Lääketeollisuus ry:n jäsenyritykset käyttivät viime vuonna noin 27 miljoonaa euroa yhteistyöhön lääkärien ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.
Yhtä ammattilaista tai muuta yhteistyötahoa eli esimerkiksi terveydenhuoltoon liittyvää organisaatiota tai potilasjärjestöä kohden käytettiin keskimäärin 1 000 euroa.
Esille tuodaan kuitenkin kaikki summat, myös pienet. Esimerkiksi yksittäisille lääkäreille maksetut alle 50 euron palkkiot on lueteltu yritysten julkistamisraporteissa siinä missä tuhansien eurojen maksutkin.
Tänään tiistaina Lääketeollisuus ry:n jäsenenä olevat lääkeyritykset ovat julkistaneet ensimmäistä kertaa tiedot taloudellisesta yhteistyöstä terveydenhuollon ammattilaisten ja organisaatioiden kanssa.
Myös rinnakkaislääketeollisuus aikoo julkistaa
Myös Rinnakkaislääketeollisuus ry on ilmoittanut, että sen jäsenyritykset ryhtyvät julkistamaan tiedot taloudellisesta yhteistyöstä.
Tietoja aletaan kerätä ensi vuoden alusta, ja tiedot yhteistyöstä julkistetaan ensimmäisen kerran kesäkuussa 2018.
Orionilta oma julkistus: myös tyypillinen luentopalkkio kerrotaan
Lääketeollisuus ry:n tänään julkistamassa summassa ei ole mukana Suomen suurin lääkeyritys Orion.
Orion erosi Lääketeollisuus ry:n jäsenyydestä vuonna 2012 perustellen päätöstään kustannussäästöillä.
Yhtiö on kuitenkin julkistanut sivustollaan taloudellisen yhteistyön terveydenhuollon ammattilaisten ja organisaatioiden kanssa.
Lisäksi on kerrottu esimerkiksi tyypilliset luentopalkkiot. Orion ilmoittaa maksavansa lääkärille, tutkijalle tai muulle asiantuntijalle 45 minuutin luennosta puhujan kotipaikkakunnalla 450 euroa ja ylilääkärille tai johtavalle asiantuntijalle 650 euroa.
Suomen suurimmat lääkeyritykset
Vuonna 2015 Orion Pharma oli Suomen ykkönen lääkemyynniltään (yli 270 miljoonaa euroa). Seuraavaksi suurimpia olivat GSK, Pfizer ja. MSD.
Niiden jälkeen top 10:ssä tulivat Roche, Novartis, Takeda, Sanofi, Janssen-Cilag ja Ratiopharm. Suuruustiedot on saatu Lääketeollisuus ry:n sivustolta.
Koulutukseen ja asiantuntijapalkkioihin 8,5 miljoonaa
Käytännössä yhteistyö voi olla esimerkiksi lääkärien tai muiden terveydenhuollon ammattilaisten kouluttamista ja heiltä ostettuja asiantuntijapalveluja.
Näihin liittyviä tukia ja palkkioita Lääketeollisuus ry:n jäsenyritykset maksoivat terveydenhuollon ammattilaisille viime vuonna noin 8,5 miljoonaa euroa.
– Asiantuntijatyöstä on luontevaa maksaa asianmukainen korvaus, sanoo Lääketeollisuus ry:n erityisasiantuntija Jaakko Laurila tiedotteessa.
Koulutuksiin liittyvä keskeinen yhteistyömuoto on tieteellisiin kongresseihin osallistumisen tukeminen. Asiantuntijapalkkioita yritykset maksavat lääkäreille esimerkiksi luennoista ja koulutusmateriaalien tekemisestä sekä tieteellisestä konsultoinnista.
Tiedot julki verkossa
Lääketeollisuus ry:n jäsenyritykset julkistivat terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tekemäänsä yhteistyöhön liittyvät rahasummat omilla verkkosivuillaan tänään.
Ensimmäisellä kerralla julkistaminen koskee vuonna 2015 tehtyä yhteistyötä, ja tiedot julkistetaan tästä lähtien vuosittain.
