Terve.fi

Yleistietoa kuivasta nenästä

Yleistietoa kuivasta nenästä

Kuiva nenä, oireet ja hoito: Kuivat limakalvot voivat aiheuttaa nenän tukkoisuutta, karstaisuutta ja verenvuotoa. Kuivat limakalvot voivat olla myös aristavat. Kuiva nenä saattaa tuntua tukkoiselta, vaikka se ei olisi varsinaisesti ahdas. Lue lisää.
Teksti Terve Media Oy
Mainos

Yleistä

Nenä toimii suodattimena ja lämmönvaihtimena. Kapeat nenän kanavat lämmittävät, kosteuttavat ja suodattavat hengitysilmaa. Nenä suojautuu ilmavirran kuivattavalta vaikutukselta säätämällä ilmakanavat sopivan kapeiksi sekä limakalvon eritteiden avulla. Joskus tämä ei kuitenkaan riitä ja monet ulkopuoliset ärsykkeet voivat aiheuttaa nenän limakalvojen kuivumista.

Oireet

Kuivat limakalvot voivat aiheuttaa nenän tukkoisuutta, karstaisuutta ja verenvuotoa. Kuivat limakalvot voivat olla myös aristavat. Kuiva nenä saattaa tuntua tukkoiselta, vaikka se ei olisi varsinaisesti ahdas, koska kuivat limakalvot muodostavat liian vähän tai liian sitkeää limaa. Limakalvohaavaumat voivat altistaa infektioille.

Aiheuttaja

Yleensä syy nenän kuiville limakalvoille on yksinkertainen ja vaaraton. Pakkanen, ilmastointi ja keskuslämmitys tekevät huoneilmasta kuivan, joka edelleen kuivattaa ja karstoittaa nenän limakalvoja. Myös lentomatkustaminen koneen kuivan ilman vuoksi saa limakalvot kuivumaan.

Nenän limakalvoja voivat kuivattaa jotkin lääkkeet, kuten allergiaan käytettävät nenäsumutteet ja nenän tukkoisuuden hoitoon käytettävät nenäsumutteet etenkin pidempiaikaisessa käytössä. Naisilla hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa nenän limakalvojen kuivuuteen. Oireilu voi johtua myös siitä, että nenä on liian väljä, kuten hajunenäpotilailla tai leikkauksen jälkitilan takia (ns. empty nose -oireyhtymä). Oireita ovat tällöin nenän limakalvon kuivuminen ja karstoittuminen ja sitkeän limaneritys. Myös sisäilman epäpuhtaudet ja tupakointi rasittavat nenän limakalvon normaalia toimintaa.

Uniapneapotilailla on todettu paljon nenäoireita, mm. limakalvojen kuivumista. Uloshengityksen kostea ja lämmin ilma ei aina palaakaan kostuttamaan nenän ja nenänielun limakalvoja vaan karkaa kuorsaajalla useammin suun kautta ulos.

Hoito

Nenän limakalvoja voidaan kosteuttaa useilla eri valmisteilla, joita on turvallista käyttää päivittäin ja tarvittaessa pidempiaikaisestikin. Jos nenän kuivumiseen liittyy tukkoisuutta, nenäverenvuotoa tai toistuvia tulehduksia tai jos limakalvot aristavat, kannattaa nenän limakalvoja hoitaa säännöllisellä kosteuttamisella. Erityisesti astmaa ja allergioita sairastavien kannattaa pitää nenän limakalvoista erityisen hyvää huolta.

Kostutukseen voidaan käyttää kosteuttavia nenäsuihkeita ja –tippoja sekä voiteita, jotka sisältävät vettä ja suoloja, kosteuttavaa öljyä, dekspantenolia tai A-vitamiinia. Säilöntäaineettomat keittosuolatipat sopivat myös vauvojen nenän kuivuuden tai tukkoisuuden hoitoon.

Kosteuttavia tuotteita voidaan käyttää tarpeen mukaan tai säännöllisesti sekä oireiden hoitoon että niiden ehkäisyyn. Etenkin silloin, jos oireena on nenäverenvuoto tai kyseessä on vanhempi ihminen, voi kosteuttamiseen kokeilla öljypohjaisia kosteuttajia, jotka hoitavat tehokkaammin ja kosteuttavat pitkäkestoisemmin. A-vitamiinia sisältävät kosteutusvalmisteet ovat hyvä valinta esimerkiksi jos nenän limakalvolla on haavaumia tai jos oireena on nenäverenvuoto. A-vitamiinilla on tervehdyttävä vaikutus nenän limakalvoihin.

Kosteuttamista kannattaa harkita myös ennaltaehkäisevästi, jos esimerkiksi flunssan aikana joutuu hoitamaan nenän tukkoisuutta nenän limakalvon verisuonia supistavilla sumutteilla, jotka kuivattavat nenän limakalvoja. Tukkoisuutta lievittäviä nenäsumutteita ei tule käyttää 10 vuorokautta (alle 11-vuotiaat max. 5 vrk) pidempään, koska pidempiaikainen käyttö aiheuttaa ja ylläpitää tukkoisuutta.

Nenänhuuhtelukannulla voidaan helpottaa tukkoisuuden oireita, olipa tukkoisuuden syy mikä tahansa. Jos nenä karstoittuu helposti, huuhtelukannun käyttö ennen öljypohjaisen valmisteen käyttöä vähentää hyvin kuivumisoireita. Kannuun laitetaan 1 teelusikallinen meri- tai ruokasuolaa ja kannu täytetään kädenlämpöisellä vedellä. Kannu asetetaan tiiviisti sieraimelle ja päätä kallistamalla vesi valuu itsestään ylemmästä sieraimesta sisään ja alemmasta ulos.

Myös huoneilmaa kannattaa talvisin kosteuttaa, jos nenän limakalvojen kuivuus aiheuttaa oireita.

Yleisyys

Nenän limakalvojen kuivuminen pakkasella ja kuivassa huoneilmassa on hyvin yleistä.

Lähteet:

Tukkoinen nenä, sairaanhoitajan käsikirja

Kuorsaajan nenä, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2008;124(6):641-8

Julkaistu: 1.10.2015