Terve.fi

Kuivan ikärappeuman hoito


Silmänpohjan ikärappeuman kuivaan muotoon ei toistaiseksi ole mitään hoitoa. Vaikeat tapaukset ovat hyvin invalidisoivia. Hyvät kostean muodon hoitotulokset ovat kuitenkin kannustaneet tutkijoita kehittämään keinoja ehkäistä ja hoitaa kuivaakin muotoa.

Useita uusia edistyksellisiä lähestymistapoja kehitellään koko ajan. Tuloksia ei saada vielä moneen vuoteen, mutta toivon mukaan tulevaisuudessa saadaan.

Yhdysvaltain liittovaltion rahoittamassa Age-Related Eye Disease Study -tutkimuksessa (AREDS) havaittiin, että isot annokset tiettyjä ravintolisiä voivat hidastaa (ja joskus jopa ehkäistä) taudin etenemistä keskivaikeasta vaikeaksi silmänpohjan ikärappeumaksi pelastaen siten monen potilaan näön (katso ”Silmänpohjan ikärappeuman ehkäisy ja taudin etenemisen hidastaminen").

Seurantatutkimukseen (AREDS2) värvätään parhaillaan osallistujia. Siinä on tarkoitus selvittää, voisivatko ravintolisinä annettavat monissa kasveissa esiintyvät luteiini ja zeaksantiini sekä rasvaisessa kalassa runsaina esiintyvät omega-3-rasvat (DHA ja EPA) hidastaa taudin etenemistä vaikeaksi silmänpohjan ikärappeumaksi.

Koska kuiva muoto etenee hyvin hitaasti, potilaat selviävät yleensä hyvin päivittäisistä rutiineistaan, vaikka keskeinen näkö olisikin jonkin verran tuhoutunut. Tilan pahentuessa erityiset apuvälineet, kuten suurennuslasit ja tekstiä suurentavat lukutelevisiot, auttavat potilaita selviytymään jokapäiväisestä elämästään (katso ”Eläminen näkövamman kanssa”).

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Julkaistu: 27.11.2008