Terve.fi

Maitohappobakteerit ehkäisevän ylipainoa lapsilla

Maitohappobakteerit ehkäisevän ylipainoa lapsilla
Suolistobakteerien koostumus saattaa vaikuttaa lasten ylipainon kehittymiseen. Tämä käy ilmi Turun yliopiston tutkijaryhmän tutkimuksesta, joka julkaistiin maaliskuun The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Tutkimukseen osallistui 24 normaalipainoista ja 25 ylipainoista lasta.
Julkaistu: 5.6.2008
Bifidobakteerit saattavat olla yksi keino lihavuuden vastaisessa taistelussa. Tutkimuksessa kävi ilmi, että ulostenäytteistä mitattujen bifidobakteerien määrä on normaalipainoisilla lapsilla suurempi kuin ylipainosta kärsivillä lapsilla. Lapset, jotka olivat 7-vuotiaina normaalipainoisia, oli suolistossaan kaksi kertaa enemmän bifidobakteereja kuin pyöreämmillä lapsilla.
Bifidobakteerien tehoa on tutkittu paljon hiirikokeilla. Bifidobakteerit näyttäisivät suojaavan koe-elämiä ylipainolta ja sen liitännäissairauksilta, kuten diabetekselta, silloinkin, kun hiiret ovat mutustelleet runsasrasvaista ruokaa.
-Aihe on mielenkiintoinen, mutta tutkimukset ovat vasta alkutekijöissään. Eläinkokeiden tulokset ovat sikäli ongelmallisia, että ne eivät aina ole täysin verrannollisia kliinisten tutkimusten kanssa. Esimerkiksi suoliston Bakteroides-ryhmän bakteereista ei vielä tiedetä, mikä niiden merkitys ylipainon kehittymisessä on, ei tiedetä, pitäisikö niitä olla vähän vai paljon, painottaa tutkimusryhmän jäsen professori Seppo Salminen.
Rintaruokituilla enemmän bifidobakteereita
Suolistobakteerit saattavat olla myös osasyy siihen, miksi samankaltainen ruoka lihottaa toista lasta enemmän kuin toista.
Parhaiten bifidobakteerin määrää lisää vauvan rintaruokinta. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että rintamaitoa syöneet vauvat säästyvät 13 – 22 prosenttia todennäköisemmin lapsuuden ylipainolta. Myös imetyksen kesto näyttäisi olevan yhteydessä ylipainoriskiin.
Terveillä rintaruokituilla vauvoilla suoliston bakteerikoostumuksesta keskimäärin 60 – 90 prosenttia on bifidobakteereita. Bifidobakteerit vaikuttavat myös muiden suolistobakteerien määrään ja laatuun ensimmäisen elinvuoden aikana.
Suolistobakteerien määrien muutokset on yhdistetty myös erilaisiin tulehdussairauksiin, kuten allergiaan. Tutkijat arvelevat myös, että astmalla ja lihavuudella olisi tekemistä keskenään. (Finfood)
Kommentoi »