Voi hyvin

Kuukalenteri sen kertoo - kuun vaiheet

Kuukalenteri sen kertoo - kuun vaiheet
Kuun vaiheet neuvovat parhaat päivät kasvien hoitamiseen ja juhliin, joten kuukalenterista voi hyötyä nykyaikanakin.
Julkaistu 8.1.2019

Taivaanrannassa hohtava täysikuu on kaunis näky kaikkina vuodenaikoina. Kesällä moni ihailee veteen lankeavaa kuunsiltaa tai lähtee kuutamouinnille. Lumisena talvi-iltana täysikuu valaisee pimeimmänkin tienoon. Ei ihme, että kuutamohiihdot ovat suosittuja.

Lisäksi täydenkuun aikaan moni tuntee olonsa energiseksi. Kansanperinnettä tutkinut ja siitä kymmenen vuotta luennoinut Anne Pöyhönen vahvistaa, että täydellä kuulla ihminen on virkeimmillään. Silloin ei kannata pyöriä sängyssä unettomana, vaan tehdä jotain kivaa.

– Täydenkuun aikaan valvominen on hyvä asia. Energisyys on tuolloin aivan normaalia. Pidä vaikka viininmaistajaiset, leivo tai järjestele paikkoja, kun virtaa riittää. En halua puhua kuuhulluudesta.

Täysikuu ei tee ketään hulluksi, vaan se antaa energiaa, hän sanoo. Ennen vanhaan elettiin kuun vaiheiden mukaan. Työn aloittamisen hetki oli tärkeä, sillä se määräsi onnistumisen. Juuri aloittamisessa korostui kuun vaiheiden vaikutus.

Kuun vaiheet nähtiin taivaalta, mutta niitä luettiin myös almanakasta. Kuusta ja sen liikkeistä tiedettiin ajan kulku. Jos aurinko oli kello, kuu oli kalenteri. Ensin huomioitiin vuodenajat ja sitten kuun vaihe.

Kuukalenteri on monien kansojen alkuperäinen kalenteri, joten töiden teko eri kuun vaiheissa on vanhaa perua. Kun valosaaste puuttui ja kuu oli selkeästi havaittavissa, voi ymmärtää, että sen rytmiin yhdistettiin erilaisia luonnonilmiöitä ja muita tapahtumia.

Suomalaisissa almanakoissa oli vielä vuonna 1858 jokaiselle päivälle merkitty eläinradan merkki, joka vastasi kuun korkeutta taivaalla sinä päivänä.

– Monet menneisyyden kalenterit keskittyivät kuun vaiheiden seuraamiseen, sillä sen näkee helposti. Sen sijaan kuun päivittäinen korkein asema taivaankannella oli vaikeampi mitata, siihen tarvittiin almanakkaa, Pöyhönen kertoo.

Tieteen kehittyessä perimätieto kuusta ja sen mukaan ajoitettavista töistä jäi unholaan. Nykyihminen voi kuitenkin hyötyä monella tapaa kuukalenterista.

Kuun vaiheet

Kuu eläinradalla

Kun maa kiertää auringon ympäri, aurinko pysyy maasta katsoen yhdessä eläinradan merkissä kulloinkin yhden kuukauden ajan. Kuu sen sijaan viipyy kussakin merkissä keskimäärin vain 2,5 päivää kiertäessään maan ympäri noin 27 päivässä.

Kun tutkii kuukalenteria, jokaisen päivän kohdalla on paitsi kuu kiertonsa vaiheessa myös eläinradan merkki.

– Horoskooppimerkit kuukalenterissa symboloivat sitä kehon osaa, joka on herkkänä ja jota pitäisi hoitaa. Nämä koskevat kaikkia ihmisiä, eivät vain niitä, joiden oman horoskooppimerkin kuva kalenterissa on päivän kohdalla. Horoskoopit ovat aurinkomerkkejä, nämä ovat kuumerkkejä, Pöyhönen selventää.

Esimerkiksi oinas kuvaa päätä ja härkä kaulaa. Oinaspäivinä pää on siis herkimmillään. Näinä päivinä kannattaa olla rasittamatta liikaa päätään. Nykyajan kuukalenterissa nämä merkit ovat käytössä kansanperinteen mukaisilla paikoilla.

