Terve.fi

Yleistietoa kuivasta nenästä


Kuiva nenä johtuu limakalvojen kuivumisesta. Kuiva huoneilma, lentomatkustaminen ja pakkanen saavat nenän kuivumaan.

Yleensä syy nenän kuiville limakalvoille on yksinkertainen ja vaaraton. Pakkanen, ilmastointi ja keskuslämmitys tekevät huoneilmasta kuivan, joka edelleen kuivattaa ja karstoittaa nenän limakalvoja. Myös lentomatkustaminen koneen kuivan ilman vuoksi saa limakalvot kuivumaan.

Lue lisäksi kuivan nenän oireista.

Nenän limakalvoja voivat kuivattaa jotkin lääkkeet, kuten allergiaan käytettävät nenäsumutteet ja nenän tukkoisuuden hoitoon käytettävät nenäsumutteet etenkin pidempiaikaisessa käytössä. Naisilla hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa nenän limakalvojen kuivuuteen. Oireilu voi johtua myös siitä, että nenä on liian väljä, kuten hajunenäpotilailla tai leikkauksen jälkitilan takia (ns. empty nose -oireyhtymä). Oireita ovat tällöin nenän limakalvon kuivuminen ja karstoittuminen ja sitkeän limaneritys. Myös sisäilman epäpuhtaudet ja tupakointi rasittavat nenän limakalvon normaalia toimintaa.

Lue kuivan nenän hoidosta.

Uniapneapotilailla on todettu paljon nenäoireita, mm. limakalvojen kuivumista. Uloshengityksen kostea ja lämmin ilma ei aina palaakaan kostuttamaan nenän ja nenänielun limakalvoja vaan karkaa kuorsaajalla useammin suun kautta ulos.

Lähde:

Virkkula P. Rinne J. Bachour A. Kuorsaajan nenä, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2008.

Julkaistu: 5.8.2019