Voi hyvin

Kurkuma - terveellinen supermauste

Kurkuma - terveellinen supermauste
Kurkumaa myydään nyt kapseleissa, maidossa ja teessä. Sen väitetään lievittävän tulehduksia. Mistä on kyse?
Julkaistu: 2.5.2016

Kurkumamaitoa. Kurkumakapseleita. Kurkumateetä. Vielä muutama vuosi sitten kurkuma oli currymausteseoksen vaatimaton ainesosa, mutta nyt siihen törmää kaikkialla. Miksi?

Suosio tiivistyy sanoihin matala-asteinen tulehdus. Tutkimusten mukaan se on monien sairauksien takana. Se on yhdistetty muun muassa syöpien ja sepelvaltimotaudin syntyyn. Kurkumaa tutkitaan kiivaasti, sillä sen oletetaan vähentävän tätä tulehdusta.

– Intialaisessa ja kiinalaisessa lääketieteessä kurkumaa on käytetty iät ja ajat muun muassa tulehdusten, reuman sekä sappi- ja maksavaivojen hoitoon, kertoo Helsingin yliopiston professori, kasvitieteilijä Sinikka Piippo.

Tutkimuksissa on tähän mennessä saatu jonkinlaisia viitteitä kurkuman tulehdusta lieventävistä ­vaikutuksista. Lisäksi on huomattu, että kurkuma saattaa torjua joitakin syöpiä ja kakkostyypin diabetesta.

Kurkumaa joka päivä

Jotta kurkuma todella ­a­uttaisi tulehdukseen, sitä kannattaa Piipon mukaan syödä päivittäin. Koska ­mauste voi ärsyttää vatsaa, kokeilu on hyvä aloittaa puolen teelusikallisen päivä­annoksesta. Kurkumaa on helpointa ­lisätä ruokiin jauheena.

Terveyskaupoissa myydään nykyisin myös tuoretta juurakkoa, jota voi raastaa ruokien joukkoon. Piippo kehottaa ostamaan kurkumaa luomuna.

–Jos kurkumalla hoitaa nivelvaivoja, ottaisin sitä myös kapselina. Jauhe ei välttämättä imeydy kovin hyvin.

Kaikille kurkuma ei sovi. Sitä ei saa käyttää verta ohentavien lääkkeiden kanssa, sillä se vähentää veren hyytymistä. Koska juuri on voimakas mauste, se ei välttämättä tee hyvää närästyksestä kärsivälle.

Myös raskauden ja imetyksen aikana kurkumaa kannattaa käyttää vain pieniä määriä. Sama neuvo koskee lapsia.

Piilota kurkuma pirtelöön

Kurkuma ei ole ihan yhtä helppo ­superruoka kuin kaakao tai mustikka, sillä sen makua voi kuvailla vähintäänkin terveelliseksi. Jos mausta ei tykkää, maustetta kannattaa piilottaa esimerkiksi smoot­hieen.

–Makua voi peittää ruoissa myös muilla mausteilla. Esimerkiksi rosmariini tuo ruokiin toisenlaista aromia. Lisäksi se tukee kurkuman vaikutusta, koska silläkin on tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia.

Kurkuman imeytyminen tehostuu yli satakertaisesti, kun sitä syödään ­samaan aikaan mustapippurin kanssa. Lisäksi kurkuman kanssa kannattaa syödä jotakin rasvaista, esimerkiksi siemeniä, pähkinöitä tai öljyä, sillä sen tehoaine kurkumiini on rasvaliukoinen yhdiste. Mauste kannattaa lisätä ruokaan vasta loppuvaiheessa, jotta kuumentaminen ei tuhoa arvokkaita ravintoaineita.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 2/2016

Kommentoi »