Terve.fi

Lapsen astman oireet

Lapsen astman oireet
Lapsen astman tavallisia oireita ovat yöllinen yskä, hengitysteiden jatkuva limaisuus, hengityksen vinkuminen sekä rasitukseen liittyvät hengenahdistusoireet ja yskänpuuskat.
Julkaistu: 10.4.2018

Atooppiset reaktiot kehittyvät usein muutamassa minuutissa. Atooppisten sairauksien tyyppiesimerkkeinä voidaan pitää allergista nuhaa ja astmaa. Allergian selvittäminen on perusasia astmassa. Erityisesti tämä korostuu lasten astmassa ajatellen ennustetta.

Astmalle on tyypillistä sen oireiden vaihtelevuus ja kohtausmaisuus. Oireita on yleensä etenkin aamuisin ja öisin.

Allergiasaneerauksella pystytään vähentämään keuhkoputkien supistumisherkkyyttä, mutta saneerauksen on perustuttava todennettuihin allergioihin. Lähes puolet astmaa sairastavista lapsista on allergisia eläinpölyille.

Pienten lasten astma on varhaislapsuudessa usein vaikea diagnosoida. Pienillä lapsilla toistuvat hengenahdistusoireet ovat tavallisia virusinfektioiden yhteydessä rakenteellisesti pienien keuhkoputkien vuoksi.

Virusinfektioon liittyvä limakalvon turvotus ja limaneritys ahtauttavat hengitysteitä. Oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin niillä lapsilla, joilla hengenahdistusongelmat ovat varhain alkavan astman ensioire. Jälkimmäiseen ryhmään kasautuu usein allergisia sairauksia ja myös heidän astmaoireitansa infektiot pahentavat.

Kaiken ikäisillä lapsilla astman diagnoosi perustuu kliinisiin oireisiin ja lapsen iän mukaan suoritettaviin keuhkojen toimintakokeisiin. Toiminnalliset keuhkotutkimuksen onnistuvat yleensä 2-3-vuotiasta alkaen.

Lähteet:

Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Astma, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Astma, Käypä hoito -suositus, 2012.

Kommentoi »