Kynnet voivat paljastaa sairauden

Kynnet voivat paljastaa sairauden
Huomio kiinnittyy kynsiin enimmäkseen esteettisistä syistä. Hiukan tarkempi katse voi paljastaa tärkeää tietoa yleisestä terveydentilasta.
Julkaistu 25.6.2015

Esimerkiksi maksan, keuhkojen ja sydämen ongelmat saattavat kuvastua kynsissä. Kynsien selkeät värimuutokset voivat olla vihje sairaudesta, joka vaatii lääkärillä käyntiä.

Kalpean väriset kynnet liittyvät usein ikääntymiseen. Ne voivat myös olla merkki sairaudesta, kuten anemiasta, diabeteksesta tai aliravitsemuksesta. Valkoiset kynnet, varsinkin jos kynnen reunat ovat tummemmat, voivat puolestaan kertoa maksasairaudesta, esimerkiksi hepatiitista.

Keltaisten kynsien syynä on useimmiten sieni-infektio. Jos tulehdus pahenee, kynsi voi siirtyä paikoiltaan, paksuuntua ja lohkeilla. Harvinaisissa tapauksissa kellertyneet kynnet voivat kertoa psoriasiksesta tai ongelmista kilpirauhasessa.

Siniset kynnet voivat viestiä hapen puutteesta. Hapenpuute voi merkitä tulehdusta keuhkojen alueella, esimerkiksi keuhkokuumetta.

Jos kynnen pinta muuttuu aaltomaiseksi tai kuoppaiseksi, kyseessä voi olla psoriasiksen tai niveltulehduksen ensioire. Noin joka kymmenes psoriasis alkaa kynsistä.

Halkeilevat, kuivat tai helposti katkeilevat kynnet liittyvät joskus kilpirauhasen toiminnan ongelmiin. Jos halkeiluun ja katkeiluun liittyy keltaisuutta, todennäköisemmin on kyse sieni-infektiosta.

Turvonneet ja punoittavat kynsinauhat paljastavat kynsinauhatulehduksen. Se voi olla seurausta punahukasta tai kudosvauriosta.

Kynnen alla kulkevat tummat juovat tulisi tutkituttaa pikimmiten, sillä niiden aiheuttajaksi saattaa pahimmassa tapauksessa paljastua melanooma.

Paheena pureskelu? 

Kynsien pureskelu voi olla pelkkä paha tapa, mutta sen taustalta voi löytyä myös pitkittynyt ahdistus, jota voidaan hoitaa. Kynsien pureskelua tai kynsinauhojen nyppimistä pidetään myös joskus merkkinä pakko-oireisesta käyttäytymishäiriöstä. Jos siis et voi lopettaa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Vaikka kynsien muutokset liittyvät moniin sairauksiin, muutokset harvoin ovat ensimmäisiä saati ainoita oireita. Lisäksi on hyvä muistaa, että monet muutokset ovat harmittomia. Ihotautilääkärit osaavat auttaa kynsiin liittyvissä ongelmissa.

Lähde: WebMD HealthNews

1 kommentti