Terve.fi

Yleistietoa lasten astmasta

Yleistietoa lasten astmasta
Lapsen astmaa on usein vaikea diagnosoida, sillä hengenahdistusoireet ovat yleisiä virusinfektioiden yhteydessä.
Julkaistu: 10.4.2018
Astmassa keuhkoputkissa on limakalvojen tulehdus ja siihen liittyen keuhkoputkissa on lisääntynyt supistumisherkkyys. Nämä aiheuttavat astman tyypilliset oireet. Tulehdus keuhkoputkissa lisää herkkyyttä muille ärsykkeille kuten tupakan savulle.
Allergista astmaa sairastavilla keuhkoputkien limakalvotulehdusta ja oireilua aiheuttavat luonnollisesti erilaiset allergeenit kuten siitepölyt, eläinpölyt ja ruoka-aineet sekä lääkkeet kuten aspiriini ja tulehduskipulääkkeet. Allergisen astman lisäksi astman oireiden taustalla voi olla hengitysteiden virusinfektio, kylmän ilman hengittäminen tai fyysinen rasitus.

Lasten astman seuranta

Alle kouluikäisiä lapsia seurataan erikoissairaanhoidossa lasten astmaan erikoistuneen lääkärin toimesta. Kouluikäisiä lapsia, joilla astma on hyvässä hoitotasapainossa, voidaan seurata aikuisten tavoin perusterveydenhuollossa vuosittain hoitajan tai lääkärin vastaanotolla tilanteen mukaan.

Lasten astman periytyvyys

Monitekijäinen perinnöllinen alttius on tärkeä astman kehittymisen kannalta. Tärkeimmät astman riskitekijät ovat saman sairauden esiintyminen vanhemmilla ja sisaruksilla, lapsen oma atopia ja allerginen nuha.

Lasten astman yleisyys

Astma on lapsuusiän yleisin pitkäaikaissairaus, jota väestötutkimusten mukaan sairastaa 4–7 % suomalaislapsista, ja yhtä suurella joukolla lapsia esiintyy joskus astman kaltaisia oireita.

Lasten astman ennuste

Lapsuusiän astman ennuste on nykyhoidoilla hyvä ja tervehtyminen tai pitkäaikainen oireettomuus on aikuistumisen myötä tavallista. Mitä nuorempana astma alkaa ja mitä voimakkaampi on keuhkojen toiminnan häiriö ja mitä enemmän liitännäisoireita, sitä huonompi on ennuste saavutettavan oireettomuuden suhteen.
Lähteet:
Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Astma, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2017.
Astma, Käypä hoito -suositus, 2012.
ICD-10:
J45 Astma
1 kommentti