
Linssit ovat hyvä proteiininlähde, jolla voit helposti korvata lihan
Linssipaketti kuiva-ainekaapissa takaa kotikokille kiireisenäkin päivänä ravitsevaa, edullista ja herkullista ruokaa. Punaiset linssit solahtavat hyvin myös ruokaisan leivonnaisen täytteeseen.
1Linssit kuuluvat hernekasveihin. Väriltään ne ovat useimmiten punaisia, vihreitä, mustia tai ruskeita. Kuoritut ja halkaistut punaiset linssit kypsyvät nopeasti, 10 minuutissa.
Kypsennettäessä linssit puuroutuvat hieman, joten ne sopivat oivallisesti keittoihin, patoihin ja muhennoksiin. Niillä voi myös korvata lihan. Kokeile niitä esimerkiksi kasvispihveihin ja curryyn tai lasagneen jauhelihan tilalla.
2Linssejä on käytetty vuosituhansien ajan ravinnoksi. Erityisen suosittuja ne ovat itämaisessa keittiössä. Linssejä kasvatetaan paitsi ihmisten ruoaksi myös eläinten rehuksi. Tärkeitä viljelyalueita ovat Kanada, Intia ja Turkki.

3Linssit sisältävät paljon kasviproteiinia, kuituja, antioksidantteja ja kivennäisaineita mutta vain vähän energiaa. Ne ovat usein muita palkokasveja vatsaystävällisempiä.
4Linssejä on helppo käyttää, sillä ne eivät vaadi liotusta ja kypsyvät papuja nopeammin. Ne pitää kuitenkin huuhtoa hyvin ennen keittämistä. Kuivattujen linssien lisäksi kaupoista löytyy valmiiksi kypsennettyjä linssisäilykkeitä.
5Ilmatiiviissä rasiassa, valolta suojattuna linssit säilyvät keittiön kuiva-ainekaapissa jopa vuoden ja keitettynä jääkaapissa noin kolme päivää. Niitä kannattaa keittää kerralla isompi määrä ja pakastaa kerta-annoksina.

Mausteinen linssipitko
10 ANNOSTA, 35 MIN + 40 MIN UUNISSA
VEGAANINEN, HALUTTAESSA GLUTEENITON
1 pkt (500 g) lehti- tai torttutaikinaa (pakaste) TAI
2 pkt (à 250 g) gluteenitonta ja vegaanista lehtitaikinaa (pakaste)
Täyte:
1½ dl punaisia linssejä (3½ dl kypsennettynä)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna
½ dl suolapähkinöitä rouhittuna
1 ps (100 g) Spice Up! -sataykastiketta
(suolaa)
Pinnalle:
1 rkl tummaa siirappia
½ tl unikonsiemeniä
- Sulata taikina ja kypsennä linssit pakkausohjeiden mukaan. Valuta linssit ja jätä jäähtymään.
- Kuori ja silppua sipulit. Kuullota ne öljyssä paistinpannulla.
- Sekoita keskenään linssit, sipulit, tomaatit, pähkinät ja sataykastike. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita. Täyte saa olla voimakkaasti maustettu.
- Kauli taikina levyksi (40 x 30 cm) jauhotetulla alustalla. Siirrä levy leivinpaperille uunipellille. Levitä täyte pitkän sivun keskelle tasaisesti niin, että molemmille sivuille jää yhtä paljon taikinaa.
- Leikkaa taikinaliepeet vinosti parin sentin levyisiksi suikaleiksi, parin sentin päähän täytteestä. Taita suikaleet vuorotellen yksi kerrallaan täytteen päälle.
- Sivele pitko vesitilkalla notkistetulla siirapilla ja ripottele päälle siemenet.
- Paista 200 asteessa 35–40 minuuttia.Thaisävytteisen linssipitkon makuyllätys piilee satay- kastikkeessa. Se sisältää maapähkinöitä ja kookosmaitoa sekä mausteina muassa currya, korianteria ja juusto- kuminaa. Voit valmistaa kastikkeen myös alusta alkaen itse.