Kastele vesipäivinä

Anne Pöyhönen itse kiinnostui kuukalenterista jo nuorena. Hän oli nähnyt lapsena äidin puutarhassa, että eri päivinä kylvetty siemen itää eri vauhtia. Kun hän myöhemmin kuivatti omat meiramit, oreganot ja basilikat, ne kuivuivat välillä ruskeiksi, välillä vihreiksi.

– Näin, että tässä on joku vaikuttava tekijä, jota en vielä tunne. Halusin ilmiölle selityksen. Se mietitytti ja ajatus jäi mieleen itämään.

Kun Pöyhönen oli muissa töissä, hän törmäsi kuun vaikutusta käsittelevään englanninkieliseen kirjaan. Hän halusi tietää lisää ja meni kansanperinnearkistoon – ja päätyi tekemään aiheesta kirjan.

Puutarha-alan ammattilaiset ja kotipuutarhurit haluavat tietää, miksi sato toisinaan onnistuu ja toisinaan ei. Puutarhanhoidossa ja viljelyssä kuukalenterista on todellista hyötyä.

– Sadon koolla on valtava merkitys. Jos oma palsta ei tuotakaan ja syksyllä maan alta löytyy vain muutama pieni peruna, hommasta menee maku. Kaikesta siitä hoivasta, mitä kasveille annetaan, pitäisi tulla myös tulosta.

Pöyhönen antaa esimerkkejä puutarhanhoitoa varten kuukalenterista.

– Vesipäivinä kasvi imee veden kuin sieni. Vesipäivät tunnistaa kalenterista ravun, skorpionin ja kalojen merkeistä. Kannattaa kastella kasvit niinä päivinä. Kukkien mullanvaihto kannattaa puolestaan ajoittaa aina kasvavalle kuulle. Sen voi tehdä vaikka marraskuussa. Vaikka et ymmärrä viherkasvien kasvatuksesta, vaihda mullat oikeaan aikaan, niin kasvu lähtee!

Rikkaruohoista pääsee ilman myrkkyjä eroon, kun ne kitkee alakuun aikana.

– Motivaatio kasvaa, kun saa jonkin asian onnistumaan. Tulee tunne, että minä osaan!

Kuukalenterin seuraaminen kannattaakin aloittaa jostain itselle tutusta aiheesta ja onnistumisen kokemusten kasvaessa kokeilla lisää. Pöyhönen muistuttaa, että biodynaaminen kalenteri on eri asia.

Koska leikata hiukset?

Anne Pöyhösen mukaan hiustenhoidon ja kuun vaiheiden yhteys kiinnostaa monia.

– Kasvavalla kuulla väri tarttuu hiuksiin hyvin. Vähenevällä kuulla se tarttuu huonommin, joten silloin voi tehdä villejä värikokeiluja. Jos ei tunnekaan väriä omakseen, se lähtee helpommin pois hiuksista ja haalistuu nopeasti.

Suomalaista ohutta hiusta ei kannata leikata vähenevällä kuulla, vaan aina kasvavalla. Silloin hiukset tuuhentuvat ja kasvu nopeutuu.

– Halusin itse pidemmät hiukset, mutta läpi aikuisiän ne kasvoivat vain tiettyyn mittaan. Mitkään vitamiinit eivät auttaneet. Hiukset alkoivat kasvaa, kun leikkasin ne leijonapäivinä. Pituutta alkoi tulla ja nyt letti on tarpeeksi pitkä.

Kasvavalla kuulla leikatessa hiusten kasvu nopeutuu aina ja vähenevällä kuulla hidastuu.

Kuukalenterissa puhutaan myös Vp-päivistä eli viimeisistä päivistä, ns. hävitysajasta. Erityisesti miesten kannattaa silloin leikkauttaa hiuksensa, niin ne kasvavat hitaammin, eikä parturissa tarvitse rampata liian usein. Samalla säästyy rahaa.

Tahrat pois alakuulla

Kuukalenterista saa hyödyllisiä vinkkejä myös siivoamiseen. Ei kukaan halua huhkia turhaan.

Kasvavalla kuulla lika leviää ja leviää, mutta ei irtoa. Tahrat pysyvät kuin liimattuna täysikuuhun asti.

– Sen sijaan vähenevän kuun vesipäivinä ne irtoavat helpommin kuin muulloin. Lisäksi huuhteluvesi vie pesuaineen allergisoivat jäämät mukanaan tehokkaammin. Suuret siivousprojektit kannattaa jättää vähenevän kuun aikaan ja ottaa muulloin rennosti siistimisen suhteen.

