Treeni ja ravinto

Kumpi on parempi: urheilujuoma vai vesi?

Liikunnan aiheuttaman nestehävikin korvaaminen on tärkeää. Mutta kumpi toimii urheilijalle paremmin janojuomana: vesi vai urheilujuomat?

Teksti Antti Voutilainen
Kuvat Fotolia
25.6.2015

Nesteytys on tärkeä osa liikuntasuoritusta, sillä esimerkiksi 70 kilogrammaa painava henkilö menettää tunnin juoksulenkillä 20 asteen kesäkelillä noin litran verran nesteitä. Tämä johtuu siitä, että liikunnan aikana elimistön lämpötila nousee ja lisääntynyt hikoilu pyrkii estämään sitä.

Kumpi sitten on parempi nesteyttäjä, urheilujuoma vai vesi? 

Vastaus vaihtelee liikunnan rasittavuuden mukaan, ilmenee Mensfitness.com -sivustolta. Kevyt hölkkä tai muun vastaavankaltainen vain hieman rasittava liikuntasuoristus ei välttämättä vaadi urheilujuomien käyttöä, vaan vesi riittää tuolloin aivan hyvin.

Sen sijaan jo kohtalaisesti rasittavien harjoitteiden tueksi saattaa olla syytä valita urheilujuoma. Keho menettää liikuntasuorituksen aikana nesteiden ohella tiettyjä kivennäisaineita, joiden palauttaminen elimistöön on oleellista. Vedestä ei saa esimerkiksi keholle erittäin tärkeää natriumia, jota poistuu hikoillessa voimakkaasti.

Lisäksi urheilujuomista saa myös hiilihydraatteja, jotka auttavat täydentämään menetettyjä energiavaroja. Sen sijaan kofeiinia sisältävistä urheilujuomista saattaa olla syytä pysytellä erossa. Ravitsemustieteen dosentti Mikael Fogelholm kirjoittaa Suomen Palloliiton Itä-Suomen piirin nettisivuilla, että kofeiini on virtsaneritystä lisäävä aine, joka näin ollen lisää myös nestevajauksen syntymistä. Fogelholmin mukaan kofeiini vaikuttaakin päinvastoin kuin mitä hyvä urheilujuoma tekee.

Tässä kohtaa lienee kuitenkin syytä muistuttaa, että urheilujuomien käyttö lisää tutkimusten mukaan hampaiden kulumista tuntuvasti.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi