Sairaudet

Kutina, jota ei saa raapia

Raastava ja kivulias kutina ja ihon halkeilu ovat tuttuja harmeja atoopikolle. Aikuisista noin joka kolmas kärsii jossain vaiheessa atooppisesta ihosta. Lue lisää.

14.3.2017 Terve.fi

Raastava ja kivulias kutina ja ihon halkeilu ovat tuttuja harmeja atoopikolle. Aikuisista noin joka kolmas kärsii jossain vaiheessa atooppisesta ihosta, mutta pelkkä ihon kuivuus ei ole atooppisen ihon merkki.

Atooppinen ihottuma eli ekseema on ihosairaus. Iho kiristää, halkeilee ja kutisee, ja vaivaan liittyy ihon tulehdus. Vaikka atooppisen ihon kutinan syytä ei ole saatu selville, tiedetään ainakin se, että atoopikon ihon pintakerros läpäisee helposti ärsyttäviä aineita ja että kosteus haihtuu iholta tervettä ihoa nopeammin.

Mielellään kahdesti päivässä tehtävä peruskosteutus on atooppisen ihon hoidon tärkein osatekijä. Mitä kuivemmaksi iho on päässyt, sitä rasvaisempi voide tarvitaan. Monien ongelma on liian vähäinen rasvaus: voidetta levitetään iholle runsas kerros ja tulehtuneita kohtia hoidetaan erikseen kortisonivoiteilla. Tällöin täytyy muistaa, että lääkevoide ja perusvoide levitetään muutaman tunnin välein toisistaan.

Talvella atoopikon ajat ovat tukalia, sillä kuiva ulkoilma ja lämmin sisäilma ovat myrkkyä atoopikon iholle. Hieman yli 20-asteinen sisäilma on paras. Talvella kutisevien ja hautovien vaatteiden, kuten villan ja akryylin, käyttämistä kannattaa välttää. Kesällä auringosta tulviva UV-säteily usein helpottaa atoopikon oireita.

Atooppisesta ihosta kärsivät rajoittavat elämäänsä, usein turhaan. Atoopikko voi, ja hänen pitää, peseytyä usein, koska pesu huuhtelee mukanaan tulehdusta aiheuttavat bakteerit. Myös meikkaaminen, mielellään hajustamattomilla tuotteilla, sopii atoopikollekin.

Lähteet: Terveyskirjasto, Allergia- ja astmaliitto

Lue lisää atooppisesta ihottumasta:

Leikki- ja kouluikäisen atooppinen ihottuma

Aurinko on ihoatoopikon ystävä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi