksissa.

Uutipalvelu Duodecim

KeuhkosyöpäEturauhassyöpäKolesteroliVerisyöpä

Lähde: Journal of the American College of Cardiology 2007:50;409-418 ja BMJ2007;335:177 (28 July), doi:10.1136/bmj.39287.415347.DB

Copyright Duodecim 2007. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kielto koskee materiaalin käyttöä frame-tekniikalla, linkittämällä suoraan tähän tiedostoon sekä kaikkeen muuhun toimintaan mm. cache- ja proxy-tekniikalla. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen muillakin tavoilla kielletään. Tämä koskee myös tulostusta ja tallennusta muuhun kuin yksityiseen käyttöön.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt