Terve.fi

Liika TV:n katselu kohottaa lapsen verenpainetta

Liika TV:n katselu kohottaa lapsen verenpainetta
Julkaistu: 4.8.2009

Sillä, onko lapsi ylipainoinen ja normaalipainoinen, ei tutkimuksen mukaan ole merkitystä. Tutkimuksessa seurattiin 111 3-8-vuotiaan lapsen aktiivisuustasoja yhden viikon ajan. Lasten aktiivisuutta mitattiin kiihtyvyysmittareilla ja sen lisäksi vanhemmat ilmoittivat, kuinka paljon lapset katsoivat televisiota, pelasivat videopelejä, maalasivat, istuivat tai ottivat osaa muihin vain vähän rasittaviin aktiviteetteihin.

Reutersin mukaan lapset istuivat paikoillaan keskimäärin viisi tuntia päivässä ja istuivat TV:n edessä noin 1,5 tuntia päivittäin. Lapsilla, jotka katsoivat eniten televisiota, todettiin olevan merkittävästi korkeampi verenpaine verrattuna huomattavasti vähemmän, alle puoli tuntia päivässä, TV:n edessä viihtyviin. Painolla ei ollut merkitystä tuloksissa. Paikoillaan istumista ei suoraan voitu yhdistää verenpaineen kohoamiseen, mutta TV-ruudun edessä istuminen voitiin. Tietokoneen käytöllä ei todettu olevan vaikutusta.

Tutkijoiden mukaan lasten television katselu tulisi rajoittaa kahteen tuntiin päivässä ja se tulisi yhdistää vähintään tunnin liikkumiseen ja aktiivisuuteen päivittäin.

Tutkimus julkaistiin viimeisimmässä Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine-lehden numerossa.

Lue lisää:

 

Kommentoi »