Terve.fi

Kuunteletko musiikkia? Näin vähän musiikkia saisi kuunnella päivässä

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan kuulo voi vaurioitua jo siitä, jos musiikkia kuuntelee päivässä enemmän kuin tunnin ajan.

Maailman terveysjärjestö WHO ohjeistaa, että suojellakseen kuuloaan ihmisten pitäisi rajoittaa musiikin kuuntelunsa yhteen tuntiin päivässä, uutisoi BBC.

WHO:n mukaan miljardi teini-ikäistä ja nuorta aikuista lisäävät pysyvän kuulovamman riskiään kuuntelemalla musiikkia liian paljon ja liian kovalla.

Omat laitteet vahingoittavat

WHO:n tilastoista selviää, että 43 miljoonalla 12–35-vuotiaalla on kuulovaurioita, ja ilmiön yleisyys on kasvamassa. Tässä ikäryhmässä puolet hyvin toimeen tulevista ja keskituloisista ihmisistä altistui epäterveellisille äänentasoille omien äänentoistolaitteiden takia. 

40 prosenttia kuulovaurioisista taas altistui haitalliselle melulle klubeilla ja baareissa.

Vauriot helposti ehkäistävissä

WHO:n loukkaantumista ehkäisevän osaston johtaja, lääkäri Etienne Krug kertoo, että he yrittävät jakaa tietoa ongelmasta, josta ei puhuta riittävästi.

– Ilmiö voi aiheuttaa paljon vaurioita, jotka olisivat kuitenkin helposti ehkäistävissä.

WHO:n mukaan on tärkeää pitää musiikin äänentaso alhaisena, mutta vielä tehokkaampaa olisi rajoittaa henkilökohtaisten äänentoistolaitteiden käyttö tuntiin päivässä.

– Tämä on karkea arvio, eikä sitä tarvitse noudattaa minuutilleen, mutta sen on tarkoitus antaa suuntaa niille, jotka kuuntelevat kuulokkeilla musiikkia kymmenenkin tuntia päivässä, Krug sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että tuntikin voi olla liian pitkä aika, jos musiikkia kuuntelee liian kovalla.

Lähde: BBC

Julkaistu: 5.3.2015
Kommentoi »