Terve.fi

Laktoosirasituskoe-potilasohje

Laktoosirasituskoe-potilasohje
Yleisohje laktoosirasituskokeeseen valmistautumisesta.
Julkaistu: 6.5.2013

Laktoosirasituskokeella testataan, onko tutkittavalla laktoosi-intoleranssia eli heikentynyttä laktoosin sietokykyä.

Ennen rasituskoetta

Potilaan tulee paastota 12 tuntia ennen tutkimusta, sekä tutkimuksen aikana. Paaston aikana potilaan tulee olla syömättä ja juomatta. Veden juominen on kuitenkin sallittua. Paaston noudattaminen on tärkeää, jottei tutkimustulos vääristyisi. Insuliinia käyttävät potilaat saavat erillisen paasto-ohjeen. Lääkärin määräämät lääkkeet voi ottaa normaalisti paaston aikana. Rasituksella ja hikoilulla voi olla vaikutusta tutkimustuloksiin, joten niitä tulisi välttää ennen tutkimusta.

Tutkimuksen suoritus

Tutkimuksen alussa määritetään verenglukoosimittarilla lähtöarvo ihopistosnäytteestä.  Heti tämän jälkeen potilas saa 50 gramman laktoosiannoksen suun kautta. Lapsille vastaava annos on 2 g/kg. 20 minuutin ja 40 minuutin jälkeen lähtöarvon mittaamisesta määritetään uudet verensokeriarvot  ihopistosnäytteestä verenglukoosimittarilla.

Tulokset

Laktoosirasituskokeen tulokset tulevat tutkimuksesta seuraavana arkipäivänä.

Tulkinta

Normaalisti veren glukoosipitoisuus, eli verensokeri nousee lähtötasostaan yli 1.7 mmol/l (millimoolia litrassa). Selvään laktoosi-intoleranssiin viittaa verensokerin nouseminen alle 1.1 mmol/l. Veren glukoosipitoisuuden suureneminen lähtötasostaan 1.1 – 1.7 mmol/l on epävarma löydös laktoosi-intoleranssista.

Tutkimuksen aikana, tai heti sen jälkeen esiintyvät vatsaoireet viittaavat laktoosi-intoleranssiin.

Häiritsevät tekijät

Mikäli glukoosin paastopitoisuus on yli 8 mmol/l, laktoosirasituskoe keskeytetään, sillä pienentyneen glukoosipitoisuuden tulkitseminen on epävarmaa. Koetta ei voida tehdä luotettavasti myöskään aktiivisen suolistotulehduksen aikana.

Lähteet:

http://oyslab.fi/ohjekirjan_liitteet/s_valmistautuminen.html, Hakupäivä 31.5.2012

Kommentoi »