Anne Pöyhönen muistuttaa, että kuukalenterissa on kyse kansanperinteestä, eli muistitiedosta, luonnonrytmeistä ja yleistyksistä.

– Jotta voin luennoida näistä asioista, joudun jossain määrin tekemään yleistyksiä. Pitää myös muistaa, että luonnossa vaikuttaa aina monta eri asiaa yhtä aikaa. Kuunkierto on vain yksi niistä.

Juhli täysikuulla!

Palataan vielä täysikuuhun ja sen vaikutukseen. On myös asioita, joita ei kannata tehdä, kun olo on virkeimmillään. Ihminen, joka on impulsiivinen, on sitä erityisesti täydellä kuulla. Täysikuulla ei Pöyhösen mukaan pidäkään tehdä mitään hetken mielijohteesta.

– Älä osta unelmiesi taloa äläkä mene naimisiin Las Vegasissa. Vältä kaikkia yhtäkkisiä päätöksiä, Anne Pöyhönen neuvoo.

Hän on jutellut poliisien kanssa ja tietää, että ilmiö on heille tuttu. Konkaripoliisit eivät suostu tekemään kaikkia täydenkuun yövuoroja. Kun osa ihmisistä käy ylikierroksilla ja kun siihen vielä lisätään päihteiden käyttö, riittää poliiseilla kiirettä.

Toisaalta täydenkuun aikaan jaksaa juhlia, sillä kaikki imeytyy hyvin. Ruoka sulaa ja juomat virkistävät, eikä herkuttelusta tule huono olo.

Silloin kannattaakin pitää suku- tai perhejuhlat.

Entä jos ei ole sukurakas ja pitää juhlia rasitteena? Siihenkin kuukalenteri voi tarjoata ratkaisun.

– Olen joskus sanonut luennoilla huumorimielellä, että jos haluaa pitää viimeiset sukujuhlat, kannattaa pitää ne vähenevän kuun lopulla. Silloin riidat puhkeavat, alkoholi saattaa muuttua rähinäjuomaksi ja siitä tulee niin kamala krapula, ettei kokoontumisia enää jatketa, Pöyhönen sanoo nauraen.

Parempi vaihtoehto on kuitenkin juhlia täysikuun loisteessa, tavata vanhoja tuttuja, solmia uusia tuttavuuksia ja tanssia virkeänä läpi yön.

Kuun vaiheet

  1. Uusikuu (musta pallo kalenterissa) eli mustakuu, kuun syntymä. Kun kuu on maasta katsoen maan ja auringon ”välissä”, silloin meihin päin kääntynyt puoli on täysin pimennossa. Kuuta ei voi silloin nähdä ja maan päällä vallitsee uusikuu. Ennen vanhaan sitä kutsuttiin mustaksi kuuksi.
  2. Kasvava kuu eli nouseva kuu. Kansanperinteessä tämä vaihe tunnetaan nimellä yläkuu. Pari päivää uudenkuun jälkeen näkyviin tulee kuun ohut sirppi, kasvava kuu. Vaihetta, jolloin kuu kasvaa puolikuuksi, kutsutaan kuun ensimmäiseksi neljännekseksi ja se kestää noin seitsemän päivää. Samoin toinen neljännes, joka päättyy täysikuuhun.
  3. Täysikuu. Lopulta kuu on suorittanut puolet matkastaan maan ympäri, ja sen maahan päin kääntynyt puoli näkyy täysikuuna. Kalentereissa kuu on kuvattu valkoisena kiekkona. Täydenkuun vaikutus ihmisiin, eläimiin ja kasveihin huomataan maan päällä 2–3 päivän ajan.
  4. Vähenevä kuu eli laskeva kuu. Kansanperinteessä tämä vaihe tunnetaan nimellä alakuu. Kuu jatkaa matkaansa hitaasti eteenpäin, varjo alkaa peittää sitä oikealta vasemmalle. Alkaa noin 14 päivää kestävä, vähenevän kuun vaihe.

Jutussa on käytetty lähteenä Anne Pöyhösen kirjaa Yläkuu ja alakuu sekä Johanna Paunggerin ja Thomas Poppen kirjaa Kuun vaikutus.

Lisätietoa kuunkierrosta: ylakuu.com ja Yläkuun Facebook-sivut. Sieltä löytyy myös kuukalenteri ja ajankohtaisia vinkkejä.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehden numerossa 7/2018.

Kommentoi »