Poimintoja: 60–75 prosenttia antoi julkistaa nimensä
Orionista kerrotaan, että 75 prosenttia yhtiön tilaisuuksissa luentoja pitäneistä lääkäreistä antoi luvan tietojensa julkistamiseen.
Pfizer tiedottaa, että 59 prosenttia taloudellisia etuuksia saaneista lääkäreistä antoi suostumuksen nimensä julkistamiseen. Yhtiö maksoi etuuksia viime vuonna kaikkiaan 560 ammattilaiselle.
Pfizer kertoo tiedotteessaan maksaneensa Suomessa toimiville terveydenhuollon ammattilaisille ja organisaatioille taloudellisia etuuksia kaikkiaan 3,4 miljoonaa euroa vuonna 2015.
Ammattilaisten osuus kokonaissummasta oli noin 800 000 euroa ja organisaatioiden siivu 460 000 euroa.
Novo Nordisk tiedottaa, että heiltä korvauksia ja taloudellisia etuuksia sai vuonna 2015 kaikkiaan 527 terveydenhuollon ammattilaista.
Ammattilaisille maksettiin yhteensä reilut 322 000 euroa. Ammattilaisille ja organisaatioille maksettiin kaikkinensa yli 400 000 euroa.
Yhtiön tiedotteen mukaan suurin osa yhteistyöstä liittyy diabeteksen hoidon koulutukseen, joko kotimaassa tai kongresseissa ulkomailla. Tiedotteen mukaan suomalaisen lääkärin perustutkintoon kuuluu vain muutama tunti diabeteksen hoidon peruskoulutusta, joten tarve täydennyskoulutukseen on suuri.
Yhtiön mukaan lääkärille maksetaan luentopalkkiota keskimäärin 500–800 euroa sen mukaan, paljonko aikaa kuluu luennon valmisteluun ja pitämiseen. Suurimmat kertakorvaukset, esimerkiksi 2 500 euroa, on maksettu esimerkiksi kattamaan matkat, majoitus ja osallistuminen viiden päivän kansainväliseen kongressiin.
GSK ilmoittanut lopettavansa kongressituen
GSK kertoo sivustollaan, että yhtiö on maksanut viime vuonna etuuksia kaikkiaan 379:lle terveydenhuollon ammattilaisille ja yhteensä yli 300 000 euroa.
Terveydenhuollon organisaatioille on maksettu 168 000 euroa ja tutkimukseen ja tuotekehitykseen 2,6 miljoonaa euroa.
Jo aiemmin tiedotusvälineissä on kerrottu, että vuoden 2016 alussa GSK lopetti palkkioiden maksun terveydenhuollon ammattilaisille, jotka puhuvat yrityksen reseptilääkkeistä tai rokotteista muille ammattilaisille. Samalla lopetettiin myös kongressimatkojen tukeminen.
”Rajalliset resurssit, joten lääketeollisuuden tuki on tärkeä lisä”
Lääkäriliitto on suositellut jäsenilleen, että nämä antaisivat suostumuksensa tekemänsä yhteistyön julkistamiseen.
– Lääketiede kehittyy koko ajan, joten lääkärien jatkuva kouluttautuminen on välttämätöntä. Työnantajien mahdollisuudet laajaan koulutustoimintaan ovat rajalliset, joten lääketeollisuuden tuki on tärkeä lisä. Yhteistyö hyödyttää potilaita ja laajasti koko terveydenhuoltoa, sanoi Lääkäriliiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju Lääketeollisuus ry:n ja Lääkäriliiton yhteisessä tiedotustilaisuudessa tiistaina Helsingissä.
Täältä löydät linkit lääkeyritysten sivustoille, joille on koottu yksityiskohtaiset tiedot taloudellisesta yhteistyöstä.
Lähteet:
Lääketeollisuus ry:n tiedote 31.5.2016
Lääketeollisuus ry: Suomen suurimmat lääkeyritykset
Orion
Pfizerin tiedote 31.5.2016
Novo Nordiskin tiedote 31.5.2016
GSK
Helsingin Sanomat 21.11.2012