Terve.fi

Lapsi kuumeessa

Lapsi kuumeessa
Kun lapselle nousee kuume, voidaan huonelämpötilaa laskea tai vähentää lapsen vaatetusta siinä määrin, että se tuntuu lapsesta mukavalta. Kuumeisena lapsen olisi hyvä lepäillä ja saada tarpeeksi nestettä. Jos kuume nousee korkeaksi, 38,5- 39 asteeseen, on lapselle syytä antaa kuumetta alentavaa lääkettä.
Julkaistu 4.11.2009

Lapsen kuumelääkitys

Tavoitteena ei ole normaalilämpö, vaan korkean kuumeen aiheuttamien oireiden lievittäminen. Käytännössä tämä tarkoittaa lämmön laskua 1-1,5 asteella.

Lasten kuumeen alentamiseen sopivat parhaiten parasetamolivalmisteet, joita annetaan 15 mg kiloa kohti neljästi päivässä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää ibuprofeenia (10 mg kiloa kohti neljästi päivässä) ja isommilla lapsilla naprokseenia (5 mg kiloa kohti kahdesti päivässä). Lääkettä antaessa pitää noudattaa annosteluohjeita tarkasti. Asetyylisalisyylihappoa ei tule käyttää lasten kuumelääkkeenä.

(Jalanko, Peltola, Saxen, Heikinheimo, Kuusela ja Lindgren.1996. Lasten infektioiden keskeisiä kysymyksiä. Scanark)

Lapsen kuumeen mittaaminen

Kuumetta voidaan mitata elohopea-, digitaali- sekä korvakuumemittareilla. Normaalilämpötila korvasta tai peräsuolesta mitattuna on 36-37,5 astetta, ja kainalosta mitattuna 36-37 astetta.

Lapselta kuumetta mitataan tarpeen mukaan. Ennen uuden lääkeannoksen antamista on hyvä varmistaa lapsen lämpötila, jotta tiedetään onko lääkkeen antaminen tarpeellista.

Alle 2-vuotiailta lapsilta kuume mitataan peräsuolesta. Mittaaminen aloitetaan kääntämällä lapsi selälleen tai kylkiasentoon. Lapsen jaloista pidetään kiinni, samalla nostaen niitä ylöspäin vatsan päälle koukkuun. Kuumemittarin pää rasvataan ja työnnetään varovaisesti peräsuoleen. Odotetaan tulosta ja vedetään mittari pois peräsuolesta.

Yli 2-vuotiailta lapsilta kuume voidaan mitata kainalosta siten, että aikuinen pitää lasta sylissään kuumemittarista kiinni pitäen.

Katso TerveTV:n video-ohjeet kuumeen mittaamiseen:

Kommentoi »