Terve.fi

Lakritsi raskausaikana heikentää lapsen älyäLakritsi raskausaikana heikentää lapsen älyä

Äidin runsas lakritsin syöminen raskausaikana saattaa vaikuttaa haitallisesti lapsen kognitiiviseen kehitykseen, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tutkimus. Lakritsin haitalliseksi ainesosaksi epäillään sen luontaista ainesosaa glykyrritsiiniä.

American Journal of Epidemiology tiedelehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että odotusaikana runsaasti lakritsia syöneiden äitien lapset menestyivät kahdeksanvuotiaana heikommin kognitiivista päättelysuoriutumista mittaavissa testeissä kuin ikätoverinsa. Heillä oli myös enemmän ADHD-tyyppisiä keskittymis ja käytöshäiriöitä.

Tutkimusta johtanut professori Katri Räikkönen Helsingin yliopiston psykologian laitokselta toteaa, että tutkimustulokset ovat vasta alustavia. Jo näiden tulosten perusteella hän silti suosittelee, että odottavat äidit välttäisivät runsasta lakritsin syöntiä.

- Haluan korostaa, että vaikka erot tutkimusjoukossa olivat tilastollisesti merkitseviä, ne olivat kuitenkin yksilötasolla hyvin pieniä, Räikkönen sanoo.

Tutkimuksen perusteella turvallinen määrä glykyrritsiiniä on alle 500 milligrammaa viikossa. Tämä määrä saadaan noin sadasta grammasta puhdasta lakritisia.

Tutkimukseen osallistui 1049 äitiä, jotka synnyttivät vuonna 1998 terveen lapsen Helsingissä Kätilöopiston sairaalassa.

Lasten kehitystä seurattu 10 vuoden ajan

Tutkimuksessa mukana olevien lasten kehitystä on seurattu nyt noin kymmenen vuoden ajan. Kahdeksan vuoden iässä tehdyissä kognitiivisista päättelysuoriutumista mittaavissa testeissä arvioitiin lasten kielellistä päättelyä, muistia ja avaruudellista hahmotuskykyä sekä heidän keskittymiskykyään ja käyttäytymistään.

Odotusaikana yli viisisataa milligrammaa viikossa glykyrritsiiniä lakritsissa syöneiden äitien lapset menestyivät yleisesti ottaen heikommin testeissä, ja heillä esiintyi enemmän keskittymisvaikeuksia ja ADHD-tyyppisiä käytöshäiriöitä.

Glykyrritsiini lyhentää myös raskauden kestoa

Aikaisemmissa solu- ja koe-eläintutkimuksissa on osoitettu, että glykyrritsiini heikentää istukan kykyä estää glukokortikoidien eli stressihormonien siirtyminen äidin elimistöstä sikiöön. Stressihormonit saattavat suurina pitoisuuksina vaikuttaa haitallisesti sikiön aivojen kehittymiseen.

Tutkimuksen ensimmäinen jo aiemmin julkaistu havainto oli se, että runsaasti lakritsia raskausaikana syöneiden äitien raskauden kesto jäi muutamia päiviä lyhyemmäksi kuin verrokkien. Ero oli hyvin pieni, mutta silti tilastollisesti osoitettavissa.

Lähde: Ruokatieto Uutispalvelu 06.10.2009

Lue lisää:Raskaudenaikaiset ruokavaliosuositukset – mitä tulisi välttää?Raskausajan ruokavalioRavinnon vaikutukset lapseen

Toimitus

Julkaistu: 6.10.2009