Terve.fi

Kuivan nenän hoito

Kuivan nenän hoito
Kuivan nenän hoidossa voidaan käyttää erilaisia nenän limakalvoja kosteuttavia valmisteita.
Julkaistu: 5.8.2019
Nenän limakalvoja voidaan kosteuttaa useilla eri valmisteilla, joita on turvallista käyttää päivittäin ja tarvittaessa pidempiaikaisestikin. Jos nenän kuivumiseen liittyy tukkoisuutta, nenäverenvuotoa tai toistuvia tulehduksia tai jos limakalvot aristavat, kannattaa nenän limakalvoja hoitaa säännöllisellä kosteuttamisella. Erityisesti astmaa ja allergioita sairastavien kannattaa pitää nenän limakalvoista erityisen hyvää huolta.
Kostutukseen voidaan käyttää kosteuttavia nenäsuihkeita ja –tippoja sekä voiteita, jotka sisältävät vettä ja suoloja, kosteuttavaa öljyä, dekspantenolia tai A-vitamiinia. Säilöntäaineettomat keittosuolatipat sopivat myös vauvojen nenän kuivuuden tai tukkoisuuden hoitoon.
Kosteuttavia tuotteita voidaan käyttää tarpeen mukaan tai säännöllisesti sekä oireiden hoitoon että niiden ehkäisyyn. Etenkin silloin, jos oireena on nenäverenvuoto tai kyseessä on vanhempi ihminen, voi kosteuttamiseen kokeilla öljypohjaisia kosteuttajia, jotka hoitavat tehokkaammin ja kosteuttavat pitkäkestoisemmin. A-vitamiinia sisältävät kosteutusvalmisteet ovat hyvä valinta esimerkiksi jos nenän limakalvolla on haavaumia tai jos oireena on nenäverenvuoto. A-vitamiinilla on tervehdyttävä vaikutus nenän limakalvoihin.
Kosteuttamista kannattaa harkita myös ennaltaehkäisevästi, jos esimerkiksi flunssan aikana joutuu hoitamaan nenän tukkoisuutta nenän limakalvon verisuonia supistavilla sumutteilla, jotka kuivattavat nenän limakalvoja. Tukkoisuutta lievittäviä nenäsumutteita ei tule käyttää 10 vuorokautta (alle 11-vuotiaat max. 5 vrk) pidempään, koska pidempiaikainen käyttö aiheuttaa ja ylläpitää tukkoisuutta.
Nenänhuuhtelukannulla voidaan helpottaa tukkoisuuden oireita, olipa tukkoisuuden syy mikä tahansa. Jos nenä karstoittuu helposti, huuhtelukannun käyttö ennen öljypohjaisen valmisteen käyttöä vähentää hyvin kuivumisoireita. Kannuun laitetaan 1 teelusikallinen meri- tai ruokasuolaa ja kannu täytetään kädenlämpöisellä vedellä. Kannu asetetaan tiiviisti sieraimelle ja päätä kallistamalla vesi valuu itsestään ylemmästä sieraimesta sisään ja alemmasta ulos.
Myös huoneilmaa kannattaa talvisin kosteuttaa, jos nenän limakalvojen kuivuus aiheuttaa oireita.
Lähde:
Virkkula P. Rinne J. Bachour A. Kuorsaajan nenä, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2008.
Kommentoi »