Mistä ennenaikaisessa siemensyöksyssä on kyse?
Ennenaikainen siemensyöksy on yleinen seksuaalinen toimintahäiriö, jota saattaa esiintyä ensimmäisestä seksuaalisesta kokemuksesta alkaen tai se voi kehittyä myöhemmin. Ennenaikaisen siemensyöksyn yleisyyttä arvioivien tutkimusten mukaan 4–30 % miehistä on kärsinyt ennenaikaisesta siemensyöksystä jossakin elämänsä vaiheessa.
Tila koostuu kolmesta pääoireesta: aika yhdynnän alkamisesta siemensyöksyyn on lyhyt, siemensyöksyä ei pystytä kontrolloimaan ja siemensyöksyyn liittyy negatiivisia tunteita tai ahdistuneisuutta. Ennenaikaista siemensyöksyä esiintyy yhtä paljon kaikissa ikäryhmissä
Onko kyseessä elinikäinen vaiva?
Ennenaikaista siemensyöksyä on olemassa kahta tyyppiä: elinikäinen eli ”primaarinen” ja hankittu eli ”sekundaarinen”. Yleisemmin esiintyvässä primaarisessa ennenaikaisessa siemensyöksyssä kyseessä on usein serotoniinivälitteisten siemensyöksyä säätelevien hermoratojen toimintahäiriö. Sekundaariseen ennenaikaiseen siemensyöksyyn liittyy puolestaan usein psykologisiin, elimellisiin tai seksuaalisiin häiriöihin.
Mistä ennenaikainen siemensyöksy johtuu?
Fysiologisten ja psyykkisten tekijöiden yhdistelmän katsotaan vaikuttavan siemensyöksyn mekanismiin. Tutkimusten mukaan serotoniinilla on keskeinen merkitys siemensyöksyn ajoituksessa. Serotoniini on aivojen välittäjäaine, joka säätelee myös unta, ruokahalua ja mielialoja sekä ehkäisee kipua.
Ennenaikaisesta siemensyöksystä kärsivillä miehillä ejakulaatioprosessi on samanlainen kuin muilla miehillä, mutta se tapahtuu nopeammin ja on huonommin hallittavissa. Jotkut miehistä voivat luulla ennenaikaista siemensyöksyä erektiohäiriöksi, koska erektion ylläpitäminen ei ole mahdollista seksuaalisen reaktiosarjan laukeamisvaiheessa.
Miten tunnistan ennenaikaisen siemensyöksyn?
Ennenaikainen siemensyöksy on harvoin todettu ja hoidettu vaiva, ja monet miehet jättävät hakeutumatta lääkärin hoitoon. Tutkimusten mukaan hoitoon hakeutumattomuudelle on useita syitä, kuten häpeä ja leimautumisen pelko, tietämättömyys tilan yleisyydestä tai haluttomuus keskustella seksiasioista lääkärin kanssa. Tilannetta vaikeuttaa se, että lääkäreistä on monesti vaikeaa ottaa seksuaaliterveys puheeksi potilaiden kanssa.
Ennenaikainen siemensyöksy saatetaan diagnosoida miehen tai kumppanin tuotua asia suoraan esille tai tunnistaa parisuhdevaikeuksista keskustellessa. Ennenaikaisesta siemensyöksystä kärsiviltä miehiltä on syytä kartoittaa seksuaalisiin toimintahäiriöihin liittyvät riskitekijät, kuten sisäeritysrauhasten toimintahäiriöt, sydän- ja verisuonisairaudet ja virtsatieoireet etenkin, jos kyseessä on ikääntyvä mies
Miten ennenaikaista siemensyöksyä hoidetaan?
Ennenaikaisen siemensyöksyn tämänhetkisiä hoitomuotoja ovat käyttäytymisterapia, ulkoiset hoitokeinot, kondomit ja jotkin lääkkeet. Yleisin tämänhetkisistä hoitomuodoista on todennäköisesti käyttäytymistekniikoiden hyödyntäminen.
Käyttäytymistekniikoiden tarkoituksena on opettaa potilasta hallitsemaan siemensyöksyä. Harjoitteet perustuvat käsitykseen, että seksuaaliseen kiihottumiseen reagointia ja ejakulaatiorefleksiä voidaan muokata. Käyttäytymistekniikoiden pitkäaikaisesta tehosta on kuitenkin vain vähän näyttöä. Tilaa hoidetaan myös ulkoisesti käytettävillä puuduttavilla voiteilla ja suihkeilla, joista on hyötyä joillekin miehille. Valmisteet kuitenkin heikentävät tuntoherkkyyttä ja voivat vähentää sekä miehen että kumppanin seksikokemuksen tyydyttävyyttä.
Tällä hetkellä tutkitaan uusia hoitomuotoja, jotka saattavat tarjota vaihtoehtoja enneaikaisesta siemensyöksystä kärsiville miehille. Tämän häiriön hoitoon on äskettäin hyväksytty lääkehoito, josta voi keskustella lääkärin kanssa.
Ennenaikaisen siemensyöksyn hoitokeinoilla olisi pyrittävä ennen kaikkea parantamaan siemensyöksyn hallittavuutta. Paremman siemensyöksyn hallinnan ansiosta miehen ja kumppanin seksuaalinen tyydytys voi kohentua ja ennenaikaiseen siemensyöksyyn liittyvät ahdistuneisuuden tunteet tai parisuhdeongelmat saattavat vähentyä.
Tiesitkö tämän ennenaikaisesta siemensyöksystä?
- Kyseessä on seksuaalinen toimintahäiriö, jolla on sairausluokituskoodi
- Ennenaikainen siemensyöksy vaivaa reilua 20 prosenttia miehistä iästä tai kansallisuudesta riippumatta
- Suomessa on yli 300 000 miestä (20-65-v), jotka kärsivät vaivasta jossain vaiheessa elämäänsä
- Arviolta lähes 100 000 miehellä se haittaa merkittävästi omaa ja kumppanin seksuaalista tyytyväisyyttä
Miksi ennenaikaista siemensyöksyä kannattaa hoitaa?
Tutkimusten mukaan ennenaikainen siemensyöksy aiheuttaa potilaille huolta tai ahdistusta. Se vaikuttaa myös haitallisesti kumppaniin ja parisuhteeseen.
Hallinnan tunne on tärkeää seksuaalisuhteessa
Sekä miesten että naisten mielestä siemensyöksyn hallinta on keskeinen koko seksuaalisuhteessa. Hallinnan puute johtaa sekä miehen että naisen tyytymättömyyteen. Se vaikuttaa haitallisesti läheisyyden tunteeseen -saattaa tulla tunne siitä, että seksuaalisuhteesta “ puutuu jotain”.
Partneri ei helposti nosta asiaa esiin, sillä hän pelkää loukkaavansa miestä tai lisäävänsä tämän riittämättömyyden tunnetta. Mies puolestaan on usein haluton puhumaan asiasta tai kieltää sen. Kommunikaatio on keskeisen tärkeä tässäkin asiassa