Voi hyvin

Marianne Heikkilä: "Uskon johdatukseen"Marianne Heikkilä: "Uskon johdatukseen"

Marttaliiton pääsihteeri vannoo tavallisen ja hyvän arjen nimeen.
Teksti Hanna Hyväri
Kuvat Kirsi Tuura

"Hyvä arki kuuluu kaikille. Jokaisella tulisi olla yhtäläiset mahdollisuudet vaikuttaa jokapäiväiseen elämäänsä. Arki on kuningatar. Muokkaan itse siitä juuri meidän perheelle sopivan yhtälön. Ne taidot, jotka on lapsena ja kotona oppinut, kantavat pitkälle aikuiselämässä. Elämä on parasta itse tehtynä.

Säästän kaikessa. Asuntolainaisina säästämme matkoissa emmekä ole perheenä koskaan lentäneet yhdessä. Suosimme kotimaan matkailua. En osta brändituotteita enkä käytä alkoholia. Yritän säästää energiaa kotona ja liikenteessä. En käy ulkona juhlimassa. Vältän ruokahävikkiä ja kertakäyttökulttuuria.

Haluan, että se maailma jonka jätämme jälkeemme olisi edes hiukan parempi kuin edeltävien sukupolvien.

Tuhlaan surutta rakkautta ja aikaa läheisille. Käytän rahaa hyvään ja eettisesti tuotettuun ruokaan. Tuhlaan kirjoihin ja elämyksiin.

Yhdessä syöminen perheen kanssa illalla on päivän paras hetki. Myös oma kahvituokio kiireisen työpäivän keskellä on ihana keidas. Olen iltaihminen. Alan elää vasta iltapäivällä. Käyn nukkumaan aamuyöstä kello yksi ja herään seitsemältä lämpöpeiton ja sänkyni syövereistä. Nukun migreeni-ihmisenä ja huonounisena aina yksin.

Lempiruokaani on mieheni ja lasteni laittamat ateriat. Kokkaan harvoin, mutta käymme usein ulkona syömässä. Valmistan kuitenkin aina eväät, jos lähdemme reissuun, retkelle tai piknikille.

Uskon johdatukseen ja Jumalaan. Hengellinen elämä tuo perspektiiviä kaikkeen. Pyhän kokemus, armo ja anteeksianto ovat minulle tärkeitä. Hengellinen syvyys rikastuttaa ihmisenä olemista salatulla ja kätketyllä tavalla, jota ei voi oikein näin sanoin edes tavoittaa.

Käyn sunnuntaisin Tuomasmessussa Agricolan kirkossa. Jos en pääse, kuuntelen sen radiosta ja katson kännykästä.

Voimapaikkani on merenranta. Saan energiaa veden liikkeiden seuraamisesta, horisontin rajattomuudesta ja lokkien äänistä. Meren läheisyydessä aistini valpastuvat ja syke laskee. Mieli tasoittuu ja suuntaa kohti tulevaa.

Nauran tilannekomiikalle ja oivaltavalle huumorille. Viimeksi nauroin, kun tulin myöhään töistä kotiin. Poikani ja mieheni tulivat ovelle vastaan ja esittivät ”Äiti tuli, äiti tuli” ­-kansantanssinsa kalsareissa. Kun ei ole enää pieniä lapsia tai lemmikkejä, jotka ryntäävät ovelle, perheen miehet ovat ottaneet tavaksi tämän rituaalin, jolloin unohdan viimeisetkin työasiat.

Meillä nauretaan myös joka päivä useasti ja kovaa työpaikallani. Se on vapauttavaa.

Otan aikaa rauhoittumiseen ja lepoon, jos vain on vapaata. Liikun luonnossa perheen ja ystävien kanssa. Yritän myös raivata aikaa lukemiselle ja joogalle. Voin hyvin, kun tunnen rajani ja olen tasapainossa mielen, kehon ja hengellisyyden kanssa.

Haaveilen väitöskirjan tekemisestä ja lapsenlapsista. Unelmoin omasta vapaasta ajasta, jolloin ei tarvitse seurata kalenteria.

Haluan taistella maailman tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien, päätöksenteon ja osallisuuden puolesta. Jos minulla olisi taikasauva, poistaisin kaiken naisiin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän ja väkivallan. Haluaisin myös löytää ratkaisuja turhautuneiden ja syrjäytyvien nuorten miesten tukemiseksi globaalisti, jotta he eivät radikalisoituisi." ♥

Julkaistu: 30.5.2018